12η Έκθεση Κόμιξ Θεσσαλονίκης

12η Έκθεση Κόμιξ Θεσσαλονίκης

Από την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 24 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση κόμιξ και επιτραπέζιων παιχνιδιών με τίτλο «Τα παίξαμε».

Η έκθεση αυτή, όπως και τις δύο τελευταίες χρονιές, θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης (Λεωφ. Στρατού 2Α).

Παρόντες στο χώρο θα είναι και οι σύλλογοι επιτραπέζιων παιχνιδιών “Ωρίωνας” από την Καβάλα και η “Ομάδα Παιχνιδιών Ρόλων και Φαντασίας Θέρμης”. Στην έκθεση αυτή θα μπορεί κανείς να δει από κοντά διαδραστικές μακέτες/παιχνίδια με τις εξής ιστορικές θεματικές:

«Η μάχη των Θερμοπυλών»: γιατί δεν ήταν μόνο ο Λεωνίδας και οι 300 Σπαρτιάτες του που υπερασπίστηκαν την ελληνική τιμή στα συγκεκριμένα στενά. «Η μάχη του Δημητριτσίου» ή το πως ελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από την Νορμανδική κατοχή! «Η μάχη της Λειψίας» ή αλλιώς 200 χρόνια από τη Μάχη των Εθνών!

Στην διάρκεια της εκθέσεως θα στηθούν και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια επίδειξης και συμμετοχής, με πολλά έπαθλα για τους συμμετέχοντες επισκέπτες και απευθυνόμενα σε όλες τις ηλικίες, ευγενική προσφορά της εταιρείας AS company.

Επίσης, στην έκθεση θα λειτουργεί παζάρι εκδόσεων και καταστημάτων με ενδιαφέρουσες προσφορές και ευκαιρίες για τους επισκέπτες, στο οποίο θα συμμετέχουν οι εκδόσεις Jemma Press, Πρωτοπορία, Web Comics, Inksitu, Ένατη Διάσταση καθώς και η Λέσχη Φίλων Κόμιξ και τα βιβλιοπωλεία Ι.Κανίογλου και Λεξικοπωλείο (με γαλλόφωνες κομιξικές εκδόσεις), αλλά και τα καταστήματα Hobby Gallery, Anime House, Playhouse και Ηobby Games με έξυπνα επιτραπέζια παιχνίδια και κατασκευές.

Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 821 231.
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. με 22.00 μ.μ.
Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013, ώρα 20.00 μ.μ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Α) Έκθεση επιτραπέζιων παιχνιδιών του Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.

Ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Παιχνιδιών Στρατηγικής είναι ο αρχαιότερος σύλλογος του είδους του στην χώρα μας και έχει στο ενεργητικό του δεκάδες παρουσιάσεις και εκθέσεις με το αυτό αντικείμενο. Σκοπός του συλλόγου είναι  -μέσα από το παιχνίδι- να δίνει την αφορμή για εκμάθηση της ιστορίας, ψυχαγωγία, κοινωνικοποίηση και δημιουργικότητα.

Στην φετινή διοργάνωση ο σύλλογος θα παρουσιάσει τρία ολοκαίνουργια εκθέματα/μακέτες, τα οποία οι επισκέπτες της εκθέσεως μπορούν να δούνε  από κοντά για να παίξουν αλλά και να διδαχθούν ιστορία. Αυτά πιο συγκεκριμένα  θα είναι:

1)Η μάχη των Θερμοπυλών:

Σίγουρα το άκουσμα του ονόματος «Θερμοπύλες» θυμίζει στους περισσότερους την ηρωική ύστατη άμυνα του Σπαρτιάτη Λεωνίδα ενάντια στους Πέρσες εισβολείς. Κι όμως, αυτή δεν ήταν η μοναδική φορά κατά την οποία οι Έλληνες αντιστάθηκαν σε ξένους εισβολείς σε εκείνο το πέρασμα.

2)Η μάχη του Δημητριτσίου:

Ελάχιστα γνωστό είναι το πώς αυτό το σημερινό μικρό χωρίο του νομού Σερρών έπαιξε ρόλο στην απελευθέρωση  της πόλης της Θεσσαλονίκης από τους ξένους Νορμανδούς κατακτητές.

3)Η μάχη των Εθνών:

200 ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από τότε που οι στρατιές όλης της Ευρώπης συγκεντρώθηκαν στην Λειψία για να δώσουν τέλος σε έναν μακρόχρονο και φονικό πόλεμο. Θεωρείται η μεγαλύτερη μάχη της ιστορίας μέχρι πριν από την έναρξη του ?Α Παγκοσμίου Πολέμου.

Διάρκεια παρουσίασης των παραπάνω εκθεμάτων: 20 λεπτά

4)Εισήγηση/Ομιλία με θέμα: «Το παιχνίδι στρατηγικής ως εργαλείο εκπαίδευσης»

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 19.30 μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο
Ομιλητής: Ανδροκλής Γιάτσογλου, μέλος Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.

Η εισήγηση αυτή επεξηγεί τα ευεργετικά οφέλη της χρήσης του παιχνιδιού  στρατηγικής  για τον δάσκαλο αλλά και τον μαθητή μέσω της διαδραστικής μάθησης. Aπευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και όχι μόνο, που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους  και εκπαιδευτικά  εργαλεία που κεντρίζουν  το ενδιαφέρον του μαθητή και κάνουν την μόρφωση βιωματική.

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 40

Διάρκεια: 30 λεπτά

Β)  Έκθεση κόμιξ της Inkorekkt
 
H oμάδα Inkorekkt   είναι στην ουσία μια άτυπη παρέα δημιουργών που συνεχώς μεγαλώνει. Μέλη της είναι καταξιωμένοι Έλληνες δημιουργοί comics, αλλά και δεκάδες νέοι καλλιτέχνες που ζητούνε μια καθοδήγηση ή μία διέξοδο μέσω των comics για να εκφραστούν. Η ομάδα έχει συμμετάσχει σε δεκάδες εκθέσεις και έχει επιμεληθεί δεκάδες αυτοεκδόσεις comics και όχι μόνο.
Στην φετινή διοργάνωση comics θα παρουσιαστούν τα εξής:

1) Εργαστήριο comics: «Εισαγωγή στα comics»

Παρασκευή 22 και Δευτέρα 25 εώς Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, 10.00 π.μ. εώς 14.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο
Παρουσίαση-επιμέλεια: Νίκος Δαλαμπύρας (φιλόλογος, εκδότης, ραδιοφωνικός παραγωγός)

Αναλόγως με την ηλικία των συμμετεχόντων το εργαστήριο/εισαγωγή αυτό θα έχει τις εξής κατευθύνσεις:

α)Για παιδιά δημοτικού: Το comics ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας έχει την δική του «ορθογραφία» . Μέσα από ένα διασκεδαστικό παιχνίδι ζωγραφικής, οι μαθητές μαθαίνουν την βασική «γραμματική και συντακτικό» αυτού του μέσου.

β) Για παιδιά γυμνασίου-λυκείου: Το comics είναι άμεσα συνυφασμένο με την πρόοδο της τυπογραφίας. Μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία αυτού του μέσου, με αναφορά στο ευρωπαϊκό-γαλλικό παράδειγμα. Ακολουθεί μια  αναφορά στα εργαλεία του δημιουργού και στους βασικούς σχεδιαστικούς κώδικες επικοινωνίας του comics.

Για πληροφορίες-κρατήσεις, τα ενδιαφερόμενα σχολεία μπορούν να επικοινωνούν με την κα Μαρία Σπανούδη (τηλ. 2310 821 231 (103), mspanoudi@ift.gr).

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 25
Διάρκεια: 1 ώρα και τριάντα λεπτά

2) Σεμινάριο: «Η τέχνη του σεναρίου»
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 17.30 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο
Παρουσίαση: Δημήτρης Σαββαΐδης, Σεναριογράφος, Animator, Σκηνοθέτης

Οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντά μια ιστορία. Τα πρώτα υλικά για την εκκίνηση της δημιουργίας.

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 30
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά.

3) Εργαστήριο «Manga»
A΄ Μέρος: Σάββατο 23 Νοεμβρίου, 18.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο
Τι είναι το manga;  Ιστορική αναδρομή – χαρακτηριστικά παραδείγματα. Διάρκεια: 1 ώρα

Β΄ Μέρος: Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 17.00 μ.μ. , Γαλλικό Ινστιτούτο
Πως γίνεται ένα manga;   Εισαγωγή στις βασικές αρχές σχεδίασης των manga .  Διαφορές με τα «δυτικά» comics.
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά

Παρουσίαση: Αλέξανδρος Παπαγιάγκου, Χρύσα Γκούμα, Γιάννης Τεξής, μέλη Inkorrekt.
Eλεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 30

4) Εργαστήριο/σεμινάριο σχεδίου: «Σκιά και Φως»
Κυριακή 24 Νοεμβρίου, 19.00 μ.μ., Γαλλικό Ινστιτούτο
Παρουσίαση: Βαγγέλης Ματζίρης, Υπεύθυνος Σχολής Σχεδίου Comink, Πτολεμαίων 35& Συγγρού, Θεσσαλονίκη

Οι σκιές και το φως παίζουν σημαντικό ρόλο σε κάθε ζωγραφική σύνθεση – έτσι και στο comics. Σε αυτό το εισαγωγικό σεμινάριο, θα παρουσιαστούν κάποια βασικά σχεδιαστικά “τρικ» μέσω των οποίων σπουδαίοι σχεδιαστές comics (Frank Miller/Minolta) δίνουν όγκο, βάθος και προοπτική στα σχέδια τους. Θα ακολουθήσει εισήγηση στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες.

Ελεύθερη συμμετοχή, αριθμός θέσεων 30
Διάρκεια: 1 ώρα και 20 λεπτά

Για την συμμετοχή τους σε όλα τα παραπάνω εργαστήρια , οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση στη γραμματεία της έκθεσης, που θα λειτουργεί εντός του εκθεσιακού χώρου ως εξής:
πρωινές ώρες: 10.00 π.μ. εώς 14.00 μ.μ. και απογευματινές ώρες: 17.00 μ.μ. εώς 22.00 μ.μ.

Τα αναλώσιμα όλων των εργαστηρίων είναι μια ευγενική προσφορά του καταστήματος  Art Time, Γ. Σταύρου 3 & 5, Θεσσαλονίκη

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως