20 χρόνια Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης (ΠΠΑ)

Όλοι μας, κάποια στιγμή στη ζωή, παίρνουμε λάθος αποφάσεις και καταλήγουμε σε διακινδυνευμένες επιλογές, πληρώνοντας αναπόφευκτα στη συνέχεια το ανάλογο τίμημα.
Ουδέν μεμπτόν ως εδώ. Εξάλλου από τα λάθη μαθαίνουμε.

Ωστόσο, ορισμένοι από εμάς απέναντι σε μια σειρά προβλημάτων αντιδρούμε θυμικά, παρορμητικά και προσπαθούμε να «δραπετεύσουμε» από την πραγματικότητα, αντιδρώντας στα όρια που θέτει η ζωή η ίδια.
Αποφασίζουμε, με άλλα λόγια να πατήσουμε περισσότερο γκάζι στη στροφή, έχοντας όχι μόνο άγνοια κινδύνου αλλά επιπρόσθετα την πεποίθηση πως κάνουμε πράξη τη μοναδική λύση που έχουμε στα χέρια μας.

Τι συμβαίνει όμως όταν ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι οι πράξεις μας οδηγούν στο χείλος του γκρεμού και για να ακριβολογήσουμε στον πάτο του;
Προφανώς ζητάμε βοήθεια, αρνούμενοι έστω και την τελευταία στιγμή τον επίλογο.

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν βρεθεί σε μια τέτοια οδυνηρή θέση είναι οι «εξαρτημένοι». Άτομα δηλαδή που έζησαν ή ζουν ακόμη παγιδευμένα σε κάποιον από τους πολλούς εθισμούς, όπως είναι τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ο τζόγος, το διαδίκτυο, η υπερφαγία κτλ.
Στην πλειονότητά τους οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αφού ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να κατανικήσουν τον εθισμό τους, χάνουν πλήρως τον έλεγχο της ζωής και την παραμικρή ελπίδα «επιστροφής» και ανάρρωσης.

Κι όμως υπάρχουν λύσεις, και το cityportal.gr παρουσιάζει μία από αυτές:
ΠΠΑ Θεσσαλονίκης ή πιο αναλυτικά «Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης» που φέτος συμπληρώνει 20 παρουσίας και λειτουργίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΠΑ

Τηλέφωνα: 2310500477-8 (φαξ)
Ηλ. Ταχυδρομείο: thessaloniki@selfhelp.gr
FB: Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), το οποίο χρηματοδοτείται από του υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και στη Λάρισα από το 2015.

ΠΠΑ: Από τον Φεβρουάριο του 2001 στις ημέρες μας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε δύο ορόφους στην οδό Οδυσσέως 19 (εντός στοάς) στο Βαρδάρη. Υπό κανονικές συνθήκες λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00-20:00 και το Σάββατο 11:00-18:00. Ωστόσο, στο καιρό της πανδημίας το ΠΠΑ έχει μεταφέρει και υλοποιεί αποτελεσματικά τις δράσεις του μέσω διαδικτύου.

Ένα πρωινό, το cityportal.gr επισκέφθηκε τους χώρους του ΠΠΑ και συνομίλησε με τους υπεύθυνους οι οποίοι μας υποδέχτηκαν ευγενικά, αναλύοντας τη φιλοσοφία του προγράμματος.

Αρχικά, χτυπήσαμε την πόρτα του 2ου ορόφου όπου φιλοξενούνται τα γραφεία των εργαζομένων, αίθουσες εκπαιδευτικών δράσεων αλλά και σημεία συνάντησης ομάδων αυτοβοήθειας που φιλοξενούνται στο χώρο. Εκεί συναντήσαμε τον υπεύθυνο ψυχολόγο του ΠΠΑ κ. Μανώλη Χαλεπούδη.

«Το ΠΠΑ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2001 κατόπιν πρότασης στον ΟΚΑΝΑ του επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος κ. Φοίβου Ζαφειρίδη, (ψυχίατρος, τ. Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)», εξηγεί ο κ. Χαλεπούδης.

«Ο κ. Ζαφειρίδης είχε καταθέσει πρόταση δημιουργίας ενός πιλοτικού προγράμματος για την υποστήριξη ανθρώπων που συμμετέχουν σε ομάδες αλληλοβοήθειας όπως είναι οι Α.Α. (Αλκοολικοί Ανώνυμοι) και Ν.Α. (Ναρκομανείς Ανώνυμοι)».

Το εγχείρημα βρήκε ανταπόκριση και πλέον μετά από 20 χρόνια το ΠΠΑ αποτελεί μια διακριτή συμπληρωματική πρόταση ανάμεσα στις υφιστάμενες επιλογές του δημόσιου συστήματος Υγείας. (ΚΕΘΕΑ, νοσοκομειακά ψυχιατρικά προγράμματα, μονάδες υποκατάστασης κτλ).

Το πρόγραμμα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Μανώλης Χαλεπούδης, παρέχει υπηρεσίες σε ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης από νόμιμες ή παράνομες ουσίες, συμπεριφορικές εξαρτήσεις όπως είναι τα τυχερά παιχνίδια και το φαγητό, ενώ υποστηρίζει παράλληλα και το συγγενικό περιβάλλον (γονείς, σύζυγοι, σύντροφοι κτλ).

Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, δεν προσφέρει δηλαδή διαμονή και οι υπηρεσίες του είναι δωρεάν. Απευθύνεται σε ενήλικες χωρίς να δίνει φάρμακα και οποιουδήποτε είδους υποκατάστατα.

Επίσης, όπως τονίζει ο κ. Χαλεπούδης στο ΠΠΑ δεν υπάρχει λίστα αναμονής, συνακόλουθα κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει άμεσα ένα ραντεβού.

Αυτοβοήθεια και αλληλοβοήθεια

«Στο επίκεντρο του ΠΠΑ βρίσκονται οι έννοιες της αυτοβοήθειας και αλληλοβοήθειας. Τούτο σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πρόβλημα εξάρτησης γίνεται ενεργός πρωταγωνιστής της δικής του προσπάθειας», αναφέρει ο κ. Χαλεπούδης.

Κάθε ειδικός του προγράμματος αναλαμβάνει το ρόλο του υποστηρικτή – συμβούλου και πλαισιώνει τον αγώνα του ανθρώπου που ξεκινά τη διαδικασία της απεξάρτησης.

«Και όλα αυτά σε περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας, ώστε ο κάθε εμπλεκόμενος να βρίσκει ξανά το δυναμικό που έχει μέσα του και να αρχίζει να αλλάζει τη ζωή του, βοηθώντας παράλληλα το διπλανό του» διασαφηνίζει ο κ. Χαλεπούδης.

Η εξατομικευμένη παρέμβαση

Ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο του ΠΠΑ που το διαφοροποιεί από άλλα προγράμματα απεξάρτησης είναι η λεγόμενη εξατομικευμένη παρέμβαση. Το πρόγραμμα, με άλλα λόγια ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε εμπλεκόμενου.

«Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί την ίδια ουσία με έναν άλλο, δεν σημαίνει ότι δεν διαφέρει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαλεπούδης.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη η ξεχωριστή ιστορία κάθε ανθρώπου, το παρελθόν του, τα ανοιχτά ζητήματα που έχει στη ζωή.

Ωστόσο, η συμμετοχή στο πρόγραμμα υλοποιείται πάντοτε μέσα από την ομαδική διαδικασία.
«Οι άνθρωποι ζυμώνονται μεταξύ τους με διαφορετική ποιότητα και ένταση», λέει ο κ. Χαλεπούδης και συμπληρώνει: «Η εξατομικευμένη παρέμβαση σημαίνει ότι ένας άνθρωπος ακολουθεί το πρόγραμμα με βάση τις δικές του ανάγκες, αλλά όχι μόνος…».

ΠΠΑ: Ενεργή ζωή με αποδοχή, συνεργασία και δράση

Αφού ολοκληρώσαμε την κατατοπιστική συζήτηση με τον κ. Χαλεπούδη, κατεβήκαμε τις σκάλες προς τον 1ο όροφο όπου μας περίμενε μια έκπληξη.

Βρεθήκαμε σε έναν μεγάλο ενιαίο χώρο λουσμένο στο φως, επιπλωμένο με κατασκευές μελών του ΠΠΑ, σε μια κουζίνα πλήρως οργανωμένη, σε ένα χώρο προβολής, στο χώρο του στεκιού, ακόμη και σε μια αίθουσα εργαστηρίου για χειρωνακτικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες.

Τη σκυτάλη στην επικοινωνία μας με το ΠΠΑ πήρε κ. Αναστασία Χαμαλίδου, υπεύθυνη του προγράμματος Θεσσαλονίκης.

«Η λειτουργία του προγράμματος στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη ομαδικών και συλλογικών δράσεων», εξηγεί στην κάμερα του cityportal.gr η κ. Χαμαλίδου.

Στο πλαίσιο των δράσεων εντάσσονται ομάδες με εξειδικευμένο προσανατολισμό, όπως η ομάδα βιολογικής καλλιέργειας ΠΕΡΚΑ, που φροντίζει το δικό της βιολογικό λαχανόκηπο συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία Περιαστικών Καλλιεργειών στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσου, η Ομάδα Πολιτιστικών με πρόσβαση σε παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου, διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών, οι ΠΑΛΕΤΙΣΤΑΣ που μεταμορφώνουν «αχρείαστα» πεταμένα υλικά σε πρακτικές κατασκευές κτλ.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η κ. Χαμαλίδου υπάρχουν ομάδες με εξωστρεφή δράση σαν την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη. «Μέλη του προγράμματος μελετούν την ιστορία της περιοχής και μέσω συνεργασίας αναδεικνύουν το παρελθόν και το μέλλον της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόσφατα μάλιστα ολοκλήρωσαν μια τοιχογραφία στην οδό Σταύρου Βουτυρά, με αναφορές στην ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι δράσεις αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των μελών, στην ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών από μέρους τους με απώτερο στόχο την ανάκτηση του ρόλου του ενεργού πολίτη που είναι ζωντανός, διεκδικεί, αλληλεπιδρά, συνεργάζεται, ώστε να βελτιώσει το επίπεδο της ζωής του, αλλά και της κοινότητας», επισημαίνει η κ. Χαμαλίδου.

Άξιες αναφοράς, σύμφωνα με την κ. Χαμαλίδου είναι επίσης οι εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος. «Τα μέλη έχουν τη δυνατότητα να μάθουν ξένες γλώσσες, χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, αποκτώντας εφόδια για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας».

«Όλοι εδώ πιστεύουμε πως η προσπάθεια προσωπικής αλλαγής, περνά μέσα από την προσπάθεια για κοινωνική αλλαγή», καταλήγει η κ. Χαμαλίδου.

Η απόφαση και η δεύτερη ευκαιρία

«Να πατήσουμε το χώμα που νιώθουμε ότι μας πλακώνει», γράφει ο Θεσσαλονικιός Αύγουστος Κορτώ σε κάποιο σημείο του βιβλίου του «Η καλύτερη χειρότερη μέρα της ζωής σου». Για τους ανθρώπους με προβλήματα εξάρτησης είναι δύσκολο, εξαιρετικά δύσκολο. Όχι όμως ακατόρθωτο, και η δουλειά που γίνεται στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης το αποδεικνύει.

Όπως επίσης επιβεβαιώνει πόσο σημαντική και αποτελεσματική είναι η απόφαση ενός ανθρώπου να ζητήσει βοήθεια σε κάποια σκληρή στιγμή της ζωής του, όσο απελπισμένος και να είναι. Να κατανοήσει ότι του αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία.

Για τούτο το λόγο κρατούμε τα τελευταία λόγια των υπευθύνων του ΠΠΑ: «Προσωπική αλλαγή» αλλά… «Όχι μόνος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θεσσαλονίκη: Αποκαταστάθηκε η τοιχογραφία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη για το Ολοκαύτωμα

ΚΕΙΜΕΝΟ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΟΦΙΑ ΓΕΩΡΓΑΛΗ

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε