…και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επέστρεψαν στα θρανία!

…και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις επέστρεψαν στα θρανία!

Μέσα σε αυτό το ανθρώπινο καταφύγιο διαφορετικότητας, γνωστό ως «Κινητό Σχολείο», κάποια παιδιά θα έχουν μία ελπίδα και μία πιθανότητα, να αισθανθούν την ανταπόκριση και την αποδοχή, μαζί και την αλληλεγγύη. Μία ελπίδα για να πιστέψουν πως δεν είναι τόσο μόνα. Τα παιδιά που ζουν και εργάζονται στο δρόμο είναι όντος διεκδικητές της επιβίωσης. Εξαιτίας της κατάστασης τους στερούνται ευκαιριών. Το Κινητό σχολείο προσφέρει τις ευκαιρίες ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τα ιδιαίτερα ταλέντα τους και να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση.”
Ανν Βαν Χέλλεμοντ/ Υπεύθυνη Προγράμματος/ Ψυχολόγος

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις PRAKSIS και ΑΡΣΙΣ
 έχουν καθίσει στα θρανία ενός πρωτότυπου «Κινούμενου Σχολείου». Το σχολείο αυτό που φιλοξενείται πλέον στην Ελλάδα, ανήκει στη Βέλγικη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Mobile School» ενώ η πρωτοβουλία φιλοξενίας του, ανήκει στις δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΑΡΣΙΣ και PRAKSIS).
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει συνολικά τρεις εβδομάδες. Στην εκπαιδευτική αυτή διαδικασία συμμετέχουν εθελοντές και στελέχη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που  εργάζονται ήδη στο δρόμο (streetworkers).
Στόχος του «Κινητού Σχολείου» καθώς και της συνολικής δράσης, είναι η σωστή και μεθοδευμένη προσέγγιση των παιδιών που ζουν και εργάζονται στους δρόμους τις πόλης μας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των εθελοντών αποτελείται από δύο μέρη: το θεωρητικό και το πρακτικό.
Στο θεωρητικό κομμάτι το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Οκτωβρίου, οι street workers θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν ειδικές τεχνικές για να μπορούν να προσεγγίζουν καλύτερα τα παιδιά  αφού θα αναπτύξουν και δεξιότητες συμβουλευτικού χαρακτήρα.
Ταυτόχρονα, θα εφοδιαστούν με γνώσεις νέων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επιμορφωτικών παιχνιδιών προκειμένου να έχουν καλύτερη αλληλεπίδραση με τα παιδιά που βρίσκονται στο δρόμο και εργάζονται ή επαιτούν.
Στο πρακτικό κομμάτι, οι εκπαιδευτές και οι εκπαιδευόμενοι εθελοντές θα κινούνται μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης με το «Κινητό Σχολείο» σε συγκεκριμένες περιοχές για να κάνουν πράξη τα όσα διδάχτηκαν.
Γι’ αυτό αν κάποια από τις επόμενες ημέρες βρεθούμε στο δρόμο σας, μην απορήσετε! Απλά στηρίξτε μας! Βασικός στόχος της ΑΡΣΙΣ και της PRAKSIS είναι χωρίς ερασιτεχνισμούς αλλά με μεθοδευμένη προσπάθεια να έρθουμε κοντά στα παιδιά αυτά που έχουν μάθει ως τρόπο επιβίωσης να «πουλάνε» απλόχερα την παιδικότητα τους στα σοκάκια και τα φανάρια της πόλης μας. Για αυτά τα παιδιά οι δικές μας πράξεις είναι πλέον πράξεις ευθύνης, αλληλεγγύης και ουσιαστικής βοήθειας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, επικοινωνήστε:
• με την PRAKSIS: κα Πανταζή Στεφανία στο τηλέφωνο 6977 456735 ή στο 2310 556145   
• με την ΑΡΣΙΣ: κο Χουλιάρα Ηλία στο τηλέφωνο  6982 691530 ή στο 2310 526150 

Περισσότερες πληροφορίες για το Κινητό Σχολείο θα βρείτε στο www.mobileschool.org

Η PRAKSIS, με βάση τα δύο Πολυϊατρεία στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέρει εδώ και 12 χρόνια άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική και νομική υποστήριξη σε άστεγους, άπορους, ανασφάλιστους, νεο-αφιχθέντες αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, παλιννοστούντες, παιδιά των φαναριών, αποφυλακισμένους καθώς και σε άλλες κοινωνικά και οικονομικά αποκλεισμένες ομάδες.

Η ΑΡΣΙΣ δραστηριοποιείται εδώ και 17 χρόνια αναπτύσσοντας δράσεις, υπηρεσίες και προγράμματα για την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων (άστεγους, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένους, Ρομά κτλ) και ιδίως νέων που βρίσκονται σε κίνδυνο περιθωριοποίησης, θυματοποίησης και αποκλεισμού.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε