«120 χρόνια από το θάνατο του Νικόλαου Γύζη» στη Δημοτική Πινακοθήκη

πίνακας, το κρυφό σχολειό του Γύζη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 120 χρόνων από τον θάνατο του Νικόλαου Γκύζη πραγματοποιείται η επετειακή έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 έως και το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022, συμμετέχοντας παράλληλα στα 56α Δημήτρια.

Ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και σχεδιαστής του 19ου αιώνα Νικόλαος Γύζης αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ελληνικής τέχνης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ιστορία της τέχνης.

Ο κορυφαίος καλλιτέχνης άφησε πίσω του μια πλούσια κληρονομιά, μέρος της οποίας βρήκε στέγη στο διατηρητέο κτίριο της Casa Bianca, ως μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης η οποία έχει στη συλλογή της, 627 έργα του.

Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση των 120 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου δημιουργού, μία μεγάλη επετειακή έκθεση διοργανώνεται στη Δημοτική Πινακοθήκη, με έργα του από διάφορες περιοχές της χώρας μας, από φορείς και ιδιωτικές συλλογές.

Το κοινό θα μπορεί να απολαύσει κορυφαίες στιγμές του καλλιτεχνικού του έργου όπως: “Το Κρυφό Σχολειό”, “Το Τάμα”, “Τα Ορφανά”, “Προσωπογραφία Γεώργιου Νάζου”, “Μαργαρίτα Γύζη”, “Το Φανάρι”, “Κένταυρος και Έρως”, “Ο Ποιητής στην πηγή”, “Ο Ζαχαροπλάστης”, “Η Ευγνωμοσύνη καταθέτει στεφάνι στο βωμό της Αθανασίας”, κ.α.

Ειδικά για την παρούσα χρονιά, με τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, ο συμβολισμός της φιλοξενίας από τη Δημοτική Πινακοθήκη του “Κρυφού Σχολειού”, είναι μεγάλος.

Eπιμέλεια: Δρ Κωνσταντίνος Διδασκάλου – Ιστορικός Τέχνης

Τα έργα του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Νικόλαου Γύζη, που γεννήθηκε στην Τήνο το 1842 και σπούδασε στη Αθήνα και στο Μόναχο, αποτελούν την μεγαλύτερη και σημαντικότερη δωρεά έργων της πινακοθήκης.

Η συλλογή της οικογένειας Γύζη, από την οποία προέρχονται, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 1999. Το 2001 με την συμπλήρωση 100 χρονών από το θάνατο του καλλιτέχνη, πραγματοποιήθηκε η έκθεση, “O Γύζης στην Τήνο” με τα έργα της συλλογής και αμέσως μετά η οικογένεια του ζωγράφου δώρισε στη Δημοτική Πινακοθήκη της Θεσσαλονίκης τη συλλογή της, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στεγάζεται μόνιμα, στον πρώτο όροφο της Casa Bianca.

Η έκθεση περιλαμβάνει πορτρέτα της οικογενείας Γύζη, αφίσες και διπλώματα, ηθογραφικά, θρησκευτικά και αλληγορικά θέματα, νεκρές φύσεις καθώς και σχέδια και ελαιογραφίες από τη Βαυαρία και το Τιρόλο.

► Info

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης – Casa Bianca
Βασιλίσσης Όλγας 180 & Θεμ. Σοφούλη, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2313 318 538

56α Δημήτρια: Επετειακή Έκθεση-120 χρόνια από το θάνατο του Νικόλαου Γύζη
Από Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 έως και Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τρίτη έως Παρασκευή 10:00 – 20:00 και Σάββατο 10:00 – 18:00

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως