{ Εκδηλώσεις }

9o Wall Festival: προβολή ταινιών του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ


Κατηγορίες: Φεστιβάλ

9o Wall Festival: προβολή ταινιών του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ
Δωρεάν

Χώρος: Πάρκο πλατείας Στεργίου Πολυδώρου
Διεύθυνση: Πλατεία Στεργίου Πολυδώρου, 54634
Θεσσαλονίκη
: Χάρτης
Πληροφορίες: πως πάω Πάρκο πλατείας Στεργίου Πολυδώρου
Τιμή: από 0.00
Ποιοι: Βασίλης Λουλές
Πότε: 14/09/2019 - 15/09/2019
Ημέρες & Ώρες
Σάββατο: 20:30
Κυριακή: 20:00

Στο πλαίσιο του WALL FESTIVAL η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ Ε΄ διοργανώνει προβολή ταινιών του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Στο  πλαίσιο του  WALL FESTIVAL  η  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ   Ε΄  διοργανώνει  προβολή ταινιών του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.

Ο Βασίλης Λουλές είναι σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας.
Οι ταινίες του τιμήθηκαν με βραβεία, έλαβαν μέρος σε πολλά φεστιβάλ του εξωτερικού, μεταδόθηκαν από ξένα και ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλήφθηκαν σε διεθνή αφιερώματα και χρησιμοποιούνται ως εκπαιδευτικό υλικό σε Πανεπιστήμια.
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με ντοκιμαντέρ προσωπικών αφηγήσεων, καταγράφοντας μαρτυρίες ανθρώπων, με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα από αυτές τις «μικρές» ιστορίες να μπορεί ο θεατής να έχει μια αίσθηση της μεγάλης, καθολικής Ιστορίας.  Τα έργα του καλύπτουν επίσης θέματα Εθνογραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Βιομηχανικής Αρχαιολογίας. Κάνει συχνά περιοδείες με προβολές των ταινιών του και συζητήσεις σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά. Ανάμεσα στα 40 περίπου Ιδρύματα στα οποία έχει προσκληθεί είναι και τα: HARVARD, COLUMBIA, YALE, STANFORD, MICHIGAN, PRINCETON, UCLA.
Πραγματοποιεί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις Σεμινάρια Κινηματογράφου πάνω σε θέματα όπως: Κινηματογραφώντας την ιστορική μνήμη, Το ντοκιμαντέρ ως εργαλείο στην Εκπαίδευση, Από την προσωπική μαρτυρία στη μεγάλη Ιστορία κλπ.

9o Wall Festival
στο πάρκο Στεργίου Πολυδώρου

Πρόγραμμα προβολών

Σάββατο 14/9 ώρα 8 μ.μ
.
«Ένας λαμπερός ήλιος»
Ταινία μυθοπλασίας του Βασίλη Λουλέ
διάρκεια 36 λεπτά, παραγωγή 2000
Ηθοποιοί : Βικτώρια Χαραλαμπίδου - Ιρίνα Μπόϊκο
Μουσική : Νίκος Κυπουργός

Η Ρωσίδα μετανάστρια Νατάσα αναζητεί μια θέση στον ήλιο της Ελλάδας.
Σ' έναν λαμπερό ήλιο που άλλοτε φωτίζει τα πρόσωπα κι άλλοτε καίει τις προσδοκίες και τα όνειρά τους.

Μια πολυβραβευμένη ταινία, παραγωγής του 2000, που παραμένει φρέσκια και σύγχρονη επειδή ακριβώς δεν εξαντλείται στα απλουστευτικά στερεότυπα γύρω από τη μετανάστευση αλλά εξετάζει το θέμα μέσα από τη ματιά του ίδιου του «ξένου».
Ψηλαφώντας τις εσωτερικές συγκρούσεις της ηρωίδας και αποφεύγοντας τόσο την κοινωνιολογία όσο και την ηθικολογία, η ταινία προσπαθεί να φωτίσει την υπαρξιακή πορεία της Νατάσας, η οποία θυσιάζει ένα τρυφερό κομμάτι του παρελθόντος της προκειμένου να κερδίσει το παρόν.
Με ευαισθησία και χιούμορ, με σεναριακή τόλμη και σκηνοθετική ακρίβεια, η ταινία ισορροπεί ανάμεσα στην κοινωνική παρατήρηση και το εσωτερικό ψυχογράφημα, ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ποίηση, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ιδιαιτερότητα του γυναικείου φύλου στη μετανάστευση.

Κυριακή 15/9 ώρα 8 μ.μ. 
«Συναντήσεις με τη μητέρα μου ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ»

Ταινία Ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
διάρκεια 29 λεπτά, παραγωγή 2005

Στιγμές από τη δράση και την προσωπικότητα της Λέλας Καραγιάννη, της θρυλικής« Μπουμπουλίνας» της Αντίστασης, μέσα από την τρυφερή ματιά του γιου της Γιώργου.
Καταζητούμενος στην διάρκεια της Κατοχής, ο νεαρός συναντούσε κρυφά τη μητέρα του για τις ανάγκες του Αγώνα. Ακόμα όμως και κάτω από κείνες τις δύσκολες συνθήκες είχε την ευκαιρία να απολαμβάνει την τρυφερότητα και τη στοργή της ηρωίδας, που δεν έπαψε ποτέ να είναι μητέρα.
Παράνομες κινηματογραφικές λήψεις μεταφέρουν σπάνιες εικόνες από την Αθήνα της Κατοχής, ενώ οι αποσπασματικές μνήμες του Γιώργου κρατάνε ακόμα, κάτι από τη «Βιολέτα της Πάρμας» το αγαπημένο άρωμα της Λέλας.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

:

Για να μαθαίνεις πρώτος τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Ακολούθησε μας στο Facebook

 

 TOP 10 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ