14.4 C
Thessaloniki
18.9 C
Athens

1821-2021: 200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (BINTEO)

Ένα μικρό αφιέρωμα στην ιδρυτική στιγμή του ελληνικού Κράτους ώς ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους μας. Διακόσια χρόνια ελεύθερης, Ελλάδας, διακόσια χρόνια με τον Ελληνισμό να φωτίζει τον κόσμο.

Η Ελληνική σημαία αποτελείται από 9 λωρίδες μία για κάθε συλλαβή της φράσης «ελευθερία η θάνατος» που ήταν και ο όρκος των παλικαριών της Επαναστάσεως.

Η 25η Μαρτίου είναι ημέρα υπερηφάνειας για τη δύναμη ψυχής που επέδειξε ο Ελληνισμός αλλά και ημέρα λαμπρής θρησκευτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, συνδεμένης με την σάλπισμα της Ελληνικής Επανάστασης. Η 25η Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, είχε οριστεί ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Η Επανάσταση του 1821 αποτέλεσε βασικό στοιχείο της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και  ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας

Εμβληματικές προσωπικότητες του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα όπως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Μάρκος Μπότσαρης, η Μπουμπουλίνα, αλλά και ιστορικές στιγμές όπως «Η Έξοδος του Μεσολογγίου», «Ο Χορός του Ζαλόγγου» και «Η Μάχη στα Δερβενάκια» και λόγιοι ποιητές,  όπως ο Ρήγας Φερραίος, και πολλοί άλλοι,  συνθέτουν το σκηνικό του απελευθωτικού αγώνα που οδήγησε στην εθνική παλιγγενεσία και  τη συγκρότηση του πρώτου ανεξάρτητου κράτους της Ελλάδος.

Οι Έλληνες του 1821 πολέμησαν ηρωικά ενωμένοι σε έναν κοινό και καθολικό αγώνα. Κατάφεραν να ξεκινήσει το ξήλωμα της ανατολικής φεουδαρχίας και έσπασαν τα “πήλινα πόδια” της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, στα Δοκίμια, τ. Β’, Ιστορικά Δοκίμια, Εκδ. Εταιρείας Φίλων Παν. Κανελλόπουλου, Αθήνα 1975, σ. 166.

«Μέχρι του 1821, η ιστορία της Ευρώπης, παρά τας γενναίας απόπειρας αι οποίαι είχον σημειωθεί εις την Ιταλίαν και αλλαχού, εφαίνετο υποκύπτουσα εις τα αναχρονιστικά συνθήματα. Εάν δεν απεφάσισαν οι Έλληνες να τολμήσουν ό,τι ετόλμησαν εις την Αγίαν Λαύραν και, παραλλήλως ή εν συνεχεία, καθ’ όλην την υπόδουλον χώραν, είναι ζήτημα εάν ο 19ος αιών θα εχαρακτηρίζετο σήμερον ως αιών των εθνοτήτων, δηλαδή της αποκαταστάσεως των εθνικών κρατών. Οι Έλληνες δεν απετίναξαν μόνον τον ζυγόν υπό τον οποίον οι ίδιοι ετέλουν, αλλά κατήργησαν εμμέσως την έννοιαν παντός ζυγού εις την Ευρώπην ολόκληρον, δημιουργήσαντες τας ηθικός και πολιτικός προϋποθέσεις διά την εκδήλωσιν των διαφόρων εθνικών εξεγέρσεων, αι οποίαι, είτε επιτυχούσαι, ως εν Ιταλία, είτε επανειλημμένως και τραγικώς κατασταλείσαι, ως εν Πολωνία, έδωσαν εις τον 19ον αιώνα το χρώμα του και το μέγα ιστορικόν του νόημα».

Σήμερα, δύο αιώνες μετά την Επανάσταση, η εθνική κληρονομιά του 1821 παραμένει ισχυρή με τους Έλληνες να ατενίζουν το μέλλον, έχοντας πάντα το ένδοξο παρελθόν ως σημείο αναφοράς.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας, χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες απανταχού της γης.

 

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και  παγκοσμίως


 

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
14.4 ° C
15 °
13.9 °
88 %
2.6kmh
40 %
Πα
14 °
Σα
13 °
Κυ
16 °
Δε
19 °
Τρ
19 °