20x5: Αναζητώντας τη νέα ταυτότητα της πόλης

20x5: Αναζητώντας τη νέα ταυτότητα της πόλης

Προσωπικότητες της πόλης από διάφορους τομείς μιλούν για τη δική τους Θεσσαλονίκη

Η ομάδα THESSALONIKI PROJECT, στην προσπάθειά της να αναγνωρίσει σε βάθος τα κύρια χαρακτηριστικά που συγκροτούν τη σύγχρονη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης, διοργανώνει μια ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «20 x 5: Αναζητώντας τη νέα ταυτότητα της πόλης».
Η εκδήλωση θα γίνει στο κτίριο του ΟΛΥΜΠΙΟΝ (αίθουσα Π. Ζάννας) το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 2 μ.μ. με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Στη συνάντηση αυτή, 20 εκλεκτοί Θεσσαλονικείς (επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διαχειριστές αναπτυξιακών φορέων) θα μιλήσουν συνοπτικά, επί 5 λεπτά ο καθένας, για τη δουλειά τους και τη σχέση και την επίδράσή της στην πόλη. Αναπτύσσοντας θεματικές στα πλαίσια της ιστορίας, της πολεοδομίας και της αρχιτεκτονικής, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, του δημόσιου χώρου και της κυκλοφορίας, του πολιτισμού, των κοινωνικών μέσων και των τεχνών, θα διαμορφωθεί σταδιακά ένα παζλ που θα σκιαγραφεί (αδρά στην αρχή, πιο καθαρά αργότερα) το σημερινό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης αλλά και της μεταμνημονιακής προοπτικής.
Μια τέτοια διερεύνηση είναι απαραίτητη ώστε να γίνουν κατανοητές οι βασικές συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία της πόλης και να προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα αλλά και προτάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής της ζωής.

Κάθε πόλη είναι και ένα πεδίο πολλαπλών αφηγήσεων, που την παρουσιάζουν με διαφορετικά πρόσωπα ή προσωπεία, ταυτότητες γνήσιες ή πλαστές, ακόμη και μύθους. Ειδικά η Θεσσαλονίκη, είναι περισσότερο μια σειρά από έννοιες, συμβολισμούς, αντιθέσεις και τραύματα, παρά μια κοινή πόλη. Γι αυτό και η “ταυτότητά” της, πραγματική ή επινοημένη, μετασχηματίζεται και μας διαφεύγει διαρκώς. Πρόκειται, όπως λέμε συχνά, για μια πόλη σε συνεχή μετάβαση.

Η ομάδα ΤHESSALONIKI PROJECT, στην προσπάθειά της να σκιαγραφήσει τη νέα ταυτότητα, το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης, κάλεσε 20 Θεσσαλονικείς, που δραστηριοποιούνται δημιουργικά σε διαφορους κοινωνικούς και επαγγελματικούς χώρους, να καταθέσουν συνοπτικά, μέσα σε 5 μόλις λεπτά, τη δική τους εκδοχή για το θέμα.

Οι παρεμβάσεις τους χωρίζονται σχηματικά σε 4 ενότητες:
Α. Ιστορία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική.
Β. Επιχειρηματικότητα, βιώσιμη ανάπτυξη.
Γ. Δημόσιος χώρος, κυκλοφορία, ανακύκλωση.
Δ. Τέχνες, πολιτισμός, κοινωνικά μέσα.

H εκδήλωση θα μαγνητοσκοπηθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά από τη LIVE MEDIA και είναι ανοιχτή, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

20Χ5: ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Προσωπικότητες της πόλης από διάφορους τομείς μιλούν για τη δική τους Θεσσαλονίκη.
ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

 

1. «Το τέλος της παλιάς μας πόλης» ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, Αρχιτέκτων, Διευθυντής του Πολιτιστικού κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.

2. «Μια πόλη που ζει, μια πόλη για να ζεις» ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ, Πολεοδόμος, Χωροτάκτης.

3. «Η Θεσσαλονίκη χωρίς τίτλους και χωρίς επετείους» ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

4. «Το επίκαιρο Bauhaus» ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΑΔΗΜΑΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Semiotik». ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5. «Η σχέση πόλης και λιμανιού: Εμπειρίες και προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη» ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, Συντονιστής Κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS-BELTERRA Investments Ltd.

6. «Η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Εκθεση. Βλέποντας μπροστά με τις νέες τεχνολογίες» ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, Πρόεδρος ΔΕΘ-HELEXPO, Πρόεδρος ΣΕΠΕ.

7. «Η δύναμη των συναντήσεων» ΕΦΗ ΚΟΥΔΕΛΗ, Διευθύντρια Thess Convention Bureau.

8. «Επιχειρηματικότητα στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη: Μια ανάρμοστη σύγκριση» ΝΙΚΟΣ ΝΥΦΟΥΔΗΣ, Επιχειρηματίας. ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

9. «εδώ Θεσσαλονίκη» ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ, Αρχιτέκτων.

10. «Ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα: Η πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας» ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ, Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ.

11. «Η αστική θαλάσσια συγκοινωνία σε σημείο καμπής» ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΡΗΓΑ, Διευθύντρια Ανάπτυξης Εργων ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.

12. «Πόλεις μηδενικών αποβλήτων;» ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΚΟΥΛΗΣ, π. μέλος Δ.Σ. Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.

13. «Ανήκειν. Βαρίδιο ή εφαλτήριο;» ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αρχιτέκτων. ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ

14. «Συνδιαχείρηση πολιτισμικού κεφαλαίου: το παράδειγμα των Μουσείων και της Βiennale Θεσσαλονίκης” ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

15. «Το Κ.Θ.Β.Ε. σήμερα» ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ, Αν. Καλλιτεχνική διευθύντρια Κ.Θ.Β.Ε.

16. «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 7 στιγμιότυπα» ΘΩΜΑΣ ΛΙΝΑΡΑΣ, Συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

17. «Η ποίηση γυμνή: μιά δράση πολιτισμού» ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΛΗΣ, Συγγραφέας. 18. «ψυχική ανθεκτικότητα»: ανθεκτικοί σε όλα;» ΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, Ψυχολόγος.

19. «Ένα εκ προμελέτης έγκλημα, χωρίς ποινικές συνέπειες» ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ, Δημοσιογράφος, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ.

20.«εφάμιλλο του Ευρωπαϊκού!» ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΣAΜΟΓΛΟΥ, Εξάρχων, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως