20.6 C
Thessaloniki
21.8 C
Athens

10 + 1 βιβλία για διάβασμα καλοκαίρι

Προτείνει η Μαρία Τριανταφυλλάκη

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, το πρώτο πράγμα που μπαίνει στη βαλίτσα των διακοπών (ας είναι και ΣΚ με διανυκτέρευση στο αυτοκίνητο που λέει ο λόγος), είναι τα βιβλία. . Συνήθως μάλιστα τα βιβλία πιάνουν σημαντικό μέρος της βαλίτσας/σακιδίου, γιατί, ανεξάρτητα από τον χρόνο που έχω διαθέσιμο, έχω πάντα την ανασφάλεια: Κι αν μου τελειώσουν τα βιβλία στη μέση του πελάγου ή στο χωριό, τι θα κάνω; Ε; Άσε που ξέρω τι διάθεση θα μου έρθει εμένα την τέταρτη μέρα των διακοπών; Κι αν ορεχτώ κανένα αστυνομικό ή θελήσω να θυμηθώ μια ιστορία παλιού αγαπημένου ήρωα; Η εμπειρία βέβαια δείχνει ότι όλο και κανένα βιβλιοπωλείο ή πάγκο ή πρακτορείο εφημερίδων-προπο-ψιλικατζίδικο θα ξετρυπώσω ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος, οπότε θα ενισχύσω στην ανάγκη και την τοπική αγορά. Δεν βαριέσαι όμως, ας έχουμε κάνει τα κουμάντα μας! Οπότε έχετε υπόψη ότι η λίστα αυτή συντάχθηκε με κριτήριο να καλύπτει τις πιο συχνές αναγνωστικές «ανάγκες». Επίσης, ότι, ανάλογα με τη χιλιομετρική απόσταση από τη βιβλιοθήκη μου και τις διαθέσιμες ημέρες, μπορεί κάθε σημείο να πολλαπλασιαστεί x2 ή x3. Ο πολλαπλασιασμός είναι απαραίτητος στην περίπτωση που δεν νιώθω πολύ «ασφαλής» σε κάποια επιλογή –μου το σύστησε π.χ. άνθρωπος που δεν συμφωνούμε πάντα, αγοράστηκε παρορμητικά το βιβλίο ή έχω ξαναπροσπαθήσει να το διαβάσω και δεν τράβηξε την πρώτη φορά. 
 
Α, και κάτι ακόμα: Η λίστα δεν περιλαμβάνει μόνο τα λεγόμενα καλοκαιρινά αναγνώσματα, που κι αυτά τα θέλουμε, δεν λέμε όχι σε τίποτα από αυτά που μπορεί να μας ταξιδέψει. Έχει μερικές θέσεις και για πιο σύνθετα βιβλία, γιατί το δικό μου μυαλό ξεκουράζεται το καλοκαίρι, και πότε βρε αδερφέ δηλ. θα διαβάσω το Χρονικό του Χρόνου, αν όχι πάνω στην άμμο με το καφεδάκι μου δίπλα, τα βράδια του χειμώνα που φτάνω σπίτι αργά και πέφτω για ύπνο ψόφια;

Το σημαντικότερο όλων – αυτά είναι βιβλία για διάβασμα παντός καιρού, είτε είσαι διακοπές, είτε παραμένεις στη πόλη όπως οι περισσότεροι απο μας και θα κλέβεις στιγμές με μονοήμερες αποδράδεις!

10 + 1 βιβλία για το καλοκαίρι, είτε είστε διακοπές, είτε παραμένετε σπίτι

¨Οπως θα διαπιστώσετε εστιάζουμε περισσότερο στις κατηγορίες από τις οποίες θα διαλέγαμε βιβλία. Αυτές τις πολύ προσωπικές που έχουμε ταξινομήσει τα βιβλία που διαβάζουμε και όχι τόσο σε τίτλους –  αυτό θα γίνει τις επόμενες μέρες
 
1. Βιβλίο για σκέψη. Κατά προτίμηση δοκίμια, συλλογή άρθρων, κάτι με μικρά ολοκληρωμένα κεφάλαια. Διαβάζεται ιδανικά παράλληλα με τα υπόλοιπα, με διαλείμματα και εναλλάξ, ώστε να κρατήσει όλες τις μέρες. Για φέτος: Μ. Χατζιδάκις, «Τα Σχόλια του Τρίτου». Ξανά. Χωρίς πολλά λόγια, απλά διαβάστε το.
 
2. Βιβλίο επιστημονικό/φιλοσοφικό/ιστορικό. Να δουλέψει λίγο το μυαλουδάκι, θέλει κι αυτό τροφή –σε θέματα πάντα που αγαπά. Επιτρέπεται να είναι και εκλαϊκευμένο. Π.χ. J. Gaarder, “Ο Κόσμος της Σοφίας” / S. Hawking, “Το Χρονικό του Χρόνου” / Μ. Ευθυμίου, “Μόνο λίγα χιλιόμετρα” / M. Mozower, «Θεσσαλονίκη πόλη των φαντασμάτων». 
Για φέτος προτείνουμε: G. Suri, H. Singh Bal, «Ο Μαθηματικός και ο Δικαστής». Είναι εφικτή η απόλυτη βεβαιότητα στα μαθηματικά ή τη ζωή άραγε; Μυθιστόρημα αλλά με ενταγμένη στην πλοκή του μια σειρά επεισοδίων από τη μελέτη της γεωμετρίας και του απείρου.
Προσοχή! Δεν περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή αναγνώσματα που «πρέπει» να βγάλετε για τη δουλειά. Αυτά αν χρειαστεί τα βάζουμε στην κατηγορία 3 >>
 
3. Βιβλίο απωθημένο: Το εκκρεμές του Φουκώ π.χ. Ή κάποιο από Ρώσους κλασικούς. Ή το βιβλίο που θες διακαώς να διαβάσεις αλλά όλο παρασύρεσαι από κάτι άλλο.  Ή το βιβλίο που «πρέπει» να διαβάσεις για να είσαι έτοιμος για την επόμενη δουλειά μετά τις διακοπές. Ή το βιβλίο που είναι must σε όλες τις φετινές κουλτουριάρικες λίστες. Θα γυρίσει αδιάβαστο, αλλά πού θα πάει, ξέρω ότι θα έρθει η ώρα του κάποια στιγμή τον χειμώνα. Ή του χρόνου το καλοκαίρι. Για φέτος προτείνουμε: M. Yourcenar, «Αδριανού Απομνημονεύματα», εκδ. Χατζηνικολή. Μια μυθιστορηματική βιογραφία του αυτοκράτορα Αδριανού, απωθημένο χρόνων, φετινή αγορά (μετά από πολύ καιρό που φαινόταν εξαντλημένο), έχει μέλλον και ελπίδες αν δεν το ανοίξω, να μη μείνει αδιάβαστο, να μετακομίσει σε άλλη κατηγορία.
 
4. Βιβλίο σχετικό με το μέρος που πάω διακοπές. Τώρα, υπάρχει μια σχετική ελευθερία στον τρόπο που γίνεται η σύνδεση με του τόπου με το βιβλίο. Μπορεί να είναι ο συγγραφέας (Κρήτη; Καζαντζάκης, δεν παλεύεται αλλιώς). Μπορεί να διαδραματίζεται η ιστορία στον τόπο (Κέρκυρα; L. Darell, Η σπηλιά του Πρόσπερου ή Μασσαλία; Μονταλμπάν). Μπορεί απλώς να το αγόρασα εκεί επιτόπου. Πάντως με κάποιο τρόπο το βιβλίο ενισχύει τη γνωριμία με τον τόπο, πάντα.
Για φέτος προτείνουμε: Ch. Ewan, “Ο οδηγός του καλού κλέφτη στο Παρίσι”. Αστυνομικό με χιούμορ, ένα στοίχημα για μια διάρρξηξη, ένας περιβόητος κλέφτης, ένα πτώμα… κι εγώ που θα ήθελα να είμαι διακοπές στο Παρίσι. Αλλά μια και με τα οικονομικά μου φέτος πρέπει να γίνω κλέφτης για να πάω, ήρθε κι έδεσε ο τίτλος. Θα μπορούσε να είναι και το αστυνομικό της λίστας, αλλά για εκεί έχω κρατήσει άλλο διαμαντάκι.
 
5. Βιβλίο με Ποίηση. Διαβάζεται μονορρούφι ή εναλλάξ με τα υπόλοιπα, σαν μικρή ανάσα και διάλειμμα και φωτάκι τη νύχτα.Για φέτος προτείνουμε: Ν. Γκάτσος, «Αμοργός». Στανταράκι! Ούτε νησιά προβλέπονται φέτος, οπότε ας κάνω μια νοητή σύνδεση. Για μια ανάσα.
 
6. Ένα καλό αστυνομικό. Από Αγκάθα Κρίστι έως Στιγκ Λάρσον, να έχει μπόλικο μυστήριο, σκέψη, ανατροπές και κατά προτίμηση όχι περιγραφές σπλάτερ. Αμάν με τα αναγνωστικά CSI, λίγο πλοκή βρε παιδί μου… Για φέτος προτείνουμε: A. Bello, “Έρευνα για την εξαφάνιση της Εμιλί Μπρυνέ». Ένας συνταξιούχος επιθεωρητής με σπάνια μορφή αμνησίας βοηθά την αστυνομία να διαλευκάνει μια εξαφάνιση, επικαλούμενος τον Ηρακλή Πουαρό. Ενδιαφέρον φαίνεται και ο μόνος τρόπος να βγει από τη λίστα είναι να κυκλοφορήσει στο μεταξύ το τέταρτο βιβλίο της σειράς με τον Κόρμοραν Στράικ που περιμένουμε από πρόπερσι… (μα γιατί δεν στρώνεται η J.K. Rowling επιτέλους, μου λέτε; )
 
7. Βιβλίο από το ράφι με τα αγαπημένα, ασφαλής επιλογή, με ωραία γλώσσα, με ιστορίες και ήρωες που θέλω να ξαναβρώ. Μ? αρέσει πολύ να βρίσκω τις παλιές υπογραμμίσεις μου, καμιά φορά θυμάμαι σε ποιες προηγούμενες διακοπές ή άλλη συγκυρία το είχα ξαναδιαβάσει, τραβάω και καμία καινούργια γραμμούλα. Κι αν τύχει να έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη ανάγνωση και δεν υπάρξει ξενέρωμα, έχει και την επιπλέον επιβεβαίωση μιας καλής επιλογής!
Για φέτοςπροτείνουμε: A. Barrico, «Μετάξι». Ένα παραμύθι τόσοδά με επαναλήψεις και ποιητική γραφή και μια ιστορία που επανέρχεται και μιλάει για την αγάπη, για τα ταξίδια και την επιστροφή και την αναμονή και τον πόνο και την αγάπη ξανά. Με ξενύχτησε την πρώτη φορά που το διάβασα –μονορρούφι- και περιμένω πώς και πώς να το ξαναπιάσω στα χέρια μου.
 
8. Βιβλίο του Τομ Ρόμπινς, χιλιοδιαβασμένος κι αγαπημένος, σουρεάλ, με χιούμορ, με εκπλήξεις, κάθε φορά με μια λεπτομέρεια που μου είχε διαφύγει ή την είχα ξεχάσει. Θα μπορούσε να ενταχθεί στο 7, γιατί όμως να πάρει τη θέση ενός άλλου αγαπημένου; 
Για φέτοςπροτείνουμε: T. Robins, «Ο χορός των εφτά πέπλων». «Ένας Αραβας κι ένας Εβραίος ανοίγουν μαζί εστιατόριο απέναντι από το κτίριο του Ο.Η.Ε…» και δεν γίνεται να μη θέλεις να δεις τι θα ακολουθήσει…
 
9. Βιβλίο χιουμοριστικό / με εγγυημένα καλό τέλος. Καλά είναι και τα βιβλιαράκια που τελειώνουν με ένα καλό κλάμα, καθαρίζουν τα μάτια, αλλά κι ένα καλό γέλιο, πόσο πολύτιμο και αναγκαίο… Ειδικά αν έχω δει ειδήσεις πιο πριν. Για φέτος προτείνουμε: Φυστίκι που Κυλάει, «Λαβ_Ζτόρι». Καινούργια ανακάλυψη, από την ομώνυμη ομάδα στο FB, υπόσχεται πολλά γέλια και αρκετό-λυτρωτικό-κλάμα, σύμφωνα με όσους το έχουν ήδη διαβάσει. Αν επιβεβαιωθεί, θα επανέλθω με τις εντυπώσεις, το υπόσχομαι.
 
10. Το καινούργιο βιβλίο ενός αγαπημένου συγγραφέα. Η μισοασφαλής επιλογή, μια και έχω ήδη μια ιδέα και μια εγγύηση, αν αγάπησα έναν ήρωα, μια ιστορία ή τη γραφή, αλλά έχω και την αδημονία να δω πού πάει το πράγμα, πώς εξελίσσεται η ιστορία ή ο συγγραφέας.
Για φέτοςπροτείνουμε: Π. Μάρκαρης, «Ο φόνος είναι χρήμα». Ακόμα κι αν τα τελευταία του δεν είναι στο ύψος της «Άμυνας ζώνης» ή του «Νυχτερινού Δελτίου» ή του «Παλιά πολύ παλιά», αστυνόμος Χαρίτος είναι αυτός, τον αγαπάμε και θέλουμε να μάθουμε νέα του! Must αδιαπραγμάτευτο κι ας είναι το τρίτο αστυνομικό στη λίστα.
 
+
 
11. Η αυθόρμητη επιλογή, ένα βιβλίο που αγοράστηκε παρορμητικά, ένα βιβλίο που περιμένει τη σειρά του χρόνια, κάποιο που ένας αγαπημένος φίλος ή φίλη μου το έδωσε λέγοντας «μην το χάσεις, εμένα μου άρεσε πολύ». Γιατί καλές οι ασφαλείς επιλογές, αλλά και καλές και οι εκπλήξεις και οι καινούργιες ανακαλύψεις!
 
 
 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
few clouds
20.8 ° C
22.4 °
18 °
71 %
0.9kmh
20 %
Τρ
26 °
Τε
19 °
Πε
18 °
Πα
20 °
Σα
21 °