Τη Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 πραγματοποιείται ολοήμερο αφιέρωμα στην Τέχνη του Θεάτρου και του Χορού στο πλαίσιο της 13ης Απονομής του Βραβείου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ στη Θεοφανίδου Αναστασία, τιμής ένεκεν, για την προσφορά της στην Ορχηστική Τέχνη. Στο πλαίσιο του αφιερώματοςυλοποιούνται 2 σεμινάρια θεάτρου και χορού, με στόχο την ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα Καλλιτεχνικής Δημιουργίας δια των Παραστατικών Τεχνών. Παρακάτω παρατίθεται το πρόγραμμα. Δηλώσεις Συμμετοχής γίνονται μέσω της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, κας Τερζητάνου Χαρούλας (τηλ. 6946 119 689).
Διοργανωτές: Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης [Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων], Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης [Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής] & Πολιτιστικός Οργανισμός Μακεδονίας-Θράκης «Εσαεί εν Ροή».
Τηλ. Θεάτρου: 2310250303 | Πληρ.: 6936597376, www.esai.gr
Πρόγραμμα
12:00-14:00 Χορογραφία Θεατρικών Δρωμένων | Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Σεμινάριο για Εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής με την Αναστασία Θεοφανίδου
Αναστασία Θεοφανίδου, Κινησιολόγος, Χορογράφος, Καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., ιδρυτικό μέλος του Σχήματος Εκτός Άξονα, πρώην Χορεύτρια του ΑΕΝΑΟΝ Χοροθεάτρου, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Χορογράφος του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Πρότυπης Σχολής του Δήμου Καλαμαριάς
16:00 -18:30 Θεατρικό παιχνίδι -Τεχνικές Εμψύχωσης Ομάδας | Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Με τη Δρ. Ανδρομάχη Μοντζολή, Καλλιτεχνική Διευθύντρια στο Θέατρο ΗΜΕΡΑΣ
Βραδιά Βραβείου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ
Θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη
Παρουσίαση Βραδιάς: Τερζητάνου Χαρούλα, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Πρωτ//θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
08:15 -08:30 Χορευτικά Αποσπάσματα από την καριέρα της Αναστασίας Θεοφανίδου
• Βιντεομοντάζ από το προσωπικό αρχείο της βραβευόμενης και από το αρχείο του ΚΘΒΕ. Επιμέλεια: Χρήστος Τουρλάκης
08:30 Παραστατική Αφήγηση Βιογραφικού
• Παρουσίαση/ Ερμηνεία:Θωμαή Ουζούνη, Ηθοποιός
08:35 Το Φωτογραφικό Αποτύπωμα της Ζωής της
• Φωτομοντάζ από το προσωπικό αρχείο της βραβευόμενης και από το αρχείο του ΚΘΒΕ. Επιμέλεια: Ειρήνη Ατματζίδου
08:40 Χαιρετισμοί
• Εκπρόσωπος Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
• Εκπρόσωπος Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
• Εκπρόσωπος Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας
• Εκπρόσωπος Γραφείου Φυσικής Αγωγής
• Εκπρόσωπος από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης
08:55 Αφιερώματα Συνεργατών της Βραβευόμενης
• Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε, Σκηνοθέτης, Ηθοποιός
• Γιάννης Ρήγας, Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής Κ.Θ.Β.Ε, Σκηνοθέτης
• Χριστίνα Ζαχαροπούλου, Παραγωγός- Ηθοποιός
• Κατερίνα Κερβανίδου, πρώην Χορεύτρια του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε
• Αλεξία Σαπρανίδου , Ηθοποιός
• Σταυρούλα Αραμπατζόγλου, Ηθοποιός
• Δημήτρης Καμινάρης (Βίντεο) Πρώην χορευτής του “Αέναον Χοροθέατρο”
09:05 Απονομή Βραβείου ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ από εκπρόσωπο του Υφυπουργείου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ –ΘΡΑΚΗΣ
09:10 Τεχνικό Διάλειμμα
09:10 Χορευτικά Αφιερώματα
• Ομάδα Τρίγωνο
• Τίτλος κομματιού: Ο
• Χορογραφία:Δανάη Χριστακάκου
• Χορεύουν:Λυδία Γαργούλκα, Σύλια Καραβασίλη, Αναστασία Χαραλαμπίδου, Δανάη
• Χριστακάκου
• Μουσική: Μιχάλης Σιαμμάς
• Σόλο Αυτοσχεδιασμός
• Αλκης Μπάρμπας
• Γ’ Ετος της Δραματικής του Κ.Θ.Β.Ε.
Ερμηνεύουν: Ανανιάδου – Κόκκοτα Ζηνοβία ,Βασιλείου Πηνελόπη, Δεμερτζίδου Ιωάννα, Ευαγόρου
Γεώργιος, Ζιάνα Ελένη, Κουλούρη Σταυρούλα,Κουσούλης Νικόλαος,Ματζιάρης, Γεώργιος, Μιτσίτσκα Βαϊα, Μπαχτσεβάνη Χρυσή, Παπαδόπουλος Βασίλειος, Ραφτόπουλος Αθανάσιος,Τσιάντος – Κολέσης
Μιλτιάδης,Χούρη, Άννη
09:45 Λήξη Βραδιάς
Φωτογραφία αφίσας:Elise Ntoremi
Φωτογραφίες και βίντεο απο το προσωπικό αρχείο της Αναστασίας Θεοφανίδου
και από το αρχείο του Κ.Θ.Β.Ε
Ευχαριστήρια
Ευχαριστούμε το Κ.Θ.Β.Ε για την την παραχώρηση των αρχείων που
χρησιμοποιήθηκαν στο αφιέρωμα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για το Βασίλη Μποζίκη
που δεν είναι πια στη ζωή, καθώς και στο Νίκο Πάντη που είναι οι φωτογράφοι
που κάλυψαν τις χορευτικές παραστάσεις για πολλά χρόνια.
Φωτογράφοι από το Σχήμα εκτός Άξονα:
• Elise Ntoremi
• Αλεξάνδρα Ρ. Κάβουρα
• Εύα Κωνσταντινίδου
• Αλέξανδρος Καντόρος
Υπεύθυνη Διοργάνωσης: Καβαζίδου Ελένη
Συντονισμός Αφιερώματος: Αραμπατζή Μαρία
Τεχνικά Θέματα: Καβαζίδου Θωμαή
ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ
Το συγκεκριμένο αφιέρωμα έχει ως βασικό κίνητρο και στόχο τη σταδιακή καταγραφή της ιστορίας έντεχνου χορού στη βόρεια Ελλάδα και ευρύτερα, πέραν της στενής ζώνης του Νομού Αττικής, καθώς, σύμφωνα με σχετικές επίσημες καταγραφές από ακαδημαϊκά ιδρύματα, τα καταγεγραμμένα δεδομένα περιορίζονται μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ήδη έχουμε ανιχνεύσει νέες ιστορικές πηγές από τη Θράκη και τη Νησιωτική Ελλάδα που θα αποτελέσουν αντικείμενο αναφοράς και περεταίρω μελέτης σε επόμενα αφιερώματα.
Η φετινή βραβευόμενη, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΘΕΟΦΑΝΙΔΟΥ, Χορεύτρια, Χορογράφος, Καθηγήτρια Χορού και Κινησιολόγος με πολυετή εμπειρία στην Καλλιτεχνική Διοίηκηση και αξιόλογη καλλιτεχνική πορεία εντός και εκτός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πρόσωπο για τη Θεσσαλονίκη με σημαντική κοινωνική και καλλιτεχνική προσφορά επί δεκαετίες στην Τέχνη του Χορού. Μία από τις πιο σημαντικές της αξιώσεις αφορά στη συνέχιση του έργου προηγούμενων συναδέλφων της, καθώς ανέδειξε τον κινητικό αυτοσχεδιασμό, τη χορογραφία και τη χορευτική κίνηση στην υποκριτική τέχνη, συνέβαλε με άλλα λόγια, στην ενίσχυση της επαγγελματικής ταυτότητας του Χοροδιδασκάλου και Χορογράφου και της λειτουργικής του σημασίας ως συντελεστής σε σύγχρονα θεατρικά έργα και ως μέλος του προσωπικού εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δραματικής τέχνης.
Τέλος, η Τέχνη του Χορού, σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων δεκαετιών, δύναται να έχει θεραπευτικό χαρακτήρα – ως μέσον βελτίωσης της κοινωνικής συμπεριφοράς και καλλιέργειας της συναισθαντικότητας.
Όπως κάθε χρόνο, στη βράβευση η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους και βασίζεται στην εθελοντική πρωτοβουλία των εμπλεκόμενων διοργανωτών.
ΘΕΟΦΑΝΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Κινησιολόγος, Χορογράφος, Καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε., ιδρυτικό μέλος του Σχήματος Εκτός Άξονα, πρώην Χορεύτρια του ΑΕΝΑΟΝ Χοροθεάτρου και πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Χορογράφος του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε.
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε χορό στη σχολή της Μαίρης Λιάτσου. Στη συνέχεια σπούδασε για επτά χρόνια στην Αγγλία στο Arts Educational Schools, πλάι σε δασκάλους όπως ο Αlain Woodard, η Ann Heaton, o John Field και η Maria Fay. Το 1977-1980 συνεργάστηκε ως χορεύτρια με το Κέντρο Κλασικού Μπαλέτου και τον Λεωνίδα Ντε Πιαν και τη Λυρική Σκηνή. Από το 1980-1988 με το Αέναον Χοροθέατρο του Daniel Lommel όπου υπήρξε βασικό στέλεχος και σολίστ, συμμετέχοντας σε όλες τις παραστάσεις (τριάντα πέντε έργα, ανάμεσα στα οποία η Ιεροτελεστία της άνοιξης, το Πλοίο των Τρελών,Γιώργος Σεφέρης ή μια φλόγα που θυμάται σωστά, το Μεθυσμένο Καράβι, Ρυθμοί, Ωδή κλπ.) Συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης Ακτίς Αελίου ως ηθοποιός-χορεύτρια στα έργα Αλεξάνδρεια-Αθήνα (Παλαμάς-Καβάφης) και Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι του Τενεση Γουίλιαμς το 2003-4 (σκηνοθεσία- Νίκος Σακαλίδης). Έχει διδάξει σε επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές χορού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και στη Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. στην οποία διδάσκει από το 1988 ως σήμερα σε όλα τα έτη. (τα μαθήματα που έχει διδάξει είναι κίνηση, αυτοσχεδιασμός, μπαλέτο, χορεία και χορούς όπως βάλς και τανγκό. Έχει κάνει ανοιχτές διπλωματικές εξετάσεις σε μορφή παράστασης σε όλους τους τριτοετείς όλα τα χρόνια που διδάσκει στη Δραματική σχολή.) Συνδιευθύντρια στη σχολή χορού Έκφραση από το 1991-1995. Καλλιτεχνική διευθύντρια και δασκάλα στη Πρότυπη σχολή χορού του Δήμου Καλαμαριάς από τον Σεπτέμβριο του 2011. Υπήρξε δασκάλα, χορογράφος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. από 1994 ως 2000 όπου ανέβασε και χορογράφησε τις παραστάσεις Μεταμορφώσεις, Αιχμές, Στίχοι, Κύκλος Ζωής, Ματωμένος Γάμος και Ρωμαίος και Ιουλιέτα επί δύο. Επίσης χορογράφος σε πάνω από σαράντα παραστάσεις θεάτρου και όπερας σε
σκηνοθεσίες των Ρ. Πατεράκη, Δ. Μαυρίκιου, Δ.Ιωάννου, Β.Παπαβασιλείου, Σ. Καρακάντζα, Α. Μίγκα, Θ. Γκόνη, Π.Βούλγαρη, Γ.Ρήγα, Γ.Ιορδανίδη, Γ.Παρασκευόπουλου, Ν.Κοντούρη, Ν.Σακαλίδη Τ. Ράτζου, Στ.Γούτη, Γ.Καλατζόπουλου, Μ.Μπεκρή, Β.Αρδίττη, Κ.Καζάκου, Β.Νικολαίδη και Π. Καρτάλοφ. Από το 2001 συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό ?Εντευκτήριο? έχοντας την καλλιτεχνική επιμέλεια εκδηλώσεων. Έχει δώσει σειρά σεμιναρίων κίνησης και αυτοσχεδιασμού. Είναι ιδρυτικό μέλος του Σχήματος εκτός Άξονα, οι δραστηριότητες του οποίου ξεκίνησαν το 2008 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Σκηνοθέτησε την χοροθεατρική παράσταση Ρόλοιng (Μήδεια, Οφηλία, Ιππόλυτος και Τζώρτζ), τις «Δούλες» βασισμένες στο έργο του Ζαν Ζενέ τον «Αντώνιο και Κλεοπάτρα» (μια δουλειά σε δύο φάσεις και σε εξέλιξη) την Κασσάνδρα από τις Τρωάδες του Ευριπίδη και συν- σκηνοθέτησε τις Πορείες Τρωάδων μία παράσταση με αφορμή τις Τρωάδες του Ευριπίδη. Επίσης έλαβε μέρος ως ηθοποιός στην παράσταση «Χαίρω πολύ, Νόρα» – (με αφορμή την Νόρα του Ίψεν) σε σκηνοθεσία Λουκίας Βασιλείου και στην παράσταση Πορείες Τρωάδων.
Δρ. AΝΔΡΟΜΑΧΗ (ΜΑΓΚΥ) ΜΟΝΤΖΟΛΗ
Η Ανδρομάχη Μοντζολή είναι Σκηνοθέτης – Σκηνογράφος – Θεατρολόγος – Παιδαγωγός Θεάτρου. Διδάκτωρ Θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακό (Maitrise) Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris III). Ειδική σε θέματα Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικής Αγωγής. Έχει ιδρύσει και διευθύνει καλλιτεχνικά το ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ.
Σπουδές: Πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας στη ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, Πτυχίο και Μεταπτυχιακό (Maitrise) (Θεατρολογίας στο ΠΑΝ/ΜΙΟ της ΣΟΡΒΟΝΝΗΣ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΑΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ. Πτυχίο Εφαρμοσμένων Εικαστικών και Διακοσμητικών τεχνών Ανωτέρας ΣΧΟΛΗΣ ΒΑΚΑΛΟ (Καλές Τέχνες, Σκηνογραφία και Ενδυματολογία με δάσκαλο το Γιώργο Βακαλό, Ζωγραφική με τον Παναγιώτη Τέτση, Ιστορία της Τέχνης με την Ελένη Βακαλό.) Με ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ του ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ εργάστηκε στην COMEDIE FRANCAISE (το ιστορικό Εθνικό Θέατρο της Γαλλίας) δίπλα σε πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες: Γιουσέφ Σαϊν, Ζάκ Λασάλ, Ανατόλι Βασίλιεφ, Ντάριο Φο, Γιάννη Κόκκο.
Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε ΔΗΠΕΘΕ και ιδιωτικά θέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναλάβει Σκηνογραφίες και κοστούμια για Θέατρο, Μπαλέτο, Κινηματογράφο και Τηλεόραση με συμμετοχές σε Φεστιβάλ και πολλά βραβεία. Έχει κάνει θεατρικές διασκευές, έρευνες, μελέτες και άρθρα σε έγκυρα περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει διδάξει στο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Τμήμα Θεάτρου, στο ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΘΕΑΤΡΟΥ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, σε Δραματικές