Patchwork

34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: Οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Διαδικτυακά και εφέτος, για δεύτερη χρονιά, επιστρέφει από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου έως την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο καθιερωμένο -εδώ και χρόνια- ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό.

Με ή χωρίς πανδημία, οι Ευρωπαίοι κινηματογραφιστές από όλη σχεδόν την Ευρώπη (Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Σερβία, Βουλγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβενία, Βασνία και Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Ελλάδα και Κύπρο) συνεχίζουν, όπως δείχνουν οι ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος του φετινού 34ου Πανοράματος, να γυρίζουν ταινίες με αγάπη και πάθος, αλλά και με πόνο και μόχθο, και με πρώτη ύλη τα πολλά κοινωνικοπολιτικά και προσωπικά ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους και τις κοινωνίες μας: από το προσφυγικό, τις οικολογικές καταστροφές και την παγκοσμιοποίηση, μέχρι τις σχέσεις του ζευγαριού, την αναζήτηση ταυτότητας, την ενηλικίωση, τον γενικότερο εγκλεισμό (και όχι μόνο εκείνον του Covid-19) σε ενός άλλου είδους φυλακή, τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και τους διάφορους υπαρξιακούς προβληματισμούς.

Νίνος Φένεκ Μικελίδης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανοράματος


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ

As Far As I Can Walk (Strahinja Banovic)

Σερβία/Γαλλία/Λουξεμβούργο/Βουλγαρία/Λιθουανία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 92’
Σκηνοθεσία: Stefan Arsenijevic

as far as i can walkΟ Στραχίνια και η σύζυγός του, η Αμπαμπούο, έφυγαν από τη Γκάνα όταν ξέσπασε η προσφυγική κρίση. Κατάφεραν να φτάσουν στη Γερμανία, αλλά απελάθηκαν πίσω στο Βελιγράδι. Εκεί ο Στραχίνια κάνει ό,τι μπορεί για να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Δουλεύει σκληρά για να εξασφαλίσει άσυλο, δοκιμάζοντας την τύχη του στο ποδόσφαιρο σ’ έναν τοπικό σύλλογο και δουλεύοντας ως εθελοντής στον Ερυθρό Σταυρό. Μόνο που ο δρόμος είναι μακρύς, κι έτσι η Αμπαμπούο, μια παθιασμένη γυναίκα που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός στο Λονδίνο, νιώθει πως οι επιθυμίες της μένουν ανεκπλήρωτες. Ένα βράδυ φτάνει στα μέρη τους μια νέα ομάδα Σύρων προσφύγων, οι οποίοι βρίσκονται καθοδόν για τη Δυτική Ευρώπη. Ένας από αυτούς είναι ο Αλί, ένας χαρισματικός αριστερός ακτιβιστής. Η Αμπαμπούο τον κοροϊδεύει στην αρχή, αλλά μέσα σ’ ένα βράδυ φεύγει μαζί του από τη χώρα, χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Ο Στραχίνια ακολουθεί τη διαδρομή των μεταναστών στα Βαλκάνια, αλλά για τους δικούς του μοναδικούς λόγους… Μια ευφάνταστη κινηματογραφική μεταφορά ενός κλασικού μεσαιωνικού έπους, όπου Αφρικανοί μετανάστες παίρνουν τη θέση των εθνικών ηρώων της Σερβίας. Μια επίκαιρη και συνάμα διαχρονική διασκευή, η οποία εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα,την παράδοση, τη φυλή και την αγάπη. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: As Far As I Can Walk

Stefan Arsenijevic (1977-)
Φιλμογραφία
Belgrade Sound (2001)
Love and Other Crimes (2008)
Do Not Forget Me Istanbul (2010)


Californie

Ιταλία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 81’
Σκηνοθεσία: Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman

CalifornieΗ ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζαμίλα και μελετά προσεκτικά τις ριζικές αλλαγές στο σώμα της, στις επιθυμίες και τους στόχους της. Γυρισμένο σε χρονικό διάστημα πέντε ετών, το “Californie” είναι η ποιητική και συναρπαστική απεικόνιση του βαθμού στον οποίο φαινομενικά άσχετες αποφάσεις καθορίζουν το μέλλονενός ατόμου που βρίσκεται ανάμεσα στο να πετύχεικαι να υποκύψει στις κακουχίες. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Californie

Alessandro Cassigoli & Casey Kauffman
Φιλμογραφία
The Things We Keep (2017)
Butterfly (2018)

 


I’m Not In Love

Ηνωμένο Βασίλειο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 84’
Σκηνοθεσία: Col Spector

I’m Not In LoveΑφότου έλαβε ένα τελεσίγραφο γάμου από μια γυναίκα που δεν είναι σίγουρος ότι αγαπά πραγματικά, ο Ρομπ είναι αντιμέτωπος με το χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για τη μυθική «Δεσποινίς Τέλεια» και να μάθει να βλέπει τι είναι ακριβώς μπροστά του.  Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: I’m Not In Love

Col Spector
Φιλμογραφία
Someone Else (2006)
Honeymooner (2010)

 

 


Inventory (Inventura)

Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 106’
Σκηνοθεσία: Darko Sinko

InventuraΑφότου κάποιος προσπαθεί να πυροβολήσει έναν μεσήλικα,
το θύμα κάνει μια απογραφή φίλων και γνωστών για να ανακαλύψει ποιος μπορεί να αισθάνθηκε αδικημένος από εκείνον. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Inventory (Inventura)

Darko Sinko
Φιλμογραφία
Kriticna Generacija (2010)
Upor (2013)
Hiske (2015)

 


Musa

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 107’
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολόπουλος

Musa (2021)Η ερωτική ιστορία του Σίμου και του Μούσα. Μια κάθοδος στο σκοτάδι με οδηγό τον Σίμο. Ο Μούσα θέλει να φύγει. Στην προσπάθειά τουνα τον κρατήσει, ο Σίμος ανοιγοκλείνει την πόρτα που χωρίζει το όνειρο από την πραγματικότητα. Θα χάσει τον Μούσα; Τον εαυτό του; Ή τον εαυτό του μέσα στον Μούσα; Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Musa

Νίκος Νικολόπουλος
Φιλμογραφία
Πολκ (2014)

 

 


My Mother’s Swedish Heart (Svedsko Srce Moje Majke)

Βοσνία και Ερζεγοβίνη – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 88′
Σκηνοθεσία: Adis Bakrač

Svedsko srce moje majkeTο καλοκαίρι του 1993, μια ομάδα Βόσνιων προσφύγων καταφεύγει
στη Σουηδία λόγω του πολέμου στη Βοσνία. Ο Σουηδικός Ερυθρός Σταυρός τοποθετεί τους πρόσφυγες σε έναν χώρο για μετανάστες. Ανάμεσά τους και το παντρεμένο ζευγάρι μεσηλίκων Ντερβίς και Αντέμ. Η Ντερβίς γνωρίζει τη Σουηδή Ίνγκριντ και παρά το γλωσσικό εμπόδιο, οι δυο τους γίνονται καλές φίλες. Όμως η Ντερβίς ανακαλύπτει ότι η Ίνγκριντ είναι βαριά άρρωστη… Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: My Mother’s Swedish Heart (Svedsko Srce Moje Majke)

Adis Bakrač
Φιλμογραφία
Short Story About Happiness (1998, μικρού μήκους)
The Abyss (2000)
Play Till The End (2003, μικρού μήκους)
The Abandoned (2010)


Η Νύχτα Μου (Ma Nuit)

Γαλλία/Βέλγιο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 87’
Σκηνοθεσία: Antoinette Boulat

ma nuitΗ Μαριόν αντιμετωπίζει το Παρίσι τη νύχτα με ευάλωτα αισθήματα, που συνδέονται με την απώλεια της αδερφής της, ώσπου διασταυρώνεται με τον Αλέξ. Η συνάντησή τους θα εξελιχθεί στο ρυθμό της περιπλάνησής τους στην πόλη, σαν ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Η Νύχτα Μου (Ma Nuit)

Antoinette Boulat
Φιλμογραφία (ως casting director)
Pola X (1999)
Demon Lover (2002)
Swimming Pool (2003)
Kingdom of Heaven (2005)
Antichrist (2009)
Carlos (2010)
The French Dispatch (2021)


Patchwork

Κύπρος/Ισραήλ/Σλοβενία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 88’
Σκηνοθεσία: Πέτρος Χαραλάμπους

PatchworkΓια τη Χαρά η οικογένειά της είναι το παν. Μερικές φορές όμως φαντάζεται τον εαυτό της χωρίς αυτούς. Ανίκανη να μιλήσει σε οποιονδήποτε για αυτήν την εσωτερική της μάχη, κουβαλάει μόνη το βάρος της ενοχής και της σύγχυσης. Όταν γνωρίζει την ντροπαλή κόρη του αφεντικού της, αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την υπαρξιακή της αγωνία και το οδυνηρό παρελθόν της. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Patchwork

Πέτρος Χαραλάμπους
Φιλμογραφία
Το Αγόρι στη Γέφυρα (2016)

 


REM Ταχείες Κινήσεις Οφθαλμού

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 77’
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς

REM Ταχείες Κινήσεις ΟφθαλμούΔύο ζευγάρια διαφορετικής ηλικίας εμπλέκονται μεταξύ τους. Οι νεότεροι αντικρίζουν τα αδιέξοδα των μεγαλύτερων σαν μια ζοφερή πιθανότητα, ενώ οι μεγαλύτεροι «ανανεώνονται» αλλά και βυθίζονται ακόμη πιο βαθιά στα δικά τους αδιέξοδα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, τα λάθη δεν διορθώνονται και οι σχέσεις καταλήγουν ανθρωποφαγικές. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: REM Ταχείες Κινήσεις Οφθαλμού

Κάρολος Ζωναράς
Φιλμογραφία
Ο Γιος του Τσάρλι (2009)
Μπιγκ Χιτ (2012)
Πέντρο Νούλα (2017)

 


Sisterhood

Βόρεια Μακεδονία/Κόσσοβο/Μαυροβούνιο – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 90’
Σκηνοθεσία: Dina Duma

sisterhoodΟι έφηβες Μάγια και Τζάνα είναι αχώριστες και κάνουν τα πάντα μαζί. Η δυναμική Τζάνα παίρνει συνήθως το προβάδισμα και η Μάγια την ακολουθεί. Ένα βράδυ σε ένα πάρτι πιάνουν την Έλενα, το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο, να κάνει σεξ σε βίντεο με τη μακροχρόνια αγάπη της Μάγια. Η Τζάνα πείθει τη Μάγια να δημοσιεύσει το βίντεο και όταν αυτό παίρνει μεγάλες διαστάσεις, η ζωή της Έλενας καταστρέφεται. Μια έντονη σύγκρουση μεταξύ των τριών κοριτσιών προτρέπει την Έλενα να εξαφανιστεί και η Μάγια να θέλει να πάει στην αστυνομία… αλλά δεν είναι αυτό που θέλει η Τζάνα. Η Μάγια γίνεται ο νέος της στόχος και πρέπει να βρει το κουράγιο να ξεφύγει από την τοξική της σχέση και το μυστικό που απειλεί να της καταστρέψει τη ζωή. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Sisterhood

Dina Duma
Φιλμογραφία
Elena (2016, μικρού μήκους)
They Come From The Center of the World (2017, μικρού μήκους)
Without Love (2018, μικρού μήκους)


The Inner Cage (Ariaferma)

Ιταλία/Ελβετία/Γαλλία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 117’
Σκηνοθεσία: Leonardo di Costanzo

AriafermaΤα τελευταία υπολείμματα μιας φυλακής, οι φρουροί και οι λίγοι κρατούμενοι, περιμένουν να μεταφερθούν, σταδιακά οι κανόνες φαίνεται να έχουν όλο και λιγότερο νόημα και οι άντρες που περιμένουν γίνονται μια νέα εύθραυστη κοινότητα. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: The Inner Cage (Ariaferma)

Leonardo di Costanzo
Φιλμογραφία
Un cas d’école (2003)
Odessa (2006)
Cadenza d’inganno (2011)
L’intervallo (2012)
L’intrusa (2017)

 


Troubled Minds

Λετονία – 2021 – έγχρωμη
Διάρκεια: 108’
Σκηνοθεσία: Raitis Abele & Lauris Abele

TROUBLED MINDSΤα αδέρφια Ρόμπερτ και Μάρτιν απέχουν έναν μήνα από τη μεγαλύτερη έκθεση τέχνης τους. Με στόχο να αντλήσει έμπνευση για δημιουργία, ο Μάρτιν κλειδώνεται σε ένα μαύρο κύβο. Μόλις βγει από αυτόν, τα αδέρφια αρχίζουν να βιώνουν άγρια γεγονότα που υπάρχουν στην άκρη του χάους. Η ταινία εξετάζει τη λεπτή γραμμή μεταξύ της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη και των ψυχικών προβλημάτων. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Troubled Minds

Raitis Abele & Lauris Abele
Φιλμογραφία
Baltic Tribes | Last Pagans of Europe (2018)

 


Η Βοή του Κόσμου

Ελλάδα – 2021 – έγχρωμη και ασπρόμαυρη
Διάρκεια: 84’

Η Βοή του ΚόσμουΕλλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους
σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη, χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η “Βοή” ήταν η “φωνή” της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: “Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ”. Περισσότερες πληροφορίες, τρέιλερ: Η Βοή του Κόσμου

Πέτρος Σεβαστίκογλου
Φιλμογραφία
Άνεμος στην Πόλη (1997)
Τρεις Στιγμές (2007)
Ελκυστική Ψευδαίσθηση (2012)
Ηλέκτρα (2015)


Από την Πέμπτη 27/1 μέχρι την Τετάρτη 2/2, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό,
διαδικτυακά στην πλατφόρμα CINESQUARE, με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 35 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και τα καθιερωμένα βραβεία του φεστιβάλ.

Σύντομα θα ανακοινωθούν οι ταινίες των φετινών αφιερωμάτων,
καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών ανά ημέρα.

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως