5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους | We are still watching

5ο Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους | «We Are Still Watching» της Ivana Müller | Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών


Το «We Are Still Watching» είναι μια παράσταση που πραγματοποιείται από τους θεατές της∙ τα «μέλη του κοινού» γίνονται μια εφήμερη κοινότητα που αλλάζει σε κάθε παράσταση. Και εφόσον αλλάζουν τα μέλη της κοινότητας, αλλάζει ριζικά και η κάθε παράσταση του έργου.

Το «We Are Still Watching» έχει τη μορφή μιας «πρόβας ανάγνωσης», κατά την οποία οι θεατές συναντούν ο ένας τον άλλο καθώς διαβάζουν μαζί ένα σενάριο. Έπειτα από περίπου μία ώρα που βρίσκονται όλοι μαζί, οι θεατές δημιουργούν και συνιστούν μια κοινότητα, παίρνοντας αποφάσεις ατομικά και συλλογικά, ενώ «απλά» διαβάζουν ένα κείμενο που έγραψε κάποιος άλλος για αυτούς.

Όλοι και όλες, αργά αλλά σταθερά, αναλαμβάνουν έναν ρόλο στην «μικρο-κοινωνία» που δημιουργείται σε κάθε παράσταση. Όλοι μιλούν στο πρώτο πρόσωπο, όλοι διαβάζουν άτεχνα και όλοι εμπλέκονται με κάποιον τρόπο με το σενάριο, παρ’ όλο που κανένας δεν το έχει διαβάσει πριν και κανένας δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Η αρχική ιδέα του έργου γεννήθηκε το 2011, ενώ εκδηλώνονταν σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά κινήματα παγκοσμίως· οι επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, το Movimiento 15-M στην Ισπανία, το κίνημα Occupy, η κατάληψη του Teatro Valle στη Ρώμη κ.ά. Καθώς γράφαμε το σενάριο και φανταζόμασταν τις κοινότητες που θα το διάβαζαν, προσπαθούσαμε να σκεφτούμε τη θέση του θεάτρου και την ικανότητά του να δημιουργεί συλλογικά βιώματα και συνδιαλλαγές. Επίσης, μας ενδιέφερε η ιδέα της «φωνής» και – ειδικότερα – η εκπροσώπηση των ατομικών φωνών στον δημόσιο χώρο.

Στο «We Are Still Watching» ο ρόλος των θεατών – αναγνωστών ταυτίζεται με τον ρόλο των πολιτών – ψηφοφόρων. Με τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους, οι ίδιοι θέτουν σε λειτουργία τη δυναμική της επιτελεστικής διαδικασίας, στην οποία έχουν προσκληθεί. Στη διάρκεια της παράστασης δημιουργούν ένα «κοινό». Όσο επεξεργαζόμασταν αυτή την επιτελεστική διαδικασία, θέταμε επανειλημμένα στον εαυτό μας το εξής ερώτημα: Πώς μπορούμε να παραμείνουμε πολιτικοί και «προσωπικοί», μέσα σε μια φαινομενικά «καλά οργανωμένη» κοινωνία η οποία ακολουθεί ένα αυστηρά δομημένο σενάριο;

Ivana Müller

Μέσα από τη χορογραφική και θεατρική δουλειά της, καθώς και μέσα από παραστάσεις, εικαστικές εγκαταστάσεις και κείμενα, δημιουργεί μια ποιητική γλώσσα, διερευνά το σώμα και τις αναπαραστάσεις του, επανεξετάζει τις πολιτικές προεκτάσεις του θεάματος και της θεαματικότητας, επισκέπτεται εκ νέου τον χώρο της φαντασίας και του φαντασιακού, επαναδιαπραγματεύεται την έννοια της «συμμετοχής», εξερευνά την ιδέα της αξίας, και συνεχίζει να εμπνέεται από τη σχέση μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή.

Η δουλειά της είναι συχνά πειραματική, ριζοσπαστική, και οπωσδήποτε πρωτότυπη. Η ιδέα της κίνησης και του σώματος παραμένει στο επίκεντρο του καλλιτεχνικού της ενδιαφέροντος. Παρότι χρησιμοποιεί ποικίλες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, το θέατρο αποτελεί το κύριο πεδίο στο οποίο αναπτύσσει και παρουσιάζει τη δουλειά της. Τα τελευταία 17 χρόνια, έχει δημιουργήσει και παρουσιάσει έργα της σε πολλές σκηνές και φεστιβάλ στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στην Ασία.

Ενίοτε τα έργα της παρουσιάζονται σε εκθέσεις εικαστικών τεχνών, όπως στη Biennale της Βενετίας του 2015, στο Garage Museum Of Contemporary Art της Μόσχας, στη Hayward Gallery/Southbank Center του Λονδίνου, στο Kunsthalle του Ντίσελντορφ, στο Κρατικό Μουσείο της Σιγκαπούρης, στη Zachęta – National Gallery της Βαρσοβίας. Επιπλέον, ως κομμάτι της καλλιτεχνικής πρακτικής της, η Ivana Müller οργανώνει καλλιτεχνικές συναντήσεις και συζητήσεις και αξιοποιεί συνεργατικές μεθόδους, ενώ συχνά διδάσκει στο Ρότερνταμ, στο Άμστερνταμ, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Θεατρικών Σπουδών του Γκίσεν, στο Université Paris 8, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ζυρίχης.

Η Ivana Müller γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ και μεγάλωσε στην Κροατία και στο Άμστερνταμ. Ζει στο Παρίσι και εργάζεται διεθνώς.

Ταυτότητα παράστασης

«We Are Still Watching»
της Ivana Müller

Δημιουργός: Ivana Müller
Σε συνεργασία με: Andrea Bozic, David Weber Krebs, Jonas Rutgeerts
Φωτισμοί: Martin Kaffarnik
Παραγωγή – συντονισμός: ORLA (François Maurisse, Capucine Goin)
Παραγωγή – διανομή: KUMQUAT (Gerco de Vroeg, Laurence Larcher)
Υποστήριξη από: Performing Arts Fund NL, Amsterdam Fund for the Arts και SNS Reaal Fonds.

Ευχαριστίες: Het Veem theatre, Amsterdam (NL)

► Info

«We Are Still Watching»
της Ivana Müller

Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Τετάρτη 31 Μαΐου 2023 στις 21:00
Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023 στις 21:00

Κρατήσεις / Εισιτήρια

Για τις παραστάσεις του Κεντρικού Προγράμματος:
Κανονικό: 12 ευρώ
Εκπτωτικό Εισιτήριο (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Ομαδικό για 10 άτομα, Εκπαιδευτικών): 10 ευρώ
Φοιτητικό – Μαθητικό: 8€

Διάρκεια: 90 λεπτά
Γλώσσα: Ελληνικά


  • Το cityportal σας συνιστά πριν επισκεφθείτε έναν χώρο, να επικοινωνείτε πρώτα μαζί τους, για να επιβεβαιώσετε το πρόγραμμα, μέρες και ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ταλαιπωρία στην περίπτωση που υπάρξει κάποια ακύρωση ή αναβολή της τελευταίας στιγμής

  • Τι να κάνω στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αύριο και τις επόμενες μέρες. Εκδηλώσεις με εισιτήριο αλλά και ΔΩΡΕΑΝ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως