19.7 C
Thessaloniki
23.3 C
Athens

10 βιβλία για συντροφιά σ ένα καφέ για διάβασμα

Γράφει η Κορίνα Κιτικίδου

Είναι αλήθεια ότι ελάχιστες φορές έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε ένα μικρό δώρο στον εαυτό μας, να δείξουμε ότι τον αγαπάμε. Εδώ και χρόνια για διάφορους λόγους, με βασικότερο την έλλειψη χρόνου, ανακάλυψα ή μάλλον επινόησα μια δραστηριότητα που μου δίνει πραγματική απόλαυση χωρίς ενοχές (όπως θάλεγε και η διαφήμιση).

Πάω για καφέ παρέα με τον εαυτό μου και ένα βιβλίο. Αλλά όχι οποιοδήποτε βιβλίο. Βιβλίο κατ αρχήν χαμηλού κόστους, βιβλίο από πανέρια , από μεταχειρισμένα, από παλαιοπωλεία.. Βιβλία περιφρονημένα από την πλειοψηφία των αναγνωστών, υποτιμημένα τις περισσότερες φορές από τους κριτικούς, ταλαιπωρημένα, στοιβαγμένα ασφυκτικά, χωρίς ελπίδα να νιώσουν το χάδι του αναγνώστη. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση οι λίγες σελίδες. Μικρό σε όγκο, πλούσιο σε περιεχόμενο.


Συνήθως προετοιμάζω τον εαυτό μου λίγες μέρες νωρίτερα για την χαρά που τον περιμένει, αλλά μερικές φορές συμβαίνει κι αυθόρμητα όταν καταφέρνω να ξεκλέψω λίγο χρόνο. Μεσημέρι μετά την δουλειά, κάνω ηρωική έφοδο σε βιβλιοπωλείο, ανυποψίαστο για το «πλιάτσκο» που έρχεται.

Με αποφασιστικές κινήσεις κατευθύνομαι στον στόχο, αγνοώντας τις συνήθως ευγενικές παρεμβολές του βιβλιοπώλη να με κατευθύνει σε διάσημα best seller εγχειρίδια. Με μικρής διάρκειας κινητοποίηση των αισθήσεων προχωράω στην τελική επιλογή. Μια που η όσφρηση με εγκατέλειψε άσπλαχνα προ πολλού, βασίζομαι κυρίως στην αφή, την όραση και την διαίσθηση. Μια γρήγορη περατσάδα στο οπισθόφυλλο, το βιογραφικό , την περίληψη και βουαλά, να ο σημερινός νικητής. Με το αντικείμενο του πόθου παραμάσχαλα  προχωράω στο ταμείο. Αφού καταβάλω το πενιχρό κόστος κατευθύνομαι βιαστικά στο καφέ της επιλογής της μέρας.


Ο κόσμος ελάχιστος έως ανύπαρκτος στα καφέ τις μεσημεριανές ώρες. Η ώρα του φαγητού δεν είναι ανταλλάξιμη με καμία άλλη απόλαυση στην χώρα μας. Ξεκινάω την μυσταγωγία άμεσα , μόλις παραγγείλω ελληνικό σκέτο. Η γευστική πίκρα του καφέ εξισορροπείται κατευθείαν με την βουτιά στο περιεχόμενο του βιβλίου.

Ιδού λοιπόν μια μικρή εικόνα της εμπειρίας του μεσημεριανού καφέ, παρέα με δέκα από τα διαμαντάκια των τριών ευρώ με τυχαία σειρά

► Το μέγαρο των χαστουκιών (Πασκάλ Μπρυκνέρ).
Σε μια φανταστική πολιτεία ο κυβερνήτης προσφέρει έναντι αμοιβής την άδεια να ξυλοφορτώνουν οι ενήλικες τον παιδικό πληθυσμό. Με σημαία το οικονομικό όφελος ξεκινάει μια περιπέτεια με επώδυνη ανακάλυψη ότι το feedback της βίας είναι η πιο επώδυνη βία. Η αναρχία που προκαλείται από την εξέγερση των δαρμένων φέρνει την τελική λύση- έκπληξη.

► Δευτέρα ή Τρίτη ( Βιρτζίνια Γούλφ)
Οι προσλαμβάνουσες εντυπώσεις της καθημερινότητας γίνονται η ζωή της Δευτέρας ή της Τρίτης στα διηγήματα της συγγραφέως. Η δημιουργός του κινήματος του μοντερνισμού δίνει πνοή στις ιστορίες της με μότο ότι σκοπός της ζωής είναι η παραγωγή καλών ανθρώπων και καλών βιβλίων.

► Βιοτεχνία υαλικών ( Μένης Κουμανταρέας)
Μια επίφαση ζωής βιώνει η ηρωίδα, την οποία συνειδητοποιεί όταν πλέον είναι αργά. Ένα ξεκίνημα υποσχόμενο την δημιουργία οικογένειας και την επαγγελματική επιτυχία, που καταλήγει άδοξα μετά από περιπλάνηση στην ελληνική κοινωνία πριν, κατά και μετά την δικτατορία στην Ελλάδα, σε μια σκονισμένη βιτρίνα υαλικών κάπου  απόμερα. Με την νοερή αλλά και συνάμα οδυνηρή συντροφιά φίλων της νεότητας.

► Εφιαλτικό όνειρο ( Γκουστάβ Φλωμπέρ).
Με μια βουτιά στη φύση μπαίνουμε στον κόσμο του ήρωα που κατέχει το μυστικό της αθανασίας. Μια υπενθύμιση της Έβδομης σφραγίδας του Μπέργκμαν στα δικά μου μάτια. Ο ήρωας δεν έχει αισθήματα, προσδοκίες, δεν έχει ψυχή. Μπορεί ο σατανάς να απολαύσει από τα ανθρώπινα ό,τι επιθυμεί;

► Μια δόση τρέλας ( Ίαν Κοκρέιν)
Ή αλλώς μαθήματα επιβίωσης από μια δυσλειτουργική οικογένεια στην ιρλανδική επαρχία των 60s. ?Αν δεν υπήρχε μια ικανή δόση τρέλας στην καθημερινότητα που κινείται μεταξύ σφύρας και άκμονα όσον αφορά την οριακή εκπλήρωση των κοινωνικών και λοιπών υποχρεώσεων των μελών της , κάθε προσπάθεια για το μέλλον θα ήταν αδύνατη. Τα καταφέρνει με επιτυχία, η οποία καλώς ή κακώς δεν αφορά τα συνήθη πρότυπα.

► Η χρονιά του έρωτα ( Πάουλ Νίτσον)
Η περιπλάνηση ενός συγγραφέα από την ασφυκτική πατρίδα του, την Ελβετία στον «κόσμο» Ρώμη, Βαρκελώνη, Παρίσι. Κινούμενος μέσα στην πόλη με μετρό, γιατί λόγω του συγχρωτισμού ελευθερώνεται από τον εαυτό του. Ολίγον από Σαρτρ, Χένρυ Μίλερ και Ροκαντέν στις σωστές δόσεις και ο ήρωας μας απελευθερώνεται γράφοντας . Ένα πισωγύρισμα στο παρελθόν, με αναπάντητο ερώτημα αν έζησε στ ΄αλήθεια ή ήταν απλώς θεατής της ζωής.

► Τα λουλούδια της Χιροσίμα (Εντίτα Μόρρις)
Ωδή στα επιζήσαντα θύματα της Χιροσίμα. Μια αποκάλυψη της ευγένειας, του τακτ και της ιώβειας υπομονής, πρωτεύοντα στοιχεία της ιαπωνικής κουλτούρας. Όλη η προσπάθεια συγκάλυψης των σωματικών και ψυχικών συνεπειών της βόμβας με την ευγένεια  ψυχής που τους διακατέχει, συντρίβει με τον τρόπο της τον ισχυρό πλην ανυποψίαστο θύτη- ακούσιο υπαίτιο των δεινών τους.

► Το μυστικό του χρυσοχόου (Έλια Μπαρθελό)
Η πλοκή της ιστορίας διαδραματίζεται σε φαινομενικά απίθανες καταστάσεις. Η επιστροφή του ήρωα στα πάτρια εδάφη με στόχο να διορθώσει- ξαναζήσει τον ανορθόδοξο έρωτα της νεότητας, τον οδηγεί στο αρχικό αδιέξοδο. Πικρή συνειδητοποίηση ότι στην πραγματική ζωή δεν δικαιούμαστε δεύτερη ευκαιρία.

► Οι μπλε φακοί (Δάφνη Ντι Μοριέ)
Μετά από χειρουργείο για αποκατάσταση της όρασης, η ηρωίδα βλέπει τους ανθρώπους γύρω της με την μορφή ζώων. Η οδυνηρή διαπίστωση ότι ο κόσμος της δεν είναι πια ο ίδιος, την κάνει καχύποπτη απέναντι στα δύο άτομα που εμπιστεύεται περισσότερο, τον σύζυγο και την νοσοκόμα της. Ο μεν έχει την μορφή γύπα , η δε έχιδνας. Μετά το δεύτερο χειρουργείο, όταν όλοι έχουν πάρει την προτεραία μορφή τους, αποφασίζει υποσυνείδητα να παραμείνει η ίδια στόχος κυνηγιού στην ζούγκλα της κοινωνίας της οποίας παραμένει ακούσια μέλος.

► Πως να κάνετε έρωτα με ένα νέγρο (Ντάνι Λαφεριέρ)
Ένα ζεστό καλοκαίρι του 80 ένας μαύρος υποψήφιος συγγραφέας σε ένα ασφυκτικό παρακμιακό δωμάτιο, διαπιστώνει ότι η σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε άτομα διαφορετικού χρώματος αποτελεί εν δυνάμει εξισορρόπηση της νέγρικης εκδίκησης με την λευκή ένοχη συνείδηση. Αυθαίρετο συμπέρασμα¨ νέγρος δεν γεννιέσαι, γίνεσαι.

PS Η εποχή των καφέδων δυστυχώς δεν υφίσταται πλέον. Ο κορωνοιός μας στέρησε απλές και χαμηλού κόστους καθημερινές απολαύσεις. Μας έμεινε η ανάμνηση, η νοσταλγία που αναζωπυρώνεται με την μυρωδιά του φρεσκοαλεσμένου καφέ και η  θλίψη μπροστά στην σκοτεινή και σκονισμένη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Πάλι με χρόνια με καιρούς…

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
clear sky
20.8 ° C
24 °
17.6 °
66 %
0.9kmh
0 %
Δε
28 °
Τρ
26 °
Τε
20 °
Πε
20 °
Πα
18 °