30 Απριλίου 1945: Η μέρα που ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν

30 Απριλίου 1945: Η μέρα που ο Χίτλερ και η Εύα Μπράουν αυτοκτόνησαν

Σαν σήμερα 30 Απριλίου του 1945 ο άνθρωπος που έχει γράψει τις πιο μαύρες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία ο Αδόλφος Χίτλερ, με τις απίστευτες θηριώδες της ναζιστικής στρατιάς του, και η σύζυγός του Εύα Μπράου, αυτοκτόνησαν.

«Μόνο η κα Μπράουν είναι πιστή και ανήκει σε μένα»
 
Η Μπράουν ήταν πιστή στον Χίτλερ μέχρι θανάτου, και αυτή η άνευ όρων πίστη ήταν που εκτιμούσε περισσότερο από όλα ο Φύρερ σε εκείνη αφού όπως έλεγε και ο ίδιος: «Μόνο η κα Μπράουν και ο Γερμανικός Ποιμενικός μου είναι πιστοί και ανήκουν σε μένα».
 
Στις αρχές Απριλίου του 1945 ήταν κάτι παραπάνω από φανερό ότι οι ημέρες του Ναζισμού ήταν μετρημένες. Η Εύα μετακόμισε στο Βερολίνο και εγκαταστάθηκε στα υπόγεια της Καγκελαρίας, όπου βρισκόταν το θωρακισμένο καταφύγιο του Φύρερ. Αρνήθηκε να φύγει και δήλωσε ότι θα παραμείνει κοντά του.
 
Στις 29 Απριλίου ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύτηκε τελικά την Εύα Μπράουν στο καταφύγιο της Καγκελαρίας, με τους Σοβιετικούς στρατιώτες να βρίσκονται ήδη στο Βερολίνο. Ο γάμος ήταν πολιτικός, με τη νύφη να φορά ένα μαύρο φόρεμα.
 
Ήταν παντρεμένοι μόλις 40 ώρες όταν αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν. 
 
Τα ξημερώματα της 30ης Απριλίου ο Χίτλερ ενημερώθηκε από τον Βίλχελμ Κάιτελ πως το Βερολίνο θα παραδοθεί στα χέρια των αντιπάλων εντός των επόμενων 24 ωρών.  Η ώρα σημαντικών αποφάσεων είχε φτάσει. Γύρω στις 13:00 το μεσημέρι ο Κάιτελ έλαβε την εντολή εκκένωσης.
 
Ο Χίτλερ γευμάτισε και στη συνέχεια, μαζί με την σύζυγό του, αποχαιρέτησε το προσωπικό και τους στενούς συνεργάτες του, μεταξύ αυτών και τον Γιόζεφ Γκαίμπελς.
 
Στις 14:30 ο Αδόλφος Χίτλερ και η Εύα Μπράουν μπήκαν στο γραφείο του. Μια ώρα αργότερα ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Μετά από μερικά λεπτά ο Μάρτιν Μπόρμαν, προσωπικός γραμματέας του Χίτλερ, άνοιξε την πόρτα του γραφείου μαζί με τον παρκαδόρο της οικογένειας.

οι Σοβιετικοί απείχαν γύρω στα 500 μέτρα από την Καγκελαρία. Αμέσως μετά, τα δύο πτώματα αποτεφρώθηκαν. Την τέφρα τους βρήκαν οι πρώτοι στρατιώτες που εισήλθαν στο καταφύγιο μετά από λίγο. Οι σοβιετικοί τους έθαψαν μυστικά στο Μαγδεμβούργο μαζί με τα πτώματα της οικογένειας Γκέμπελς, που είχε αυτοκτονήσει ομαδικά.