7η Ιουλίου. Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας. 10 λόγοι για να την καταναλώσουμε (όχι ότι τους χρειαζόμαστε βέβαια)

Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας (7/7): Δέκα λόγοι για να την απολαύσουμε!

Είναι η αγαπημένη όλων μας. Τη γευόμαστε με την πρώτη ευκαιρία,  για να γιορτάσουμε ένα ευχάριστο γεγονός, όπως είναι τα γενέθλιά μας, αλλά ακόμη και όταν έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο και ψάχνουμε κάτι να μας αλλάξει τη διάθεση προς το καλύτερο. 
Η 7η μέρα του  Ιουλίου θεωρείται ως η Παγκόσμια Ημέρα Σοκολάτας και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που έφθασε η σοκολάτα  στην Ευρώπη,  στις 7 του Ιουλίου του 1550. Η καθιέρωση της ημερομηνίας, τέθηκε το 2015, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 465 χρόνων από τότε που η σοκολάτα εισήχθη στην Ευρώπη.Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504. Παρόλα αυτά, στην αρχή δεν απέσπασαν κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι θησαυροί που έφερε μαζί του θεωρήθηκαν πολύ πιο εντυπωσιακοί. O πρώτος Ευρωπαίος που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε το κακάο στην Ευρώπη είναι o Χερμάν Κορτέζ, o οποίος το Πάσχα του 1519 προσάραξε με το στόλο του στη χερσόνησο Γιουκατάν.
Η μαύρη σοκολάτα προέρχονται από το κακάο, ένας καρπός που αναπτύσσεται  στο δέντρο κακάο (Theobroma cacao), που ανήκει στην οικογένεια Malvaceae (άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας περιλαμβάνουν τις μπάμιες και το βαμβάκι).
Ο Daniel Peter δημιούργησε εφηύρε τη σοκολάτα γάλακτος το 1875, μετά από οκτώ χρόνια προσπαθειών και σκληρής δουλειάς. Με την συνταγή του, το συμπυκνωμένο γάλα κατέληξε να είναι το βασικό συστατικό της σοκολάτας γάλακτος.
Η λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα.
Επειδή δεν περιέχει στερεό κακάο ή λικέρ σοκολάτας, λευκή σοκολάτα δεν είναι σοκολάτα με την αυστηρή έννοια του όρου. Αλλά περιέχει μέρη του καρπού του κακάο, κυρίως το βούτυρο κακάο
Το μπισκότο με κομματάκια σοκολάτας ήταν ένα ατύχημα.
Το 1930 Ruth Wakefield συνειδητοποίησε ότι είχε ξεμείνει από σοκολάτα κουβερτούρα και για το λόγο αυτό, ανέμειξε σπασμένα κομμάτια της Nestle σοκολάτας που είχε σε ζύμη μπισκότων, αναμένοντας ότι η  σοκολάτα θα απορροφηθεί και θα δημιουργούσε μπισκότα σοκολάτας.
Αντ αυτού, τυχαία δημιουργήθηκαν τα μπισκότα με κομματάκια σοκολάτας,και αργότερα πούλησε την ιδέα στην εταιρεία  Nestle σε αντάλλαγμα για την παροχή σοκολάτας για όλη τη διάρκεια ζωής του.
Η σοκολάτα χρησιμοποιήθηκε ως χρήμα
Οι Μάγια πολλές φορές χρησιμοποίησαν το κακάο ως νόμισμα, καθώς  θεωρήθηκε ότι  άξιζε περισσότερο από την σκόνη χρυσού.

Ακολουθούν δέκα λόγοι για να την προτιμήσετε

1. Κάνει καλό στην καρδιά και στο κυκλοφορικό
Πρόσφατη έρευνα βρήκε ότι η μαύρη σοκολάτα είναι ευεργετική για τις αρτηρίες και τα αιμοφόρα αγγεία.
2. Μειώνει τον κίνδυνο του εγκεφαλικού
Έρευνα σε ανδρικό δείγμα στη Φιλανδία έδειξε ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 17% .
3. Είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καλύπτουν το 67% των ημερήσιων αναγκών σε σίδηρο.
4. Μειώνει τη χοληστερόλη
Η κατανάλωση κακάο μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και αυξάνει τα επίπεδα της «καλής».
5. Κάνει καλό στο δέρμα
Οι φλαβονόλες της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν το δέρμα από τη φθορά από τον ήλιο.
6. Σας βοηθά να χάσετε βάρος
Ο νευροεπιστήμονας Will Clower λέει ότι ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας που λιώνει στη γλώσσα 20 λεπτά πριν από το γεύμα ενεργοποιεί τις ορμόνες του εγκεφάλου που λένε «είμαι πλήρης», περιορίζοντας την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε.
7. Κάνει καλό σε μαμάδες και βρέφη
Φιλανδική έρευνα έδειξε ότι η σοκολάτα μειώνει το στρες των γυναικών που βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα ενώ τα βρέφη που οι μαμάδες τους καταναλώνουν σοκολάτα χαμογελούν πιο πολύ!
8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη
Το κακάο «ενεργοποιεί» την ινσουλίνη και μπορεί να καθυστερήσει ή και να αποτρέψει την εμφάνιση διαβήτη.
9. Κάνει καλό στον εγκέφαλο
Οι φλαβανόλες εκτιμάται ότι μειώνουν την απώλεια μνήμης σε υπερήλικες ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχτεί ευεργετική στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών τραυμάτων, όπως ή διάσειση.
10. Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα
Αυτό είναι πλέον γνωστό. Η σοκολάτα περιέχει φενυλεθυλαμίνη, που είναι η ίδια χημική ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος όταν ερωτευόμαστε.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως