1.000.000.000 δολάρια για έργα της συλλογής του Πολ Άλεν

Πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά από τη συλλογή του συνιδρυτή της Microsoft, Πολ Άλεν, ο οποίος πέθανε το 2018, δημοπρατήθηκαν για ένα δισεκατομμύριο δολάρια την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, με τα έργα των Βαν Γκογκ, Σεζάν, Γκογκέν, Σερά και Κλιμτ να πωλούνται σε τιμές ρεκόρ.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Στο φως τρία άγνωστα σκίτσα του Μοντιλιάνι κάτω από το «Γυμνό με Καπέλο»


Πέντε πίνακες μπήκαν στο αποκλειστικό κλαμπ έργων τέχνης που πουλήθηκαν για περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s.

Το πιο ακριβό έργο της δημοπρασίας, έφτασε τα 149,24 εκατομμύρια δολάρια, αποκάλυψε ο Christie’s. Αυτός ήταν ο πίνακας Les Poseuses, Ensemble του Σερά του 1888 (μικρή έκδοση) αντιπροσωπευτικό του πουαντιλισμού,

Το έργο «La Montagne Sainte-Victoire» του Γάλλου ζωγράφου Πολ Σεζάν έφτασε τα 137,8 εκατομμύρια δολάρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο της τιμής ρεκόρ σε δημοπρασία για πίνακα του καλλιτέχνη.

Το Orchard with Cypresses του Βαν Γκογκ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του Ολλανδού καλλιτέχνη, πωλήθηκε σε τιμή 117,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το έργο του Πολ Γκογκέν «Maternity II» αγοράστηκε 105,7 εκατομμύρια δολάρια και το Birch Forest του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ πουλήθηκε έναντι 104,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ