{ Life }

24 Σεπτεμβρίου γιορτή

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Κατηγορίες: Life

24 Σεπτεμβρίου γιορτήΣήμερα γιορτάζουν οι Θέκλα, Κόπρος, Μυρσίνη, Πέρσης, Περσεφόνη

Σήμερα 24 Σεπτεμβρίου είναι η 267 ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (268η σε δίσεκτα έτη). Υπολείπονται 98 ημέρες.

- Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς
- Ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας
 
Σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου
1180 - Πεθαίνει ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός..
1806 - Επανεκλέγεται πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ο εξόριστος στο Άγιο Όρος Πατριάρχης Γρηγόριος Ε΄.
1852 - Το πρώτο αερόπλοιο που τροφοδοτείται από κινητήρα, κατασκευασμένο από τον Ανρί Ζιφάρ, ταξιδεύει 27 χιλιόμετρα από το Παρίσι μέχρι την Τραπ.
1908 - Οι Κρητικοί κηρύσσουν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1915 - Ορκίζεται η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Ζαΐμη.
1948 - Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Honda, στην Ιαπωνία.
1949 - Στην Ουγγαρία, μετά από μια παρωδία δίκης, καταδικάζεται σε θάνατο ο Λάζλο Ραζκ, πρώην βοηθός του γενικού γραμματέα του κομμουνιστικού κόμματος των εργαζομένων, υπουργός Εξωτερικών και Εσωτερικών, ο οποίος κατηγορήθηκε για «τιτοϊσμό».
1957 - Εγκαινιάζεται στη Βαρκελόνη το στάδιο Καμπ Νου, το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Ευρώπης.
1982 - Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος της αντισφαίρισης Μπιορν Μποργκ στα 26 του χρόνια.
1991 - Το αμερικανικό συγκρότημα της ροκ Nirvana κυκλοφορούν το δεύτερο άλμπουμ τους, Nevermind, το οποίο θα τους οδηγήσει στο να γίνουν αστέρια στο χώρο της εναλλακτικής ροκ.
1998 - Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
1998 - Για πρώτη φορά στον κόσμο γίνεται στη Λιόν μεταφύτευση ανθρώπινου χεριού.
2000 - Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Γιουγκοσλαβίας, κηρύσσεται νικήτρια η Αντιπολίτευση, καταγγέλλοντας νοθεία από τον πρώτο γύρο
 

Γιορτάζουν

 Θέκλα: Προέλευση από τα Ελληνικά συντόμευση του ονόματος Θεόκλεια  (Θεός+κλέος) που σημαίνουν "αυτός που άρχει, που εξουσιάζει +  δόξα"..
 Κόπρος: Προέλευση από τα Ελληνικά Αρχαίος αττικός δήμος, περίττωμα, ακαθαρσία 
 Μυρσίνη: Προέλευση από τα Ελληνικά, η μυρτιά (αειθαλής θάμνος) Η μυρτιά δοξαζόταν στις σημιτικές θρησκείες και ήταν το ιερό φυτό της Πάφιου Αφροδίτης, η οποία όταν βγήκε γυμνή από τη θάλασσα κρύφτηκε πίσω από μια μυρτιά. Η μυρτιά ήταν το σύμβολο της ομορφιάς και της νεότητας. Η μυρτιά ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιούταν ως καλλωπιστικό φυτό στους ναούς. 
 Πέρσης, Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Πέρσης είναι γνωστά τα παρακάτω τρία πρόσωπα: 1. Ο πρωτότοκος γιος του Περσέως και της Ανδρομέδας. Ο Πέρσης έδωσε το όνομά του στο λαό των Περσών, των οποίων ήταν ο μυθικός γενάρχης. Ο Πέρσης παρέμεινε στην Ασία κοντά στον Κηφέα όταν οι γονείς του πήγαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη (Ψευδο-)Απολλοδώρου, από αυτόν τον Πέρση κατάγονταν οι βασιλείς των Περσών. 2. Γιος του Τιτάνα Κρείου και της Ευρυβίης, αδελφός του Αστραίου και του Πάλλαντα, σύζυγος της ξαδέρφης του, της Αστερίης, και πατέρας της πανίσχυρης θεάς Εκάτης (η οποία τιμήθηκε από το θεό Δία όσο καμιά άλλη θεά ή θεό), θεάς της ερημιάς, των σταυροδρομίων, της μαγείας και των τοκετών. 3. Γιος του θεού Ηλίου και της Πέρσης ή Περσηίδας, αδελφός του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη, της γνωστής από την Οδύσσεια μάγισσας Κίρκης και της Πασιφάης. Ο Πέρσης εξεθρόνισε τον Αιήτη και βασίλευσε στην Κολχίδα μέχρι που τον σκότωσε η Μήδεια. Σύμφωνα όμως με άλλες παραδόσεις, ο Πέρσης σκοτώθηκε από το γιο της Μήδειας, τον Μήδειο. 
 Περσεφόνη: Αρχαίο ελληνικό όνομα, άγνωστης ετυμολογίας Η Περσεφόνη ήταν κόρη της θεάς Δήμητρας και του αδερφού της Δία. Ο Άδης (αναφερόμενος και Πλούτωνας) την ερωτεύτηκε και την ζήτησε από τον Δία. Την απήγαγε, γνωρίζοντας πως δεν θα επέλεγε μια ζωή στο σκοτάδι. Μαζί του γέννησε τον Ζαγρέα, τον Ευβουλέα και τον Σαβάζιο. Ο Άδης την πήρε στον κάτω κόσμο για την ομορφιά της. Η Θεά Δήμητρα όμως τη ζήτησε πίσω. Ο Άδης συμφώνησε να ανεβαίνει η Περσεφόνη έξι μήνες στον πάνω κόσμο και να κατεβαίνει τους επόμενους έξι στον κάτω. Έτσι τους μήνες που η Περσεφόνη είναι στον πάνω κόσμο η Θεά Δήμητρα χαιρόταν και υπήρχε καλοκαιρία, ενώ τους άλλους κακοκαιρία. Ο μύθος της αρπαγής πρωτοεμφανίζεται στην ΄΄Θεογονία΄΄ του Ησιόδου
 Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια όταν γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!

Ορθόδοξη Εκκλησία - γιορτές

Ανάμνησις του εν Κυθήροις θαύματος της Θεοτόκου, της «Μυρτιδιωτίσσης»
Θέκλης πρωτομάρτυρος και ισαποστόλου, της εξ Ικονίου Μικράς Ασίας
Νεομάρτυρος Αχμέτ του κάλφα (†1682)
Οσίου Κόπριος
Aγίου Σιλουανού του Αγιορείτου
 
Φωτογραφία Pixabay

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ