5 υπερτροφές του Οκτωβρίου

5 υπερτροφές του Οκτωβρίου

Ακολουθούν μερικές εποχικές υπερτροφές που θα σας κρατήσουν υγιείς και θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας, αλλά και μερικές συμβουλές για τους καλύτερους τρόπους προετοιμασίας τους.


Μήλα


Γιατί μας αρέσουν: Σχεδόν κάθε φθινοπωρινό μενού, είναι πλήρες όταν περιλαμβάνει κάτι που έχει μήλο, όπως μια λαχταριστή μηλόπιτα, φρέσκο μήλο ή μηλίτη. Τα μήλα είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών (4 γραμμάρια ανά φρούτο), που τα καθιστά ιδιαίτερα σημαντικά για την απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και της «κακής» χοληστερόλης. Τα μήλα έχουν επίσης το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αντιοξειδωτικής δράσης σε σχέση με άλλα κοινά φρούτα.


Πώς να τα απολαύσετε: Φυσικά, ο ευκολότερος τρόπος για να λάβετε όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, είναι να πλένετε καλά το μήλο σας και να το τρώτε φρέσκο και με τη φλούδα. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να τα κόψετε και να τα ψήσετε και στη συνέχεια να τα απολαύσετε με λίγη κανέλα και με λίγη μαύρη ζάχαρη.


Κολοκύθα

Γιατί μας αρέσει: Η κολοκύθα είναι ένα διατροφικό «θαύμα» της φύσης. Το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο, της χαρίζει αντικαρκινική δύναμη και προστατεύει την επιδερμίδα μας. Ακόμη και οι σπόροι της έχουν απροσδόκητα οφέλη: Είναι πλούσιοι σε αμινοξέα και γεμάτοι κάλιο, γεγονός που τους κάνει ένα ιδανικό σνακ μετά από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.


Πώς να την απολαύσετε: Μπορείτε να την μαγειρέψετε και να την χρησιμοποιήσετε σε σούπες ή σάλτσες. Επίσης μπορείτε να φτιάξετε πουρέ κολοκύθας και φυσικά πίτες. Μην ξεχνάτε τους σπόρους, τους οποίους μπορείτε να ψήσετε ή να τους προσθέσετε σε σαλάτες.


Πιπεριές

Γιατί μας αρέσουν: Είναι ιδανικές για να προσθέσουν περισσότερο χρώμα και διατροφική αξία στα πιάτα σας και είναι πλούσιες σε σημαντικές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Όλες οι πιπεριές, άσχετα από το χρώμα τους, έχουν μια εντυπωσιακή ποσότητα βιταμινών Α και C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία από τον καρκίνο και τη βελτίωση της όρασης. Το β-καροτένιο που βρίσκεται στο πιπεριές, μπορεί επίσης να προστατεύσει από ορισμένες μορφές καρκίνου και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.


Πώς να τις απολαύσετε: Οι πιπεριές είναι τέλειες ψητές, τηγανιτές ή στην κατσαρόλα, στα γεμιστά, στη σχάρα ή σε σάλτσα ζυμαρικών.


Αχλάδια

Γιατί μας αρέσουν: Μια άλλη πλούσια πηγή διαλυτών φυτικών ινών (5,5 γραμμάρια σε κάθε φρούτο), είναι το αχλάδι. Επίσης, περιέχει κάλιο και βιταμίνη C. Όπως και στα μήλα, στη φλούδα του αχλαδιού υπάρχει το αντιοξειδωτικό κερκετίνη και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Η υψηλή περιεκτικότητα αυτών των φρούτων σε φυτικές ίνες, τα κάνουν επίσης ιδανικό σνακ, ώστε να μην το παρακάνετε στα γεύματά σας.


Πώς να το απολαύσετε: Το καλύτερο είναι να τρώτε τα αχλάδια με τη φλούδα τους, για να προσλάβετε στο μέγιστο τα οφέλη τους. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μικρά κομμάτια τους σε σαλάτες ή στο γιαούρτι σας το πρωί.


Καρότα

Γιατί μας αρέσουν: Τα καρότα αποτελούν πλούσια πηγή της βιταμίνης Α και της βήτα-καροτίνης, οι οποίες βοηθούν στην υγεία των ματιών, είναι τα καρότα. Η αγαπημένη λιχουδιά του bugs bunny, είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνες C και K.


Πώς να τα απολαύσετε: Φάτε τα σκέτα, φρέσκα, προσθέστε τα σε σαλάτες ή βραστά και ψητά σε διάφορα πιάτα.

Πηγή click@life

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε