2ο Φεστιβάλ Ταινιών SELECT RESPECT

2ο Φεστιβάλ Ταινιών SELECT RESPECT

Για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών του Δικτύου Select Respect για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι γεγονός! O διαγωνιστικός χαρακτήρας που λαμβάνει φέτος και αφορά σε ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους, έχει σκοπό να εντείνει τον δημόσιο διάλογο μεταξύ κινηματογραφιστών και κοινού ώστε να αναδειχθούν θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις κοινωνικές συνθήκες που δημιουργούν τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό που υφίστανται άνθρωποι λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, αναπηρίας ή θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεων. Η ανάδειξη αυτών μέσα από την κινηματογραφική ματιά, η ευαισθητοποίηση του κοινού καθώς και η ενημέρωση του ιδιαίτερα μέσα από τις συζητήσεις που θα πλαισιώσουν τις κεντρικές εκδηλώσεις του τριημέρου, δίνοντας βήμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, είναι κάποιοι από τους βασικούς στόχους του Φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα του τριημέρου θα είναι πλούσιο σε κινηματογραφική εμπειρία με 35 ταινίες μικρού μήκους Ελλήνων κινηματογραφιστών, 3 προβολές μεγάλου μήκους ταινιών με ακόλουθες συζητήσεις κι άλλες παράλληλες εκδηλώσεις.

Κατά την τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί και η απονομή δύο βραβείων: “Select Respect” για μία ταινία που θα επιλέξουν οι οργανώσεις του Δικτύου και το βραβείο «Τζανέτος Αντύπας» στη μνήμη του ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδρυτή της PRAKSIS. Επιπλέον, η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της Καμπάνιας που ετοίμασε το δίκτυο Select Respect με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα ολοένα και αυξανόμενα περιστατικά ρατσιστικής βίας, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί σειρά δράσεων μέχρι το τέλος του έτους.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από δεκατέσσερις (14) μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των διακρίσεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, οι οποίες ένωσαν τις δυνάμεις τους συστήνοντας το Δίκτυο Select Respect ως κοινή πλατφόρμα για να εντείνουν τις δράσεις τους μέσω συνεργασιών και συνεργειών. Πρόκειται για τις οργανώσεις: Αντιγόνη-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία, Addart, Άρσις – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, Διάλογος, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Ε.Δ.Α.), Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (Ε.Σ.Π.), Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, Οικολογική Kίνηση Θεσσαλονίκης, Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), Φάρος του Kόσμου, PRAKSIS , Symbiosis, Terre des Hommes,Thessaloniki Pride.

To Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect υποστηρίζεται από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

2ο Φεστιβάλ Ταινιών SELECT RESPECT
Για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα

01-03 Ιουνίου 2018
Κινηματογράφος Ολύμπιον, Αίθουσα Παύλος Ζάννας
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  01/06
17:00 – 1ο Μέρος Διαγωνιστικού ταινιών μικρού μήκους
20:00 Διάλειμμα
20:15 – Παρουσίαση της καμπάνιας του Δικτύου SELECT RESPECT ενάντια στη ρατσιστική βία
20:30 – 23:00 ISIS BRIDE | Morteza Jafari
Ακολουθεί συζήτηση με τον σκηνοθέτη Morteza Jafari

ΣΑΒΒΑΤΟ 02/06
17:00 – 2ο Μέρος Διαγωνιστικού ταινιών μικρού μήκους
19:00 Παρουσίαση της καμπάνιας του Δικτύου SELECT RESPECT ενάντια στη ρατσιστική βία
19:15 – Διάλειμμα
19:30 – HUMAN RIGHTS ANIMATED
20:30 – Διάλειμμα
20:45 – My name is Merwan Ahme: This is my story | Παραγωγή του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων “Αλκυόνη”
21:00 – 23:00 Το Ταξίδι του Ορφέα | Ντίνας Σύρπου, Κώστα Κουκουμάκα, Θεόφιλου Δαδή

ΚΥΡΙΑΚΗ 03/06
17:00 – 3ο Μέρος Διαγωνιστικού Ταινιών μικρού μήκους
18:45 – Διάλειμμα
19:00 – Παρουσίαση της καμπάνιας του Δικτύου SELECT RESPECT ενάντια στη ρατσιστική βία
19:15 – Δεύτερη Ευκαιρία, του Μενέλαου Καραμαγγιώλη
21:30 – 22:30 Τελετή βραβεύσεων