Site icon Cityportal.gr

4 συν 1 απαντήσεις για το «ντεκ» στην Παλιά Παραλία

Παραλία Θεσσαλονίκης

Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης, σφύζει από ζωή όλες τις ώρες της ημέρας. Από τη μια, οι κάτοικοι – επισκέπτες που κάνουν τις βόλτες τους στο πλακόστρωτο και από την άλλη η «κορεσμένη» από αυτοκίνητα Λεωφόρος Νίκης, συνθέτουν ένα σκηνικό “μποτιλιαρισμένο” τόσο για τον επισκέπτη όσο και για τον μόνιμο κάτοικο της πόλης.

Πρόσφατα, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προχώρησε στην προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την κατασκευή ξύλινου καταστρώματος στην Παλιά Παραλία. Το έργο προβλέπεται και στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ 2021), παράλληλα με τη μετατροπή της Λεωφόρου Νίκης σε οδό ήπιας κυκλοφορίας εφόσον ολοκληρωθεί το μετρό και το fly over.

Ο Τεχνικός Σύμβουλος του Δημάρχου, κ. Δημήτρης Μήτρου, απαντά στο cityportal.gr,  στην Χαρά Αγριδιώτη και στον Κλεόβουλο Χατζηβασιλείου για το έργο και ό,τι αφορά την υλοποίησή του.

Όλα αυτά έχουν τεθεί φυσικά υπόψη τόσο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και θα τεθούν έπειτα και στους μελετητές, ανάλογα και με την ωρίμανση του έργου της θαλάσσιας συγκοινωνίας, όταν θα φτάσουμε στο στάδιο των οριστικών μελετών.

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει τόσο το αισθητικό όσο και το λειτουργικό κομμάτι. Θα “πέσουν” δηλαδή ιδέες για το πως θα γίνει τόσο η διαμόρφωση της παλιάς παραλίας όσο και η διασύνδεσή της με άλλους μεγάλους άξονες που είναι κάθετοι σε αυτήν, όπως για παράδειγμα ο άξονας της πλατείας Αριστοτέλους, που και εκεί αυτό το διάστημα θα προχωρήσουμε με μελέτες.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν σχετικές μελέτες, όπως για παράδειγμα μελέτη στατικών, που θα γίνουν μετά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Όλα αυτά τα προβλήματα θα τεθούν φυσικά στη φάση των μελετών. Θα γίνουν αναγνωριστικές εργασίες, για την έδραση και την αντιστήριξη όλων αυτών των έργων, θα γίνουν γεωτρήσεις από γεωτεχνικούς. Θα υπάρχουν όλα αυτά. Δηλαδή θα είναι έργο για την κατασκευή του «καταστρώματος» για την επέκταση της παραλίας, αλλά παράλληλα θα ελεγχθεί το υπάρχον κρηπίδωμα.

Όσον αφορά τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, το ποσό είναι της τάξεως των 40 χιλιάδων ευρώ περίπου και η χρηματοδότηση είναι από ιδίους πόρους του Δήμου.
Ο προϋπολογισμός των μελετών που θα ακολουθήσουν είναι εξασφαλισμένος από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για Έργα Τουρισμού. Είχε εξασφαλιστεί ένα συνολικό ποσό 1.080.000 ευρώ, το οποίο προορίζεται τόσο για τις μελέτες εφαρμογής του άξονα της Αριστοτέλους όσο και του παραλιακού ντεκ.
Ο ακριβής προϋπολογισμός των έργων, θα καθοριστεί ανάλογα με την τεχνική οριστική λύση, δεν μπορούμε να τον ξέρουμε από τώρα, όμως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα υποβάλλουμε σχετική πρόταση στο ΕΣΠΑ όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες.

Ένα σύντομο ιστορικό για το ξύλινο κατάστρωμα

Μια πρόταση διαπλάτυνσης της παλιάς παραλίας είχε ακουστεί από τη δεκαετία του 1990. Εκείνη η πρόταση προέβλεπε το μπάζωμα της παλιάς Παραλίας. Η ιδέα έπεσε  ξανά στο τραπέζι,  για δημόσιο διάλογο το 2009 από τον Σπύρο Βούγια και τον Σταύρο Κωνσταντινίδη. Το 2013 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, έβαλε εκ νέου στο πρόγραμμα την πρωτοβουλία για την κατασκευή του ντεκ.Το 2014, το deck της παραλίας ήταν βασικός στόχος στο πρόγραμμα των «Εντάξει», με επικεφαλή τον Στ. Καλαφάτη, ως υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο.

Το 2018  το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα του υπουργείου Υποδομών μετά από επιστολή του Γιάννη Μπουτάρη, στον τότε υπουργό υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Το 2020 Τον δρόμο για την επέκταση της παλιάς παραλίας από τον Λευκό Πύργο έως το λιμάνι, άνοιξε η διοίκηση του δημάρχου, Κωνσταντίνου Ζέρβα και το έργο Το έργο εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Περιλαμβάνεται στο ΣΒΑΚ 2021 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2022 προκηρύχθηκε ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, για τη «Κατασκευή ξύλινου καταστρώματος επί πασσάλων (DECK) στην παλιά παραλία Θεσσαλονίκης».

Πηγή Alexis Athanatos/ Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

 

Η παλιά παραλία του τέλους του 19ου αιώνα σε καρτποστάλ σταλμένη το 1900 Πηγή Papaikonomou Nikolaos / Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

#Θεσσαλονίκη #παλία παραλία #ντεκ

Συνέντευξη: Xαρά Αγριδιώτη  – Κλεόβουλος Χατζηβασιλείου

Exit mobile version