2 Ιουνίου:Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο.Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ελλήνων ασθενών που επιβίωσαν

2 Ιουνίου:Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο.Δείτε τις συγκλονιστικές μαρτυρίες ελλήνων ασθενών που επιβίωσαν

Στις 2 Ιουνίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο. Μια γιορτή για τη Ζωή, αλλά και αφορμή για μεγαλύτερες διεκδικήσεις. Η μάχη κατά του καρκίνου είναι δύσκολη και οι ασθενείς ζητούν περισσότερους πόρους και καλύτερες θεραπείες.
 
Η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης από τον Καρκίνο «Survivors Day» είναι μια ετήσια παγκόσμια γιορτή ζωής που διεξάγεται την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου. Σε πολλά μέρη του κόσμου, επιβιώσαντες από τον καρκίνο που θεωρούνται πλέον «θεραπευμένοι», ασθενείς που βρίσκονται σε μακρόχρονη θεραπεία, οι οικογένειες τους και όσοι τους υποστηρίζουν θα συναντηθούν για να γιορτάσουν τη ζωή, να θυμηθούν όσους έχουν φύγει και να ευαισθητοποιήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι έχουν επιβιώσει, μετά μια επίπονη και μακρά πορεία διάγνωσης και θεραπείας.
 
‘Ελληνες ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο, δίνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ζωής και ελπίδας: Ο καρκίνος μπορεί να νικηθεί, λέει η Εφη, ο Χρήστος, ο Σαραφιανός, ο Αργύρης και η Καίτη. Εξι ασθενείς, έξι διαφορετικά είδη καρκίνου, έξι διαφορετικές εμπειρίες με την ίδια, όμως, κατάληξη: Την επιβίωση… Είναι ιστορίες θάρρους, αγάπης για τη ζωή, πόνου που μετουσιώθηκε σε δράση, συμπαράστασης σε άλλους ασθενείς.
 
Τι ζητούν οι επιβιώσαντες από τον καρκίνο από το Υπουργείο Υγείας
 
Ταυτόχρονα η Παγκόσμια Ημέρα Επιβίωσης είναι επίσης ημέρα διεκδίκησης. Οι επιβιώσαντες έχουν ανάγκες που είναι άγνωστες ακόμη και στην ιατρική τους ομάδα, στους περισσότερους εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με το σχεδιασμό πολιτικών υγείας, απασχόλησης, κατάρτισης, πρόνοιας. Οι επιβειώσαντε από καρκίνο θέλουν να υπενθυμίσουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και των λοιπών συναρμόδιων Υπουργείων και φορέων, την ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένων πολιτικών που να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες των επιβιωσάντων από καρκίνο:
    Παρακολούθηση των επιβιωσάντων, διαχείριση των μακροχρόνιων επιπτώσεων και εξατομικευμένη και ενσωματωμένη στο πρόγραμμα θεραπείας τριτογενή πρόληψη με ενεργό συμμετοχή των επιβιωσάντων και των συγγενών τους.
    Βελτίωση της έγκαιρης διαπίστωσης των αναγκών των ασθενών και της πρόσβασής τους σε υπηρεσίες αποκατάστασης, ψυχο-κοινωνικής και ανακουφιστικής φροντίδας
    Ολοκληρωμένη διεπιστημονική προσέγγιση της θεραπείας σε συντονισμό με τους παροχείς υπηρεσιών υγείας και τις υπηρεσίες στην κοινότητα.
    Για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες επιβιώσαντες, χρειάζεται πρόβλεψη των μακροχρόνιων επιπτώσεων του καρκίνου στην υγεία και την ψυχο-κοινωνική τους κατάσταση και η αντιμετώπισή τους οφείλει να έχει προβλεφθεί και να αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένα μέτρα.
    Απαιτείται περισσότερη έρευνα στον τομέα της επιβίωσης από τον καρκίνο για την δημιουργία δεδομένων σχετικά με τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του καρκίνου, καθώς και για τον αντίκτυπο και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων υποστηρικτικής φροντίδας, αποκατάστασης, ανακουφιστικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας.
 

 

Με πληροφορίες από Iatropedia.gr

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως