«Η Σχολή των Αθηνών» έχει κοσμήσει τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση από το 1879 και αναμένεται να φτάσει στη χώρα μας τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης Δευτέρας, ως δώρο από τη Γαλλική Δημοκρατία στην Ελλάδα με την ευκαιρία της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης. Θα τοποθετηθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για έναν εθνικό θησαυρό των Γάλλων, τον οποίο δανείζουν στη χώρα μας για έναν ολόκληρο χρόνο, κατόπιν επικοινωνίας του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον Γάλλο ομόλογό του, Ρίτσαρντ Φεράντ.
Συνομιλία του Προέδρου της @AssembleeNat, @RichardFerrand, με τον ΠτΒ, Κ.Τασούλα.
“Με χαρά ανακοινώνω τον δανεισμό της ταπισερί που απεικονίζει τη Σχολή των Αθηνών, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την 🇬🇷 Επανάσταση.”@Parliament_GR @Greece_2021 #FranceGrece200ans https://t.co/gmI8YvpZDS
— La France en Grèce (@FranceenGrece) March 16, 2021
#DirectAN La tapisserie de l’École d’Athènes a fait son grand retour dans l’hémicycle ! En cette rentrée parlementaire, les députés ne pourront plus ignorer qu’ils légifèrent sous le regard de Platon et d’Aristote. Merci aux restauratrices du @MNGBS pour ce magnifique travail ! pic.twitter.com/E91lDsGex3
— Richard Ferrand (@RichardFerrand) September 15, 2020
«Η Σχολή των Αθηνών»
Ο αρχικός πίνακας δημιουργήθηκε μεταξύ 1510 και 1511 για να κοσμήσει τους τοίχους του Αποστολικού Παλάτι του Βατικανού στο Stanze di Raffaello. Η ταπισερί, που είναι μια πιστή αναπαράσταση της ζωγραφικής, έχει ύψος 4 μέτρα (13 πόδια) και πλάτος 9 μέτρα (30 πόδια).
Ο πίνακας θεωρείται από καιρό ως «αριστούργημα του Ραφαήλ και η τέλεια ενσάρκωση του κλασικού πνεύματος της Αναγέννησης», σύμφωνα με τον ιστορικό της τέχνης Horst Woldemar Janson. O Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ, απεικόνιζε μερικούς από τους μεγαλύτερους στοχαστές σε όλη την αρχαιότητα, συμπεριλαμβανομένων του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα και του Σωκράτη, καθώς και άλλους φιλόσοφους, σαν να είχαν ζήσει όλοι ταυτόχρονα και ήταν σε θέση να συνομιλήσουν μεταξύ τους.
Επίσης, απεικόνισε γλυπτά των Ελλήνων θεών Αθηνά (που απεικονίστηκαν ως η Ρωμαϊκή θεά Μινέρβα), που αντιπροσωπεύει τη Σοφία, και ο Απόλλωνας, που αντιπροσωπεύει το Φως και τη Μουσική, σε άμεσο νεύμα στο μεγαλείο της ελληνικής μυθολογίας και στις συνεισφορές της στον δυτικό κόσμο.
Στο έργο του, ο Ραφαήλ ήθελε να αποτίσει το βαθύτερο αφιέρωμα του στους μεγαλύτερους φιλοσόφους της ιστορίας, αρκετοί από τους οποίους προσπάθησαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους να ανακαλύψουν τον πρωταγωνιστή, ή να προκαλέσουν, στο σύμπαν, έναν κλάδο σκέψης που ονομάζεται «γνώση των πρώτων αρχών και αιτιών».
Διαβάστε επίσης: Η Σχολή των Αθηνών με Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη κοσμεί ξανά το Γαλλικό κοινοβούλιο.
Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δωρίσει το υπέροχο ταπισερί του Ραφαήλ που απεικονίζει τη Σχολή Αθηνών στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση #1821.