{ Παιδί }

7+1 λόγοι για να μην παίζουν τα παιδιά μας με smartphones και tablet

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc

 

Κατηγορίες: Παιδί

7+1 λόγοι για να μην παίζουν τα παιδιά μας με smartphones και tablet

Σήμερα η νέες τεχνολογίες έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ακόμα και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι πλέον πολύ εξοικειωμένα με τις οθόνες αφής και τα μενού περιήγησης. Πολλές φορές μάλιστα αποτελούν τη πιο συναρπαστική ενασχόλησή τους και ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στη μέρα στον ψηφιακό αυτό κόσμο, ενώ οι γονείς βρίσκουν την ευκαιρία να κάνουν δουλειές ή να ξεκουραστούν. 
 
Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι και για ποιον λόγο πρέπει να υπάρχουν όρια στη χρήση τους; 
 
1. Όταν χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση παιδικών προγραμμάτων ως μέσα είναι εξίσου παθητικά με την τηλεόραση και δεν προκαλούν εγρήγορση αλλά παθητική παρατήρηση. 
 
2. Συχνά επιλέγονται ως βασική ενασχόληση και έτσι αποφεύγεται το πιο διαδραστικό παιχνίδι, πχ. παιχνίδια σε παιδικές χαρές. 
 
3. Χρησιμοποιούν μόνο την κεντρική τους όραση εις βάρος της περιφερειακής. Συχνά παρουσιάζονται μαθησιακές δυσκολίες, λόγω της μη καλής ισορροπίας μεταξύ κεντρικής και περιφερειακής όρασης. Προτιμήστε τα παιχνίδια με μπάλες.
 
4. Αποτελούν μοναχική δραστηριότητα και ορισμένες φορές μπορεί να γίνουν εθιστικά. Θέλουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να παίξουν με άλλα παιδιά. 
 
5. Όλες οι σύγχρονες επίπεδες οθόνες εκπέμπουν βλαβερό μπλε φως, από το οποίο αν δεν προστατεύονται με τα κατάλληλα γυαλιά προκαλούνται μακροπρόθεσμα σοβαρές παθήσεις στο εσωτερικό των ματιών. Ρωτήστε τον οπτικό - οπτομέτρη σας για τα φίλτρα νέας γενιάς. 
 
6. Συνήθως χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές αποστάσεις από τα μάτια, με αποτέλεσμα να προκαλείται οπτικό στρες από την παρατεταμένη ανάγκη για προσαρμογή και σύγκλιση. Υπάρχει συσχετισμός του οπτικού στρες με την ανάπτυξη μυωπίας σε μεγαλύτερη ηλικία. 
 
7. Κατά τη χρήση τους μειώνεται η παραγωγή δακρύων με συνέπεια για κάποιους να εμφανίζεται έντονη ξηροφθαλμία και ενόχληση στα μάτια. 
 
Η χρήση τους συχνά γίνεται χωρίς την επίβλεψη κάποιου ενήλικα και συνεπώς τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές συνδεδεμένα στο διαδίκτυο είναι ευάλωτα στους κινδύνους που παραμονεύουν.
 
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: 
 
Ας μην ξεχνάμε συνεπώς πόσο σημαντικό είναι το κλασικό παιχνίδι για τα παιδιά. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται, εξασκούν την αδρή και τη λεπτή κινητικότητα, μαθαίνουν να υποδύονται ρόλους και αναπτύσσουν όλες τις δεξιότητες τους. Μέσα σε αυτές τις δεξιότητες είναι και πολύτιμες οπτικές δεξιότητες όπως η σύγκλιση, η προσαρμογή, η καλή οφθαλμοκίνηση κλπ. Έτσι αποκτούν τα απαραίτητα εφόδια που θα χρειαστούν για να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις με άνεση. 
 
cityportal.gr/ Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc
 

:

Δολοφονία στη Ρόδο: Ο 19χρονος κατηγορείται ότι βίασε ξανά μετά το έγκλημα
Νεκρός 41χρονος στρατιωτικός στην Επτάλοφο Θεσσαλονίκης
Αλλάζει το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Δημοτικά. Νέο καθημερινό μάθημα
Νικητές διαγωνισμού προσκλήσεις για τον 9ο Διεθνή Διαγωνισμο Πιάνου «ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΥΜΗΣ»
MAIC από την MLS: H Νέα Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής
Γενικό Επιτελείο Στρατού: Τί αλλάζει στην κατάταξη των στρατεύσιμων οπλιτών
Επιστολή-κόλαφος του Δημάρχου Λειψών προς τον υπουργό Παιδείας για το νέο σύστημα διορισμών
Τσίπρας: Όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Έκτακτες διακοπές νερού αυτήν την ώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης
Πανσέληνος, υπερπανσέληνος και ολική σεληνιακή έκλειψη τα χαράματα της Δευτέρας - Ορατή στην Ελλάδα


TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ___