10 συμβουλές για την ασφάλεια του σκύλου σας

10 συμβουλές για την ασφάλεια του σκύλου σας

Το να έχεις ένα κατοικίδιο ζώο είναι σα να έχεις ένα μικρό παιδί. Θα πρέπει να σκέφτεσαι και να σχεδιάζεις πριν από αυτόν για αυτόν. Θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, από μια απλή «κακή στιγμή» μέχρι και για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Κάθε μέρα θα πρέπει να λαμβάνεις τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα πριν ακόμα παραστεί ανάγκη.
 
Εδώ είναι μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε το σκύλο σας:
 
1. Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας εμβολιάζεται τακτικά και φέρει μικροτσίπ. Είναι σημαντικό να φοράτε στο σκύλο σας κολάρο, στο οποίο θα έχετε περάσει μια ταυτότητα που θα αναγράφονται ευκρινώς τα τηλέφωνα σας. Αυτό θα αποδειχτεί μεγάλη βοήθεια εάν ο σκύλος σας ποτέ χαθεί, μιας και δίνει στον άνθρωπο που θα τον βρει την ευκαιρία να επικοινωνήσει άμεσα μαζί σας.
 
2. Κρατήστε το σκύλο σας ασφαλή. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσετε η περίφραξη του σπιτιού σας να είναι σωστή και ότι θα την επιτηρείται συχνά για τυχόν διορθώσεις που θα χρειαστούν. Όταν περπατάτε με το σκύλο σας έξω από το σπίτι βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας είναι πάντα δεμένος με ένα λουρί καλής ποιότητας. Μην αφήνεται το σκύλο σας να κάνει βόλτες μόνος του στη γειτονιά. Κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο για το σκύλο σας και επιπλέον είναι ενοχλητικό για τους γείτονες.
 
3. Να είστε προσεκτικοί σε ότι αφορά τη διατροφή του σκύλου σας. Υπάρχουν τροφές που είναι ακατάλληλες για τους σκύλους. Μερικές από τις τροφές που απαγορεύεται να καταναλώνει ο σκύλος σας είναι σοκολάτα, κρεμμύδια, σταφίδες. Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες για τη καταλληλότητα κάποιας τροφής ή αν υποψιάζεστε δηλητηρίαση επικοινωνήστε άμεσα με τον κτηνίατρό σας. Κρατήστε αποθηκευμένο το τηλεφωνικό νούμερο του πλησιέστερου κτηνιάτρου ή της κτηνιατρικής κλινικής. Σχεδιάστε τη συντομότερη διαδρομή ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης.
 
4. Μάθετε στο σκύλο σας να δέχεται με ευχαρίστηση τη παραμονή του σε κλουβί μεταφοράς. Άλλωστε αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος για να μετακινήστε μαζί του. Εάν ο σκύλος σας φοβάται τη παραμονή σε κλουβί, φροντίστε να του μάθετε να παραμένει δεμένος στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, όσο εσείς οδηγείται. Υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας για σκύλους. Προμηθευτείτε μια και φροντίστε να μη τη ξεχνάτε ακόμα και σε μικρές διαδρομές.
 
5. Φροντίστε να έχετε πάντα σε ετοιμότητα ένα κουτί πρώτων βοηθειών και να γνωρίζεται πώς να χρησιμοποιήσετε το περιεχόμενο του. Ένα καλό κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να περιλαμβάνει: κουβέρτα, χειρουργική ταινία, ένα φίμωτρο, μια αντιβακτηριδιακή αλοιφή, μπατονέτες, τσιμπιδάκια, γάζες, ψαλίδι, λαβίδα. Ενημερωθείτε από το κτηνίατρο σας για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ανάγκης. Να θυμάστε ότι αν το σκυλί σας τραυματιστεί θα αντιδράσει με φόβο ή πόνο. Προσέξτε τον τρόπο που το χειρίζεστε. Θα μπορούσε να σας δαγκώσει κατά λάθος.
 
6. Προφυλάξτε το σκύλο σας από τις καιρικές συνθήκες. Να θυμάστε ότι τα σκυλιά δεν μπορούν να ιδρώσουν και μπορεί να υποφέρουν κατά τη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας. Δε πρέπει ποτέ να τον αφήνετε μέσα στο αυτοκίνητο ακόμα και για λίγα λεπτά.
 
7. Να θυμάστε ότι το σκυλί σας χρειάζεται φρέσκο και καθαρό νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή. Τα σκυλιά μπορούν να αφυδατωθούν ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
 
8. Πάρτε ειδικές προφυλάξεις για το σκύλο σας σε περίπτωση πυροτεχνημάτων ή άλλων δυνατών θορύβων. Πολλά σκυλιά είναι ευαίσθητα σε δυνατούς θορύβους και μπορεί να εμφανίσουν φοβίες. 
 
9. Τα ηλικιωμένα σκυλιά χρειάζονται λίγο περισσότερη φροντίδα. Έχετε το νου σας να διατηρούν το κατάλληλο βάρος. Δε θέλετε ο σκύλος σας να είναι πολύ λεπτός, αλλά ούτε και υπέρβαρος. Και τα δύο άλλωστε είναι σημάδια πιθανού προβλήματος υγείας που μπορεί να υποβόσκει. Φροντίστε τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Δώστε  του ένα μαλακότερο κρεβάτι για να κοιμηθεί, δώστε του περισσότερο χρόνο για να φάει ή κάντε τη τροφή πιο ελκυστική για τα γούστα του. Μη ξεχνάτε να επισκέπτεστε συχνά το κτηνίατρο ώστε να ελέγχεται τη κατάσταση της υγείας του.
 
10. Να είστε υπομονετικοί με τα κουτάβια. Έρχονται στο σπίτι μας χωρίς να γνωρίζουν τίποτα. Θα κάνουν λάθη. Διδάξτε τους χρησιμοποιώντας τεχνικές θετικής εκπαίδευσης και θα είναι σε θέση να μάθουν ό, τι θέλετε να τους διδάξετε. Ένας εκπαιδευμένος σκύλος είναι ευτυχέστερος τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του.
 
Ναλμπάντη Όλγα
BetterDogs 
Εκπαίδευση σκύλων – φιλοξενία κατοικίδιων
6944-951563
betterdogs@ymail.com
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε