5 βασικοί λόγοι για προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας τις σαλάτες

5 βασικοί λόγοι για προσθέσετε στην καθημερινή διατροφή σας τις σαλάτες

Θωρακίστε την υγεία σας τρώγοντας σαλάτες
Θωρακίστε την υγεία σας τρώγοντας σαλάτες
Εποχικές ιώσεις, γρίπες, κορωνοϊός, κούραση, στρες και πόσοι άλλοι λόγοι απαιτούν ένα οργανισμό έτοιμο να αντιμετωπίσει επί καθημερινής βάσεως την οποιαδήποτε πρόκληση. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί σύμμαχο της δύσκολης καθημερινότητας μας και οι σαλάτες στο διαιτολόγιο έναν από τους πιο πιστούς μας συμβούλους. Οι λόγοι για να ενσωματώσετε στο μενού σας σαλάτες είναι πολλοί. Διαβάστε πέντε από του πιο βασικούς.
 
1)Οι φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες  είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό  για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος αλλά και του μεταβολισμού αυξάνοντας την αίσθηση του κορεσμού. Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα λαχανικά,  στα φρούτα  όπως και σε προϊόντα σικάλεως ή ολικής αλέσεως. 
Η πρόσληψη φυτικών ινών βοηθάει στην μείωση εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη ή καρδιαγγειακών παθήσεων.
 
2) Αντιοξειδωτικές ουσίες
Προσθέτοντας στην καθημερινή διατροφή μία σαλάτα αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες C , Α και Ε, φυλλικό οξύ, λυκοπένιο, α- και β- καροτένιο κα. Τα αντιοξειδωτικά είναι  γνωστό ότι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες ευθύνονται για πολλές παθήσεις όπως ο καρκίνος. 
 
3)Αύξηση αισθήματος  κορεσμού
Η μείωση του σωματικού βάρους δεν είναι μονάχα θέμα αισθητικής οπτικής αλλά και θέμα υγείας. Ιδιαίτερα εν  μέσω λοιμώξεων και εποχιακών ιώσεων, o οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα όταν δεν είναι επιβαρυμένος από περιττά κιλά. 
Σύμφωνα με μελέτες μία σαλάτα εμπλουτισμένη με μια καλή πηγή πρωτεΐνης βοηθά στην μείωση κατανάλωσης θερμίδων την υπόλοιπη μέρα, καθώς τα λαχανικά και οι φυτικές ίνες «φουσκώνουν» το στομάχι ενώ η πρωτεΐνη αργεί να μεταβολισθεί με αποτέλεσμα να μην εμφανίζεται γρήγορα το αίσθημα της πείνας.
Τα λαχανικά στη σαλάτα καλό θα ήταν να είναι πάνω από 1½ φλιτζάνι. Προσοχή όμως στα διάφορα dressing ή στην ποσότητα του ελαιολάδου  που θα χρησιμοποιηθεί, έτσι ώστε να μην αυξάνεται πολύ η θερμιδική αξία της σαλάτας. Το βαλσάμικό ή ο χυμός λεμονιού με λίγο λάδι και κάποιο φυσικό χυμό φρούτων αποτελεί μία ελαφριά και υγιεινή λύση για την σαλάτα. 
 
4) Οι σαλάτες αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για να προστεθούν στη διατροφή  ποιοτικά λιπαρά
Όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο, τα οποία μάλιστα βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση των ευεργετικών φυτοχημικών όπως το λυκοπένιο και η λουτεΐνη. Ειδικά η προσθήκη αβοκάντο στις σαλάτες, μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των φυτοχημικών μέχρι και οκτώ φορές.
 
5)Οι σαλάτες αποτελούν μια πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης
Το σώμα των φρούτων και των λαχανικών αποτελείται σε ένα μεγάλο ποσοστό από υγρά, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην εσωτερική ενυδάτωση του οργανισμού.  Η επαρκής πρόσληψη νερού σε καθημερινή βάση είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς σχεδόν όλες οι φυσιολογικές και λιποδιαλυτικές διεργασίες απαιτούν νερό. Τρώγοντας σαλάτες με λαχανικά ή σαλάτες που συνδυάζουν λαχανικά και φρούτα προσφέρετε στον οργανισμό σας πέρα από βιταμίνες και ενυδάτωση.
 
 
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε