99 τουλάχιστον οι νεκροί στη Χαβάη – 1.300 οι αγνοούμενοι

Διεθνή: Στον αριθμό των 99 έφτασαν οι νεκροί στη Χαβάη εξαιτίας των πυρκαγιών. Και αυτό το νούμερο των νεκρών «ενδέχεται να διπλασιαστεί» μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησαν οι αρχές της πολιτείας, καθώς οι πυρκαγιές στη Χαβάη είναι οι πιο πολύνεκρες εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί πως οι αρχές στη Χαβάη επικρίνονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ασύλληπτη καταστροφή.

Στη Λαχάινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα της Χαβάης, η φωτιά έλιωνε μέταλλα.Την ίδια ώρα, ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια της πόλης Λαχάινα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη. Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης. Αναφερόμενος στην «τραγωδία», την απέδωσε, εν μέρει τουλάχιστον, «στην κλιματική αλλαγή».

Από την πλευρά της, η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων. Μέχρι στιγμής, οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους, κατά τον κυβερνήτη.

 

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως έπιασαν απροετοιμαστους τους κατοίκους. Παράλληλα, την αγανάκτηση πολλών πολιτών αυξάνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχάινα και γύρω από αυτή: έχουν στήσει οδοφράγματα.


Τρίτη 15 Αυγούστου 2023 / Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε

Ακολουθείστε το Cityportal.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα τελευταία νέα

Cityportal.gr Live ενημέρωση: O κορωνοϊός λεπτό προς λεπτό στην Ελλάδα και παγκοσμίως