{ }

17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων

Η Θεσσαλονίκη διεθνές σημείο συνάντησης για επαγγελματίες, στελέχη και μέλη θεραπευτικών κοινοτήτων από όλο τον κόσμο


Κατηγορίες: Συνέδρια - ημερίδες

17ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων

Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου - Παραλία, 54646
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τιμή: από 0.00

Πότε: 19/09/2019 - 20/09/2019
Ημέρες & Ώρες
Πέμπτη: 10:00
Παρασκευή: 10:00

To συνέδριο της Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ και το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ - Οι Θεραπευτικές Κοινότητες, αλλάζουν

Ξεκινούν την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του 17ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (17th European Federation of Therapeutic Communities – EFTC) στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.
To συνέδριο διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) και το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ΑΡΓΩ, με την υποστήριξη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Yγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ» του Δήμου Θεσσαλονίκης, και της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με κεντρικό θέμα:
«Πάντα ρει: Η αλλαγή στις Θεραπευτικές Κοινότητες Απεξάρτησης»
Everything Flows: Change in the Therapeutic Community
και θα επιχειρήσει να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές και προγράμματα για την αντιμετώπιση της εξάρτησης σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται με ταχείς ρυθμούς, αλλά και να αποτελέσει πλαίσιο δραστηριοποίησης των ίδιων των μελών των θεραπευτικών κοινοτήτων.
 
Για δυο μέρες, 500 σύνεδροι από περισσότερους από 120 διαφορετικούς φορείς και 40 χώρες, θα έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τεχνογνωσία, απόψεις και εμπειρίες στον τομέα αντιμετώπισης της εξάρτησης. Το συνέδριο εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι Θεραπευτικές Κοινότητες, μία από τις κύριες μεθόδους διεθνώς για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, αλλάζουν, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις σημερινές ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
 
Ορισμένα από τα θέματα που θα καλυφθούν είναι:
o Θεραπευτικές Κοινότητες και οικονομική κρίση: Αναστοχασμός και νέο όραμα
o Η εξέλιξη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων στη νέα εποχή
o Χρήση ναρκωτικών και τρόποι αντιμετώπισης στην Ευρωπαϊκή  Ένωση 
o Εφαρμογή πολιτικών στο πεδίο των εξαρτήσεων
o Αποτελεσματικότητα των Θεραπευτικών Κοινοτήτων
o Παρεμβάσεις πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης στους πρόσφυγες
o Αντιμετώπιση των νόμιμων εξαρτήσεων
o Γυναίκες και εξάρτηση
o Η πολυπλοκότητα της εξάρτησης
o Τραύμα, εξάρτηση και θεραπεία
o Θεραπεία εξαρτημένων στη φυλακή 
o Εκπαίδευση στο ΚΕΘΕΑ
 
Εκτός από 18 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων εκπροσώπων του κλάδου παγκοσμίως, στο επιστημονικό πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περισσότερες από 120 κύριες εισηγήσεις, 20 παρουσιάσεις σε συμπόσια και στρογγυλά τραπέζια και 25 αναρτημένες ανακοινώσεις. Επιπλέον, το συνέδριο πλαισιώνεται από 3 εξειδικευμένα θεματικά εργαστήρια, τα οποία στοχεύουν στην πρακτική εκπαίδευση των στελεχών των θεραπευτικών κοινοτήτων, τα οποία πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ, στο πλαίσιο του 6οθ Ινστιτούτου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC)
 
Στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονται επικεφαλής διεθνών οργανισμών, όπως το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις και το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα, έγκριτοι επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα, διεθνή ερευνητικά κέντρα και φορείς στον χώρο της τοξικοεξάρτησης, εκπρόσωποι θεραπευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων πρόληψης από όλο τον κόσμο. 
 
Δυναμικό «παρών» στο συνέδριο θα δώσουν μέλη των θεραπευτικών κοινοτήτων από διάφορες χώρες. Με τη συμμετοχή τους θα διεξαχθούν, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, διεθνή τουρνουά μπάσκετ και πινγκ-πονγκ. Παράλληλα, ιστιοπλοϊκό σκάφος με πλήρωμα από μέλη ελληνικών και ξένων Θεραπευτικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει συμβολικό διάπλου στο Βόρειο Αιγαίο, καταπλέοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 18 Σεπτεμβρίου (The Voyage of Recovery). 
 
Πάνελ Συνέντευξης Τύπου: 
Δρ. Βασίλης Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ
Sushma Taylor, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων
Φαίδων Καλοτεράκης, Ειδικός Βοηθός Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων
Στέλιος Γκιουζέπας, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Ναταλία Ζαχαρτζή, Επιστημονική Διευθύντρια στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ» Δήμου Θεσσαλονίκης
 
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
 
Στο κορυφαίο αυτό επιστημονικό γεγονός για τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, δυναμικό «παρών» θα δώσουν τα μελή Θεραπευτικών Κοινοτήτων από διάφορες χώρες. 
 
The Voyage of Recovery 
Ιστιοπλοϊκό σκάφος με διεθνές πλήρωμα από μέλη Θεραπευτικών Κοινοτήτων θα πραγματοποιήσει συμβολικό διάπλου στο Βόρειο Αιγαίο, καταπλέοντας στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις 18 Σεπτεμβρίου. 
Οργανωμένο από το θεραπευτικό πρόγραμμα Phoenix Futures της Σκωτίας σε συνεργασία με το  KEΘΕΑ και το ΑΡΓΩ, το ταξίδι θα ξεκινήσεις από τη Σκιάθο στις 16 Σεπτεμβρίου όπου και θα επιστρέψει, αφού παραμείνει για δύο ημέρες στη Θεσσαλονίκη (18 & 19/9).
Τα μέλη των Θεραπευτικών Κοινοτήτων αναλαμβάνουν ως πλήρωμα του σκάφους όλες τις αναγκαίες εργασίες (πλοήγηση, πιλοτάρισμα, σήκωμα πανιών και άγκυρας, μαγειρική και καθαριότητα κλπ). 
Η θαλασσινή αυτή πρόκληση ενισχύει τις διαπροσωπικές δεξιότητες των συμμετεχόντων και την πορεία τους στο μεγάλο ταξίδι της απεξάρτησης.
 
Διεθνή Αθλητικά Τουρνουά
Με τη συμμετοχή ομάδων από Θεραπευτικές Κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού θα διεξαχθούν, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, διεθνή τουρνουά μπάσκετ και πινγκ-πονγκ. 
Το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3 θα διεξαχθεί στο Αθλητικό Κέντρο ΧΑΝΘ, την  Πέμπτη 19  και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου από τις 09.30΄ έως τις 13.30΄ 
Το τουρνουά Πινγκ-Πονγκ θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο ΑΠΘ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου από τις 16.00΄ έως τις 20.00΄και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου από τις 9.30΄έως τις 13.30΄.
To 17o Eυρωπαϊκό Συνέδριο Θεραπευτικών Κοινοτήτων διοργανώνεται από το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο 
 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ