21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών

στην Αποθήκη 1, Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η Sympraxi Gender διοργανώνει για 21η συνεχή χρονιά το 21ο διαγωνιστικό «Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ Ταινιών» (γκέι, λεσβιακό, αμφιφυλοφιλικό, τρανς), το οποίο διεξάγεται για τέσσερις ημέρες,  στις 25 ως 28 Σεπτεμβρίου 2019, στην Αποθήκη 1, Αίθουσα Σταύρος Τορνές, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
35 ταινίες από την Ασία, την Αφρική, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους θα προβάλλονται σε τρεις προβολές καθημερινά: 5:30 ή 6:00μμ, 7:30μμ και 9:15μμ.

Παρουσιάζονται και αναλύονται οι διαπροσωπικές σχέσεις των ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, διεμφυλικών και μεσοφυλικών γυναικών και ανδρών. Επίσης αναδεικνύονται οι κοινωνικές σχέσεις τους στο κοινωνικό τους περιβάλλον και παρέχονται πληροφορίες για τις συνθήκες που επικρατούν στις διάφορες χώρες. Ένα σημαντικό ποσοστό των ταινιών αναφέρεται στη ζωή των μεταναστών και των προσφύγων, συγκατοίκων μας, στη χώρα μας και σε άλλα κράτη.

Προβλέπονται 7 συζητήσεις με σκηνοθέτες από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Ρωσία και τη Σουηδία, μετά την προβολή των ταινιών τους, καθώς και συζήτηση με Αφρικανές πρόσφυγες που θα αφηγηθούν τη ζωή και τα οράματά τους.

Το φεστιβάλ αφορά σε θεατές όλων των ηλικιών, των κοινωνικών φύλων και ερωτικών έλξεων, πρόσφυγες και μετανάστες, γονείς και ευαισθητοποιημένους πολίτες στα σύγχρονα κοινωνικά θέματα.

Οι 5 από τις 12 προβολές έχουν ελεύθερη είσοδο (βλέπε το Πρόγραμμα), το εισιτήριο για τις υπόλοιπες είναι 5 ευρώ ανά προβολή και 8 ευρώ το ημερήσιο.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την εθελοντική μη κερδοσκοπική εταιρία «Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο», με τη στήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου, του Γερμανικού Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης, της Βασιλικής Σουηδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αναμένεται δε η στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο παρείχε την Αιγίδα του.

Την Τετάρτη, 25.9.2019, 5:30 μμ θα προβληθούν πέντε ταινίες μικρού μήκους.
Μετά την προβολή των ταινιών γυναίκες πρόσφυγες από το Καμερούν θα μας αφηγηθούν τη ζωή και τα οράματά τους. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Είσοδος ελεύθερη.

Αναλυτικά οι ταινίες:

Η Αγάπη είναι Αγάπη / Love is Love. Σκηνοθέτ.: Alessia Pischedda. Ιταλία, 2018, 1min, Ιταλικά. Μυθοπλασία, Λεσβιακή. Βραβεία: 3, Επιλογές σε φεστιβάλ: 16.
Μια εξάχρονη έχει τις δικές της αντιλήψεις για τον κόσμο, σε αντίθεση με αυτές του πατέρα της.

Χρωμοφοβία / Chromophobia. Σκηνοθέτ.: Bassem Ben Brahim. Τυνησία, 2019, 6min, χωρίς διαλόγους. Κινούμενα σχέδια, Γκέι. Επιλογές σε φεστιβάλ: 11.
Πολλά αισθήματα και φόβος. Η ιστορία ενός γκέι: η ύπαρξή του, η διαφορετική παιδική ηλικία του, ο έρωτας, η ζωή, τα εμπόδια στην κοινωνία, στην οικογένειας, ο νόμος.

Ο Άνεμος στο Δέρμα μας / The Wind on your Skin. Σκηνοθέτ.: Jana von Hase, Naomi Beukes, Birgit Stauber. Ναμίμπια, 2018, 19min, Αγγλικά. Μυθοπλασία, Λεσβιακή. Βραβεία: 2, Επιλογές σε φεστιβάλ: 6. https://www.facebook.com/centreseries4thepisode/?modal=admin_todo_tour / The Wind on Your Skin
Μια κοινότητα ταράζεται, όταν μια νεαρή γυναίκα δολοφονείται, επειδή αγάπησε μιαν άλλη γυναίκα.

Ο Βα-Μπένε / Va-Bene. Σκηνοθέτ.: Brenda Jorde. Γερμανία & Γκάνα, 2018, 11min, Αγγλικά. Ντοκιμαντέρ, Τρανς. Βραβεία: 13, Επιλογές σε φεστιβάλ: 14. https://vimeo.com/305914150,
Ένας πολίτης της Γκάνα μιλάει για την ανεκτικότητα και τον ανθρωπισμό. Ο Βα-Μπένε παρουσιάζει ως παράσταση τις καλές τέχνες και τις συνήθειες των κατοίκων της Γκάνα. Ντύνεται με γυναικείο τρόπο προκειμένου να δείξει πώς φαίνεται μέσα σε διαφορετικά σώματα.

Ευχαριστώ, Αγάπη μου /Shukran Habibi. Σκηνοθέτ.: Ville Tanttu. Φινλανδία, 2019, 35min, Αραβικά, Φινλανδικά, Αγγλικά Μυθοπλασία, Γκέι, προσφυγιά.
Ο πρόσφυγας Μοχάμεντ αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με τον Κρίστιαν, έναν Φιλανδό οικογενειάρχη.