Αθηνά

5 μπουγατσοποιεία της Θεσσαλονίκης για κορυφαία μπουγάτσα

Γιατί άλλο να πουλάς και άλλο να φτιάχνεις μπουγάτσα...

Για δεκαετίες αποτελούσε την πρώτη επιλογή για πρωινό με συνοδεία κακάο ή καφέ. Οι γνωστότερες εκδοχές της είναι με κρέμα και τυρί. Φυσικά μιλάμε για την μπουγάτσα, ένα προϊόν σήμα κατατεθέν για την Θεσσαλονίκη. Το Cityportal έψαξε και βρήκε τα 5 κορυφαία μπουγατσοποιεία, δηλαδή καταστήματα που φτιάχνουν χειροποίητη μπουγάτσα στον χώρο τους, και σας τα προτείνει. Ξεκινάμε!

Μπουγάτσα και όχι τυρόπιτα

Για να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή αυτό το θέμα, καθώς μέχρι και σήμερα στη νότια Ελλάδα οι φίλοι μας λανθασμένα θεωρούν την μπουγάτσα με κρέμα ως τη μόνη μπουγάτσα και την μπουγάτσα με τυρί, τυρόπιτα. Το όνομα της μπουγάτσας προέρχεται από το λατινικό focacia/focaccia (= τύπος ψωμιού ψημένο, παραφθορά η αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα (poğaça = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Το φύλλο της μπουγάτσας είναι αυτό που δίνει το όνομα στο προϊόν και η γέμιση ποικίλει. Έτσι, έχουμε μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά, σπανάκι και όπως θα δούμε και πολλά άλλα καλούδια.

Μπουγατσοποιείο και όχι απλά μπουγατσατζίδικο

Η διαφορά αυτών των μαγαζιών με τα υπόλοιπα είναι ότι διαθέτουν τα δικά τους εργαστήρια, πολλά από τα οποία είναι ανοικτά και μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία παρασκευής των προϊόντων. Χειροποίητο φύλλο, γέμιση με ποιοτικά υλικά και φυσικά άφθονο μεράκι. Η πείρα δεκαετιών και η αγάπη για την τέχνη της μπουγάτσας, είναι τα μυστικά συστατικά για τις κορυφαίες μπουγάτσες της Θεσσαλονίκης.

milkakis mpougatsa thessaloniki

Μπουγάτσα Μιλκάκης | περιοχή Ξηροκρήνη

Ξεκινάμε την περιήγησή μας με το μπουγατσοποιείο Μιλκάκη, που βρίσκεται στην περιοχή της Ξηροκρήνης. Η ιστορία του ξεκινά από το 1982 και μέχρι και σήμερα παρασκευάζει τις δικές του μπουγάτσες και σφολιάτες, οι οποίες συγκεντρώνουν εξαιρετικές κριτικές στα social media. Αν θα έπρεπε να διαλέξω μία γεύση για να προτείνω, αυτή θα ήταν η κλασική μπουγάτσα με κρέμα. Ο Μιλκάκης ανοίγει πολύ νωρίς το πρωί και κλείνει λίγο μετά το μεσημέρι, έτσι αποτελεί την ιδανική λύση για ένα γρήγορο πρωινό.

Ξηροκρήνη
Γρ. Κολωνιάρη 73,
Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 749544.

Μπουγάτσα Σαρρής | περιοχές Σίνδος, Νεάπολη

Ακόμα παλαιότερο είναι το μπουγατσοποιείο Σαρρής, αφού η ιστορία του ξεκινά το 1955. Διαθέτει δύο καταστήματα, ένα στην Σίνδο και ένα στη Νεάπολη. Ο Σαρρής ήταν πρόσφυγας και στη Θεσσαλονίκη έφτασε το 1939. Το 1955, έστησε βιτρίνα με τυρόπιτες που διατηρούσε ζεστές με κάρβουνα, επί της οδού Ίωνος Δραγούμη, απέναντι από το τότε τέρμα των λεωφορείων της Νεαπόλεως. Σήμερα είναι γνωστός για το χειροποίητο φύλλο του και η πρότασή μας από τον χώρο του είναι η κλασική μπουγάτσα με τυρί.

Κατάστημα Σίνδου
ΒΙ.ΠΕ.Θ. Σίνδος
Τηλ. 2310-795011
Κατάστημα Νεάπολης
Λαγκαδά 116
Τηλ. 2310-513476

mpougatsa fylladoros thessaloniki

Μπουγάτσα Φυλλαδόρος | περιοχή Δελφών

Και εδώ η ιστορία μας ξεκινά την δεκαετία του 1980. Ο Φυλλαδόρος βρίσκεται στην περιοχή της Δελφών και ψήνει καθημερινά τα καλούδια του από νωρίς το πρωί, τα οποία έπειτα τοποθετούνται στην βιτρίνα και περιμένουν να τα διαλέξουμε. Προσωπικά, επιλέγω σχεδόν πάντα την μπουγάτσα με σπανάκι και απολαμβάνω την φιλική εξυπηρέτηση του προσωπικού. Πώς να μην ξεκινήσει μετά καλά η ημέρα;

Περιοχή Δελφών
Δελφών 34
Θεσσαλονίκη 546 41
Τηλέφωνο: 231 085 8719

mpougatsa open lab apopeira thessaloniki

Μπουγάτσα Open lab – Από Πείρα | περιοχή Κέντρο, Ροτόντα

Από το 1977 ξεκινά η ιστορία του Open lab – Από Πείρα που αρχικά βρισκόταν επί της οδού Κωνσταντίνου Καραμανλή (τότε Εγνατία) και πλέον φιλοξενείται σε ένα μικρό και ζεστό χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το παρασκευαστήριο είναι ανοικτό και από Δευτέρα έως και Σάββατο και  μπορείτε να δείτε την διαδικασία παρασκευής της μπουγάτσας live! Εδώ για να πω την αλήθεια είχα μεγάλο πρόβλημα να διαλέξω μόνο ένα είδος για να προτείνω, παρόλα αυτά θα το προσπαθήσω. Με σχεδόν 10 διαφορετικές γεύσεις για να διαλέξεις, θα καταλήξω στο new entry του μαγαζιού που πάει να γίνει και best seller και δεν είναι άλλο από την μπουγάτσα με σοκολάτα και ξίσμα πορτοκαλιού.

Κέντρο Θεσσαλονίκης
Αρμενοπούλου 30, Ροτόντα
Θεσσαλονίκη, 546 35
Τηλέφωνο: 231 129 5443

mpougatsa mpantis thessaloniki

Μπουγάτσα Μπαντής | περιοχή Παναγίας Φανερωμένης

Ίσως τον έχετε δει αρκετές φορές στην τηλεόραση να φτιάχνει μπουγάτσα σε ζωντανή μετάδοση. Η παράδοσή του Μπαντή ξεκινά το 1969 και μέχρι και σήμερα συνεχίζει να φτιάχνει τις δικές του μπουγάτσες, τις οποίες πλέον γεμίζει με μια ποικιλία προϊόντων δημιουργώντας έτσι μοναδικές γεύσεις. Δοκιμάστε την μεθυσμένη μπουγάτσα με γραβιέρα, κρασί και σύκο ή ρωτήστε τί νέο υπάρχει σε αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή.

Παναγίας Φανερωμένης
Παναγίας Φανερωμένης 33
Θεσσαλονίκη 546 32
Τηλέφωνο: 231 051 0355

 

Το cityportal αναζητά εναν δυναμικό πωλητη -τρια, για να αναλάβει την Εμπορική Διεύθυνση