1821-2021. Χέρια/Φωτιά/Φτερά: εικαστικό μήνυμα από το MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

1821-2021. Χέρια/Φωτιά/Φτερά: εικαστικό μήνυμα από το MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 1821-2021. Χέρια/Φωτιά/Φτερά:εικαστικό μήνυμα στο κέντρο της πόλης με αφορμή τη 200ή επέτειο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Όταν η διοίκηση βιάζει, αθετεί, καταφρονεί τα δίκαια του λαού και δεν εισακούει τα παράπονά του, το να κάμνει τότε ο λαός, ή κάθε μέρος του λαού, επανάσταση, ν? αρπάξει τ? άρματα και να τιμωρήσει τους τυράννους του, είναι το πλέον ιερόν απ? όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητο απ’ όλα τα χρέη του»
-Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), Τα Δίκαια του Ανθρώπου, Άρθρον 35, «Νέα Πολιτική Διοίκηση των κατοίκων της Ρούμελης, της Μικράς Ασίας, των Μεσογείων Νήσων και της Βλαχομπογδανίας», Βιέννη 1797.

Με αυτό το επαναστατικό κείμενο του Ρήγα Βελεστινλή που αναφέρεται στα δικαιώματα των ανθρώπων -και δη των πολιτών μιας κοινωνίας- υποδεχόμαστε τη 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης στο MOMus, με μια γραφιστική αποτύπωση στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Η γραφίστρια Φωτεινή Φιλοξενίδου που ανέλαβε την οπτική μεταφορά των λόγων του Βελεστινλή, τα χαρακτήρισε χέρια/φωτιά/φτερά, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για «ελεύθερα σχεδιασμένα ?χέρια? που διεκδικούν και αντιστέκονται και που στην ένωσή τους υπονοούν φωτιά/φτερά – ή, σε μια διαφορετική ανάγνωση, επανάσταση/ελευθερία. Χέρια που εκτείνονται, που ζητούν, που προσκαλούν, που συνδέουν, που ενθαρρύνουν, που υπερασπίζονται, που μάχονται, που αναγνωρίζουν και που ευγνωμονούν τους αγωνιστές της ελευθερίας».

Το μπάνερ θα παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση όλο το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε