25.8 C
Thessaloniki
28.3 C
Athens

21 Μαρτίου: Μήνυμα ΓΣΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη των φυλετικών διακρίσεων και του ρατσισμού

Το μήνυμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων και του Ρατσισμού στις 21 Μαρτίου, είναι και για το 2021 «η συλλογική ευθύνη των συνδικάτων να φέρουμε στο φως τις παράνομες διακρίσεις, τη βία και την παρενόχληση στην εργασία».

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου.

Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Στις 21 Μαρτίου του 1960 η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι. Οι νεαροί διαδηλωτές διαμαρτύρονταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το μήνυμα της ΓΣΕΕ παραμένει καθαρό και σαφές:

«Η αξιοπρέπεια του ανθρώπου είναι υπόθεση όλων. Τα συνδικάτα θέλουμε, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε για την έμπρακτη εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης στην εργασία. Τα συνδικάτα οφείλουμε να υποστηρίξουμε στην πράξη το φετινό ηχηρό μήνυμα της κοινωνίας των πολιτών και λένε ναι, μαζί στην πρόσβαση στην προστασία και την ασφάλεια χωρίς διακρίσεις. Η ΓΣΕΕ καλεί όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, τα πρωτοβάθμια σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, να αξιοποιήσουμε τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας (αρθ. 22 ν. 3896/2010, αρθ. 8 ν. 4443/2016) και να φέρουμε στο φως περιπτώσεις παράνομων διακρίσεων, που μας γίνονται γνωστές, ανεξάρτητα από την ιδιότητα μέλους του θύματος πράξης διάκρισης, παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας στο χώρο εργασίας, εμπορίας ή αναγκαστικής εργασίας. Οι διατάξεις αυτές μας δίνουν τη δυνατότητα να υποβάλουμε στο όνομα του θύματος των διακρίσεων, εφόσον συναινεί, προσφυγές στις αρμόδιες Αρχές, δηλαδή στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και στο Συνήγορο του Πολίτη ή/και στα Δικαστήρια, όπως και να ασκούμε παρεμβάσεις υπέρ του θύματος ενώπιον των Αρχών ή/ και των Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του, λόγω παράνομης διάκρισης για πραγματικά ή νομιζόμενα χαρακτηριστικά στη βάση των παρακάτω λόγων:

– το φύλο, την οικογενειακή ή την κοινωνική κατάσταση, την εγκυμοσύνη,

– τη φυλή, το χρώμα, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τις γενεαλογικές καταβολές,

– τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις,

– την αναπηρία ή τη χρόνια πάθηση,

– την ηλικία,

– το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή τα χαρακτηριστικά φύλου» επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Παράλληλα, σημειώνει τα εξής: «Η παρουσία των συνδικάτων είναι πολύτιμη τόσο για τη βοήθεια στο θύμα διάκρισης, όσο και για την παρακολούθηση της αυστηρής τήρησης της προβλεπόμενης από τη νομοθεσία διαδικασίας ελέγχου (αντιστροφή βάρους απόδειξης στον εργοδότη, προστασία από αντίποινα, επιβολή προβλεπόμενων διοικητικών και ποινικών κυρώσεων).

Επίσης, υπενθυμίζεται η διάταξη του άρθρου 4 της ΕΓΣΣΕ 2017, σύμφωνα με την οποία η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) συμφώνησαν τα εξής για την καταπολέμηση των διακρίσεων στους χώρους εργασίας:

“Τα συμβαλλόμενα στην ΕΓΣΣΕ μέρη, αναγνωρίζουν την ανάγκη νέων δράσεων για την ευαισθητοποίηση του κόσμου της εργασίας στη διαφορετικότητα, την πολυφυλετική και αλληλοεξαρτώμενη σύγχρονη κοινωνία και εκφράζουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους για τις πράξεις βίας και μίσους, εξαιτίας διαφορετικών πραγματικών ή νομιζόμενων χαρακτηριστικών του εργαζομένου.

Με σκοπό τη συμβολή τους στην αποτελεσματική καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας στους χώρους εργασίας, τα συμβαλλόμενα μέρη επισημαίνουν την αναγκαιότητα της καταγραφής των περιστατικών ρατσιστικής βίας και ενθαρρύνουν την αναφορά τους στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που έχει ιδρυθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου”.

Οι δομές μας για τη δωρεάν πληροφόρηση:

– το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ www.kepea.gr,

– το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisis-simvouleftikis-ergazomenon-anergon/

και

– το [email protected],

είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στο Σ.ΕΠ.Ε. και το Συνήγορο του Πολίτη, που αφορούν ζητήματα παράνομων διακρίσεων, βίας και παρενόχλησης στην εργασία» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Διαβάστε όλα τα Τελευταία Νέα (Ελλάδα, Διεθνή) στο Cityportal.gr

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως

City ΕΞΟΔΟΣ

Τελευταία νέα

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Thessaloniki
scattered clouds
25.1 ° C
27.7 °
24.1 °
60 %
1.3kmh
40 %
Τρ
24 °
Τε
20 °
Πε
18 °
Πα
19 °
Σα
20 °