29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης 
«Το βιβλίο δεν είναι απλά μια πηγή απόλαυσης. Δεν είναι η πρόκληση για την πνευματική ενασχόληση είναι και μία απάντηση στον καταιγισμό της εικόνας που υπάρχει σήμερα. Στον καταιγισμό της πληροφορίας, της  ανεξέλεγκτης πληροφορίας που στο τέλος απαξιώνει την πληροφορία . Είναι μια πρόκληση για κριτική σκέψη που την έχει τόσο ανάγκη σήμερα ο πολίτης και στην χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο. Γι? αυτό αξίζουν περισσότερα συγχαρητήρια στους ανθρώπους οι οποίοι εμμένουν και επιμένουν να εκδίδουν να προκαλούν όχι μόνο το βιβλιόφιλο κοινό αλλά και το εν δυνάμει βιβλιόφιλο κοινό το οποίο μέσα από αυτές τις διαδικασίες γίνεται βιβλιόφιλο. Συγχαρητήρια στον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία. Μεταφέρω τις ευχές του πρωθυπουργού και της Υπουργού Παιδείας  για καλή επιτυχία την οποία θεωρώ δεδομένη. Το αποδεικνύει  ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους πιο πετυχημένους θεσμούς στη Βόρεια Ελλάδα.», τόνισε   ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μάρκος Μπόλαρης,  εγκαινιάζοντας στην παραλία του Λευκού Πύργου το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου,  το βράδυ του Σαββάτου  29 Μαΐου 2010.
Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ  Άνθιμο ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θέλω να συγχαρώ  τον κ. Μπαρμπουνάκη και  τους ανθρώπους που εξακολουθούν με τέτοιο κέφι, τέτοια όρεξη, τέτοια  διάθεση κάθε χρόνο να μας δίνουν αυτό το Φεστιβάλ. Αξίζουν πραγματικών επαίνων και πραγματικής ευαρεσκείας από όλους μας,   και από κάθε αρχή του Νομού μας και της περιοχής μας,  γι? αυτήν την τους την προσπάθεια.»
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Παπαγεωργόπουλος   ανέφερε μεταξύ  άλλων : «Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας καταβάλει  μία αξιόλογη προσπάθεια 365 μέρες το χρόνο  και το φεστιβάλ είναι ένα κερασάκι στη μεγάλη αυτήν προσπάθεια των εκδοτών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα στηρίζει αυτήν την μεγάλη προσπάθεια γιατί πρώτιστος έχει στηριχθεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης  αλλά και  γιατί έχει αγκαλιάσει με όλες του τις δυνάμεις την μεγάλη  υπόθεση του βιβλίου».
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μαίρη Λιονή χαιρετίζοντας το 29ο Φεστιβάλ Βιβλίου τόνισε χαρακτηριστικά: « Για μένα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία να παραβρίσκομαι στα εγκαίνια  του Φεστιβάλ Βιβλίου και της προσπάθειας που κάνουν οι εκδότες της Θεσσαλονίκης. Να συνεχίσετε να διοργανώνετε αυτό το Φεστιβάλ. Ευτυχώς που υπάρχετε διότι η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των εξώφυλλων που μας πλήγωσαν  τελευταίως, δεν είναι η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας, αλλά είναι η πνευματική Ελλάδα της Θεσσαλονίκης και του Βιβλίου.»
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας  κ. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης,  κατά την τελετή των εγκαινίων του Φεστιβάλ   επισήμανε: « Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας με την συμπαράσταση της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης  και των φορέων της Θεσσαλονίκης και με την συμμετοχή των συγγραφέων, των εκδοτών και όλου του κόσμου του βιβλίου έχει την χαρά και την υπερηφάνεια  να παρουσιάζει εδώ και τρεις δεκαετίες έναν υψηλής αξίας όσο και δημοφιλή θεσμό του πολιτισμού: Το Φεστιβάλ Βιβλίου.
Το βιβλίο πάνω στο οποίο στηρίχθηκαν οι γνώσεις, πάνω στο οποίο στηρίζεται η καθημερινότητα του πολιτισμού και το οποίο ανέδειξε μεγάλους στοχαστές, λογοτέχνες και επιστήμονες αντέχει ακόμα και σήμερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Απευθύναμε έκκληση σε όλους του εκδότες, προκειμένω το βιβλίο να μείνει προσιτό στην τιμή για τις δυνατότητες του πολίτη, να προσφέρουν εκπτώσεις σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πάνω από όλα το μεγάλο αναγνωστικό κοινό της Βορείου Ελλάδος , ανθρώπους κάθε ηλικίας για τη σταθερή παρουσία τους εδώ, στην παραλία με τα βιβλία» 

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης,  οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Σταύρος Καλαφάτης, Άγγελος Κολοκοτρώνης,   ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.  Παναγιώτης Ψωμιάδης οι Αντιδήμαρχοι: Πολιτισμού   του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης  Γάκης,  της  Δημοτικής Αστυνομίας κ. Θεόδωρος Αθανάσαρος και των Οικονομικών Νικάλαος Μακραντωνάκης,    ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης  Καπετανόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα κ. Ιωάννης Κοκάλας,  ο Αντιπρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Σ.ΕΚ.Β.Ε  Γιώργος Μαραντέλος και  Γιώργος Μπίμπης αντίστοιχα, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ.,   εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της  Εκκλησίας, του Στρατού και της Αστυνομίας,   δημοσιογράφοι,  και άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης. 

Την εκδήλωση των εγκαινίων πλαισίωσε  η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Χορωδία και το Χορευτικό Συγκρότημα  Κοινωνικού Συνδέσμου Κατοίκων Χαριλάου που καταχειροκροτήθηκαν από το πολυπληθές κοινό.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 90 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, ιδρύτριας του θεσμού  και διοργανώνεται  από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης.
    
Στα εκθετήρια που  φιλοξενούνται  εκατοντάδες εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή , ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών. 
Στο χώρο του Φεστιβάλ βιβλίου στη μικρή και μεγάλη εξέδρα  καθημερινά οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθούν  εκδηλώσεις λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού  καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων.

Στη  φετινή  διοργάνωση συμμετέχουν: ο Δήμος Θεσσαλονίκης – Διεύθυνση Βιβλιοθηκών, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης – Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη – Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών ΑΠΘ.  ο Σύνδεσμος Εκδοτών Κύπρου κ.α. 
Επίσης συμμετέχει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Γραφείο του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο,  δίπλα στη γραμματεία του Φεστιβάλ Βιβλίου – κοντά στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου,  απ?  όπου οι πολυάριθμοι επισκέπτες θα μπορούν  να προμηθευτούν ενημερωτικό υλικό σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 έως 23.00
Κυριακές: 10:30 έως 13.30 & 18:30 έως 23.00

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως