{ Life }

1 Δεκεμβρίου γιορτή - τι έγινε σαν σήμερα

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Κατηγορίες: Life

1 Δεκεμβρίου γιορτή - τι έγινε σαν σήμερα1 Δεκεμβρίου γιορτάζουν οι Θεόκλητος, Ναούμ, Ναόμι, Φιλάρετος, Φιλαρέτη, Αρετή, Αρετούσα, Φαιναρέτη - τι σημαντικό έγινε σαν σήμερα στην Ελλαδα και στον κόσμο

Σήμερα 1 Δεκεμβρίου είναι η 335 ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (336η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 30 ημέρες.

- Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

 Ποιες ταινίες παίζουν σήμερα στην τηλεόραση (ώρες προβολής, βαθμολογία, υπόθεση, πρωταγωνιστές, προτάσεις για να δείτε) - οι ταινίες καθημερινά συνήθως δημοσιεύονται έως τις 12.00 το μεσημέρι
 

Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου

1862 - Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Αβραάμ Λίνκολν επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα κατάργησης της δουλείας όπως διέταξε δέκα εβδομάδες νωρίτερα με τη Διακήρυξη Χειραφέτησης.
 
1913 - Η Ford Motor Company παρουσιάζει την πρώτη κινούμενη γραμμή συναρμολόγησης.

1913 – Η Κρήτη προσαρτάται στην Ελλάδα.
 
1918 - Ανακηρύσσεται το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων (αργότερα γνωστό ως Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας).
 
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας, Χιροχίτο, δίνει την τελική έγκριση για την έναρξη του πολέμου εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

1955 - Αμερικανικό Κίνημα για τα Πολιτικά Δικαιώματα: Στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα), η μοδίστρα Ρόζα Παρκς αρνείται να παραχωρήσει σ' έναν λευκό τη θέση της στο λεωφορείο και συλλαμβάνεται. Το περιστατικό θα οδηγήσει στο μποϋκοτάζ των λεωφορείων στο Μοντγκόμερυ.
.
1959 - Ψυχρός πόλεμος: Εναρκτήρια ημερομηνία υπογραφής της Συνθήκης της Ανταρκτικής, η οποία διαχωρίζει την Ανταρκτική ως επιστημονική προστατευόμενη περιοχή και απαγορεύει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ήπειρο.

1967 - Έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Ομόνοια. Σκοτώνεται μία νέα γυναίκα. Το γεγονός δίνει την αφορμή στο στρατιωτικό καθεστώς να επιδοθεί σε παραλήρημα εναντίον των "αναρχικών και ανατρεπτικών στοιχείων".

1968 - Χάος για άλλη μια φορά στην Αθήνα και τα προάστια από πολύωρη νεροποντή, πρωτοφανούς έντασης. Τετραμελής οικογένεια Καναδών πνίγεται μέσα στο αυτοκίνητό της, που παρασύρεται από το χείμαρρο Καρίβαλη στον Κοκκιναρά. Επτά νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία.
 
2002 – Δημιουργείται η Ελληνική Βικιπαίδεια.

Γιορτάζουν

 Θεόκλητος: Προέλευση από τα Ελληνικά "Αυτός που έχει επιλεγεί από τον Θεό για κάνει κάτι" 
► Ναούμ, Ναόμι: Προέλευση από τα Εβραϊκά από το όνομα Nahum, συντομογραφία του ονόματος Nehemiah  "παρηγοριτής, εύσπλαχνος".  
► Φιλάρετος, Φιλαρέτη: Προέλευση από τα Ελληνικά από τις λέξεις φίλος+αρετή "Αυτός που είναι φίλος (αγαπά) την αρετή".
 Αρετή, Αρετούσα - αρχαία ελληνική λέξη
► Φαιναρέτη προέλευση απο τα ελληνικά
 
 Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια όταν γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!
 

Ορθόδοξη Εκκλησία - γιορτές

Προφήτου Ναούμ
Μάρτυρος Aνανίου του Πέρσου
Αρχιεπισκόπων Εφέσου Ονησίμου και Σολόχωνος (Σολομώντος)
Οσίων Αντωνίου πρίγκηπος, του νέου, του εν Κίω
Ανανίου, Φιλαρέτου του «ελεήμονος» (†792) και Θεοκλήτου επισκόπου Λακεδαιμονίας του θαυματουργού
 
Φωτογραφία Pixabay

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ