{ Life }

30 Μαΐου γιορτή

ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Κατηγορίες: Life

30 Μαΐου γιορτήΣήμερα γιορτάζει ► Εμμέλεια

Σήμερα 30 Μαΐου είναι η 150η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο (151η σε δίσεκτα έτη).  Υπολείπονται 215 ημέρες.
 
- Επόμενη Πανσέληνος: Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2020 

Σαν σήμερα 
30 Μαΐου 1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας αναρριχώνται στην Ακρόπολη της Αθήνας και κατεβάζουν τη γερμανική σημαία.
 
Αθήνα
Ανατολή Ηλίου - 06:04
Δύση Ηλίου - 20:41
Διάρκεια ημέρας 14 ώρες, 36 λεπτά

Θεσσαλονίκη
Ανατολή Ηλίου - 06:00
Δύση Ηλίου - 20:51
Διάρκεια ημέρας 14 ώρες, 51 λεπτά

 

Γιορτάζουν

► Εμμέλεια: Προέλευση από τα Ελληνικά από τις λέξεις ἐν+μέλος  "αυτός που έχει μελωδικότητα, αρμονία" Η αγία Εμμέλεια, ήταν πολύτεκνη μητέρα αγίων… Ο άγιος Βασίλειος ό Μέγας, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας και τα εννέα αδέλφια του (μεταξύ των οποίων κυριότεροι ήταν, Άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσοης, Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Σεβαστείας,  Όσία Μακρινά Μοναχή, Όσιος Ναυκράτιος μοναχός, τα άλλα πέντε αδέλφια έζησαν άγιο έγγαμο βίο), είχαν μητέρα τους την Αγία Έμμέλεια.   Ή Αγία Έμμέλεια έμεινε ορφανή από πατέρα και μητέρα, αλλά με μια μεγάλη κληρονομιά πνευματικού πλούτου, όμορφη στην σωματική εμφάνιση αλλά πεντάμορφη στην ψυχή, στολισμένη με αγάπη, προσευχή και πίστη στο Σωτήρα Χριστό, πού της έδωσε τον άνδρα πού της άξιζε, τον Άγιο Βασίλειο. Στή συζυγική τους ζωή βασίλευε ό αλληλοσεβασμός, ή αλληλοβοήθεια, ή ταπεινοφροσύνη, ή πραότητα, ή ειλικρίνεια, ή εγκράτεια, ή προσευχή, οι ελεημοσύνες και φυσικά ή τεκνογονία και ή σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους για τη δόξα του Κυρίου τους.   Η Οσία Εμμελεία δοκίμασε στη ζωή της, όπως συμβαίνει συνήθως με τους εκλεκτούς, πολλές θλίψεις. Ο θάνατος των γονέων της, πριν ακόμα νυμφευθεί, ο θάνατος του συζύγου της, μόλις γεννήθηκε ο υιός τους Πέτρος και ο πρόωρος θάνατος του υιού της Ναυκρατίου, αλλά και το να αναθρέψει μόνη της με παιδεία και νουθεσία Κυρίου, από ένα σημείο και μετά, τα τέκνα της, ήταν μερικές από αυτές. τις αντιμετώπισε όμως με υποδειγματική πίστη, ανδρεία και υπομονή. Ο πόνος και οι θλίψεις δεν την νίκησαν, τόνωσε την προσευχή της και άκουσε την συμβουλή της κόρης της Μακρίνας, να δοξάσουν μαζί τον Σωτήρα τους στην ασκητική ζωή με τις άλλες μοναχές. Τελείωσε τη ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της Οσία Μακρίνα.
  
 Το καλύτερο δώρο που μπορεί να στείλετε σε κάποιον ή κάποια όταν γιορτάζει είναι ένα μπουκέτο λουλούδια!

Ορθόδοξη Εκκλησία - γιορτές

Οσίου Ισαακίου του ομολογητού, ηγουμένου της μονής των Δαλμάτων (†383)
Οσίας Εμμελείας
Μαρτύρων Ναταλίου, Αφροδισίου, Αγαπίου, Ευσεβίου, Ρωμανού, Τελετίου, Χαραλάμπους και Χριστίνης
Εύπλου, Ρωμανού, Τελετίου «και του πλήθους των εν Νικομήδεια καέντων αγίων»
Ιερομάρτυρος Ευτυχούς
Οσίου Βαρλαάμ
Οσίων Βενανδίου, Ησαΐου και Νικάνορος
Κυπριανού εξ Αντιοχείας
Εγκαίνια του ναού της Αγίας Ευφημίας εν Δεξιοκρατιαναίς
 
Φωτογραφία S. Hermann & F. Richter από το Pixabay 

 

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ