15η Μπιενάλε Νέων: Διαδυκτιακ​ή συζήτηση για το Coming out

Διαδικτυακή συζήτηση «Πόσο εύκολη καθιστά τη συμβίωση μέσα στην οικογένεια η παραδοχή της ομοφυλοφιλίας («coming out») των εφήβων;»
Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της “Ζούμε όπως κι εσύ”, με την συνεργασία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» παρουσίασε την Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, διαδικτυακή συζήτηση στην Αποθήκη 13 με θέμα την παραδοχή της ομοφυλοφιλίας, μέσα στην οικογένεια και τις επιπτώσεις που έχει στους/στις εφήβους. Ήταν ακόμη ένας διάλογος μέσω του διαδικτύου, μιάς και η συνάντηση μεταδιδόταν ζωντανά μέσω του ιστότοπου της Νέας Γενιάς και τον οποίο παρακολούθησαν διαδικτυακά περισσότερο από 1000 άτομα, η οποία είχε στόχο να καταγράψει εμπειρίες εφήβων και γονέων, να δώσει το πεδίο ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού και να αναζητήσει λύσεις και εξόδους αναφορικά με το μεγάλο θέμα του coming out μέσα στην οικογένεια.
Οι ερωτήσεις γίνονταν είτε διαδικτυακά για όσους/ες δεν κατάφεραν να είναι παρόντες, μέσω του www.neagenia.gr, είτε από το κοινό που ήταν στην Αποθήκη 13 του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ένα πολυσυμμετοχικό πάνελ προσπάθησε να φωτίσει πτυχές ενός θέματος που πρώτη φορά έρχεται σε διάλογο από επίσημο φορέα της πολιτείας. Οι διαδικτυακές ερωτήσεις θα υποβάλλονταν μέσω facebook και/ ή twitter. Όσες από αυτές δεν απαντήθηκαν ζωντανά θα απαντηθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το portal της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Την συνάντηση συντόνισε η κα Μαριανέλλα Κλώκα, Διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή» και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered, η οποία αναφέρθηκε στην μη ύπαρξη δόκιμου όρου στην Ελληνική γλώσσα, του coming out, μιας και η λέξη «παραδοχή» ακούγεται ως «παραδοχή ενός εγκλήματος» το οποίο η ομοφυλοφυλία δεν είναι.
Την συνάντηση χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κος Γιάννος Λιβανός, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις 3 διαδικτυακές συζητήσεις-ημερίδες τις οποίες διοργανώνει η ΓΓΝΓ με την συνεργασία και άλλων φορέων στο πλαίσιο της 15ης Μπιενάλε Νέων, μίλησε και για την αδυναμία των Γονέων να διαχειριστούν ζητήματα σχετικά με την αποδοχή και παραδοχή της ομοφυλοφιλίας και κάλεσε να τεθούν ερωτήματα και να δοθούν απαντήσεις, ώστε σταδιακά το σχετικό ζήτημα να παύσει να αποτελεί ταμπού για διάφορες κοινωνικές ομάδες. Η Εύα Σπίνου, Gay Affirmative therapist, ανέλυσε με την σειρά της το όρο coming out, αναφέρθηκε στην διαχρονικότητα και την συστηματικότητα της διαδικασίας για την αποδοχή και την εξωτερίκευση, τονίζοντας με έμφαση ότι δεν υπάρχουν χρονικά όρια και περιθώρια για την ολοκλήρωση της εσωτερικής εργασίας που έχει να κάνει το ομοφυλόφιλο άτομο ώσπου να φτάσει στο αποτέλεσμα, αναφέρθηκε στα λανθάνοντα σύνδρομα και καταστάσεις που αναπτύσσονται από την μη αποδοχή και κατέληξε λέγοντας ότι αποδοχή και εξωτερίκευση φέρνουν ποιοτικότερες στιγμές στην καθημερινότητα του ατόμου.
Ο Νίκος Χατζητρύφων, Διευθυντής του Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών ταινιών και μέλος της Σύμπραξης «Κοινωνικό Φύλο», αναφέρθηκε στην έλλειψη σχετικής πολιτικής στην εκπαίδευση και στο εκπαιδευτικό σύστημα καθώς και στην προετοιμασία που χρειάζεται για να φθάσει κάποιος στο coming out και στην συνέχεια στο coming public (βγαίνω στο πλήθος), το οποίο απαιτεί δράση και πέρα από την εξωτερίκευση. Η Εύκλεια Παναγιωτίδου της Κοινωνικής Οργάνωσης GAY, έθεσε το ερώτημα «Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουν;», απαντώντας στην συνέχεια ότι το coming out δεν εμπεριέχει το «πρέπει». Αναφέρθηκε στην αποδοχή μιάς φυσιολογικότητας η οποία εμπεριέχει το «gay».
Ανατρέποντας τους χαρακτηρισμούς «κουσούρι, ανωμαλία, περιθώριο, επιλογή» αναφέρθηκε στην εσωτερική ζύμωση, στον χρόνο που μπορεί να φτάσει σε «χρόνια» και στα βιώματα και συναισθήματα τον γονιών καθώς και στο «κοινωνικό στίγμα» Τέθηκαν από το κοινό και από τους διαδικτυακούς θεατές ερωτήματα που περιείχαν τα «πότε» και «πώς» και δόθηκαν απαντήσεις που τόνιζαν την περαιτέρω αλλαγή που πρέπει να έρθει στην Ελληνική κοινωνία και η οποία αλλαγή δεν είναι ένα «δεδομένο» που απλά θα συμβεί.
Το θέμα της εκπαίδευσης και της εφαρμογής εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παρεμβάσεων, σε όλες τις βαθμίδες, αναφέρθηκε και τονίστηκε πολλές φορές από θεατές και ομιλητές καταλήγοντας στο ότι υπάρχει δρόμος, κόπος και προσπάθεια, για να προχωρήσει η περαιτέρω αλλαγή στην αποδοχή του coming out

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε