Πώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα φετινά Χριστούγεννα η Θεσσαλονίκη;

Πώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τα φετινά Χριστούγεννα η Θεσσαλονίκη;

«Μετά την ανάθεση της επιχείρησης στολισμού της πόλης ενόψει εορτών σ’ εμάς, με πρωτοβουλία του δήμου, αλλά και των υπολοίπων φορέων της πόλης, καταθέσαμε την πρότασή μας, η οποία αναμένουμε πλέον να οριστικοποιηθεί από πλευράς δημοτικής αρχής -ενδεχομένως και αύριο Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από την πλευρά μας βρισκόμαστε σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, είμαστε δε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η συνεργασία», εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), κ. Αλέξης Τσαξιρλής. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει τον δημόσιο χώρο και επιβαρύνεται με το ρεύμα: μαζί, συνδιαμορφώνουμε τον σχεδιασμό της πλατείας Αριστοτέλους, ώστε να μεταμορφωθεί σε ‘Χριστουγεννιάτικη Πλατεία’».

Όπως περιγράφει στη «ΜτΚ» ο κ. Τσαξιρλής, «η πρόταση που έχει κατατεθεί προβλέπει τη δημιουργία στην πλατεία Αριστοτέλους μικρών σπιτιών δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά (εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, χειροτεχνιών κοκ.), τα οποία θα έχουν ελεύθερη είσοδο, αλλά και πολλά παιχνίδια -τρενάκια, καρουζέλ κτλ.-, καθένα από τα οποία θα έχει τη δική του είσοδο. Παράλληλα, θα στηθεί μια μικρή σκηνή, για διάφορα μουσικά δρώμενα.
Ο άξονας τής Αριστοτέλους θα είναι φωτισμένος μέχρι την πλατεία Αρχαίας Αγοράς, όπου θα στηθούν παγοδρόμιο και μηχανικά παιχνίδια. Γενικότερα, η πλατεία θα είναι ‘ντυμένη’ στα γιορτινά της, με χριστουγεννιάτικες διακοσμητικές παρεμβάσεις».

Ένα δεύτερο «Χριστουγεννιάτικο Χωριό» αναμένεται να στηθεί και στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης: «Στην Έκθεση προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο πάρκο, το οποίο θα έχει μηχανικά παιχνίδια στον εξωτερικό χώρο, διάφορα σπιτάκια με εδέσματα και δυνατότητα απασχόλησης των μικρών μας φίλων, μικρή χριστουγεννιάτικη αγορά και δώρα», προσθέτει ο κ. Τσαξιρλής.
 
«Στο Περίπτερο 13 θα στηθούν παγοδρόμιο και διάφορα παιχνίδια (συγκρουόμενα αυτοκίνητα, τρενάκια για τα μικρά παιδιά), ενώ είναι πιθανόν να υπάρχει κι ένα παζάρι βιβλίου.
 
Το Περίπτερο 14 θα διαθέτει δημιουργικά εργαστήρια για τα παιδιά και μικρή σκηνή, όπου θα ανεβαίνουν παραστάσεις θεάτρου σκιών και διάφορα θεατρικά δρώμενα. Στο Περίπτερο 15 θα διοργανώνονται live shows και, γενικότερα, διάφορα ζογκλερικά θεάματα, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.

Στο ίδιο Περίπτερο θα φιλοξενείται κι ένα διαδραστικό δρώμενο με θρησκευτική χροιά, καθώς θα αναφέρεται στη γέννηση του Ιησού. .»Όλα τα δρώμενα του χριστουγεννιάτικου πάρκου στην Έκθεση θα είναι χωρίς χρέωση, με το εισιτήριο εισόδου -εκτός από το Fun Park και το παγοδρόμιο-, ενώ θα προσφέρεται και ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες».

Σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες για προσέλκυση τουριστικού κοινού από τους γύρω νομούς, αλλά ακόμη και από τις όμορες χώρες, ο κ. Τσαξιρλής σημειώνει πως «η ενέργεια αυτή θα προβληθεί και εκτός Θεσσαλονίκης, σε ένα ευρύτερο κοινό. Έτσι, αναμένουμε να προσελκύσει πληθώρα επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν διακοπές και ψυχαγωγία».

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), κ. Κωστής Χαντζαρίδης, υποστηρίζει, μιλώντας στη «ΜτΚ», ότι το εορταστικό κλίμα (λόγω του χριστουγεννιάτικου στολισμού της πόλης) δεν αρκεί, ώστε να αποτελέσει ισχυρό παράγοντα τόνωσης της κίνησης στην αγορά. «Δεν είναι δυνατόν απλά και μόνο με τον στολισμό της πόλης να αλλάξει το κλίμα στην αγορά.

Σαφώς, η δημιουργία του ‘Χριστουγεννιάτικου Χωριού’ συμβάλλει στην αγοραστική ‘δύναμη’ του κέντρου: ωστόσο, δική μας επιθυμία θα ήταν να στολιστεί ολόκληρη η πόλη, ώστε να ευνοηθούν και οι τοπικές αγορές, όπως για παράδειγμα οι περιοχές της Τούμπας, της Δελφών και της Παπαναστασίου. Αυτό, ωστόσο, δεν το προβλέπει ο σχεδιασμός του δήμου, ο οποίος μιλά αποκλειστικά για τον άξονα της Αριστοτέλους.
 
Η Έκθεση, από τη δική της πλευρά, προχωρά σε στολισμό στους χώρους της -προφανώς, καθαρά για δικό της όφελος.».Το δικό τους εορταστικό κλίμα έχουν δημιουργήσει τα εποχιακά (και όχι μόνο) καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν ήδη προμηθευτεί τα χριστουγεννιάτικα είδη, περιμένοντας την ανταπόκριση του κόσμου και ελπίζοντας σε ανάκαμψη της αγοραστικής δύναμης κατά την εορταστική περίοδο.

«Εδώ και πέντε χρόνια διαθέτουμε από πολύ νωρίς τα εποχικά χριστουγεννιάτικα είδη, αφενός επειδή προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να ‘μεγαλώσουμε’ τη διάρκεια της σεζόν, αφετέρου διότι το εορταστικό κλίμα ‘ανεβάζει’ τη διάθεση και την ψυχολογία του καταναλωτικού κοινού», σημειώνει, μιλώντας στη «ΜτΚ», η κυρία Κατερίνα Ψωμαδάκη, ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Ερμού.

«Παρατηρείται κίνηση και κατανάλωση χριστουγεννιάτικων ειδών στολισμού, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που στολίζουν από νωρίς τα σπίτια ή, ενδεχομένως, τα καταστήματά τους, προσπαθώντας να δώσουν μια νότα ηρεμίας και χαλάρωσης στην καθημερινότητά τους». «Εμείς, ως βιοτεχνία στολών, δεχόμαστε παραγγελίες από πολύ νωρίς -για σχολικές γιορτές ή εκδηλώσεις-, γι’ αυτό και φροντίζουμε να προμηθευόμαστε εγκαίρως τα εποχικά είδη και να τα διαθέτουμε στο κατάστημά μας αρκετά νωρίτερα από την περίοδο των Χριστουγέννων», προσθέτει από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Στράκας, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας παραδοσιακών και αποκριάτικων στολών στην οδό Ίωνος Δραγούμη.
 
«Θεωρώ ότι ο κόσμος προχωρά πλέον σε έρευνα αγοράς, προκειμένου να συγκρίνει τις τιμές τού ενός καταστήματος με το άλλο. Χρειάζεται επομένως να εγκλιματιστεί από νωρίς, να πάρει μια γεύση από τις τιμές στην αγορά». Όσον αφορά την κίνηση και την κατανάλωση, ο κ. Στράκας εμφανίζεται ευχαριστημένος, αλλά και αισιόδοξος: «Από το καλοκαίρι κι έπειτα, η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Ίσως μάλιστα τα πράγματα να είναι ακόμη καλύτερα κατά την εορταστική περίοδο και μετά από αυτήν».

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να εισέλθει η Θεσσαλονίκη σε άκρως εορταστικό κλίμα και διάθεση, προκαλώντας μικρούς και μεγάλους να την επισκεφθούν, να την περπατήσουν και να απολαύσουν τις διάφορες δραστηριότητες (αλλά και τις εκπλήξεις) που επιφυλάσσει. Απώτερος στόχος και μέλημα όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι η πόλη να αποκτήσει μιαν ευχάριστη, εορταστική ατμόσφαιρα, ώστε να καταστεί δημοφιλής και ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

Από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την «Ονειρούπολη» στη Δράμα και το «Δάσος των Χριστουγέννων» στη Νάουσα, μαγικά «χριστουγεννιάτικα χωριά» αλλάζουν το τοπίο, αλλά και τη διάθεση, γεννώντας αισθήματα χαράς και ελπίδας σε μικρούς και μεγάλους. Σκηνικά που θυμίζουν κάτι από χριστουγεννιάτικο παραμύθι, εντυπωσιακά και πολύχρωμα καρουζέλ, αλλά και ξύλινα στολισμένα σπιτάκια που περιμένουν τους μικρούς φανατικούς των Χριστουγέννων να γνωρίσουν τον μαγικό τους ήρωα είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την εικόνα αυτών των χριστουγεννιάτικων παραμυθένιων οάσεων.

Η «Ονειρούπολη» της Δράμας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2004, αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες γιορτές της χώρας. Διοργανώνεται κάθε χρόνο, στον χώρο του δημοτικού κήπου και της πλατείας Ελευθερίας της Δράμας: πρόκειται για ένα «Χριστουγεννιάτικο Χωριό», το οποίο περιλαμβάνει μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, καλώντας μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη μαγευτική διαδρομή και να θαυμάσουν τα ομορφότερα σημεία της πόλης της Δράμας.

Μπαίνοντας στην «Ονειρούπολη», συναντάει κανείς ένα τεράστιο παγοδρόμιο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τη φάτνη κι ένα εντυπωσιακό καρουζέλ. Μέσα στον δημοτικό κήπο βρίσκονται όλα τα σπιτάκια του χωριού (του Άϊ-Βασίλη, των Ξωτικών κοκ.), γεμάτα δράσεις και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά.

Αυτό που αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα είναι η παιδική βιβλιοθήκη, την οποία χτίζουν εδώ και 8 χρόνια οι πολίτες της Δράμας: εκεί, οι επισκέπτες του χωριού μπορούν να φέρνουν τα παλιά τους βιβλία, τετράδια ή παραμύθια και να τα χαρίζουν στη βιβλιοθήκη, προσφέροντας έτσι μια πολύτιμη βοήθεια σε παιδιά που την έχουν ανάγκη.
 
Στις 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει για φέτος τις μαγικές του πόρτες στoυς επισκέπτες του. Το αγαπημένο δάσος του Αγίου Νικολάου Νάουσας, το οποίο μεταμορφώθηκε για πρώτη φορά πέρσι σε «Δάσος των Χριστουγέννων», αποτελεί άλλον έναν παραμυθένιο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Φώτης Νιχόπουλος, υπεύθυνος έργου στη μεγάλη αυτή διοργάνωση, φέτος ετοιμάζεται ένα ακόμη πιο μαγευτικό τοπίο, στο φράγμα του Αλιάκμονα, στη Βέροια: «Σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ του δήμου Βέροιας, το ‘Χριστουγεννιάτικο Πάρκο’ θα φιλοξενηθεί φέτος στο φράγμα του Αλιάκμονα, στη Βέροια. Θα διαρκέσει από τις 6 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα θεματικό πάρκο με χώρους διασκέδασης και funpark, ποικίλα παιχνίδια, ένα μεγάλο σπίτι του Άγιου Βασίλη, ταχυδρομείο (για αποστολή γραμμάτων των παιδιών στον Άϊ-Βασίλη) και εργαστήριο χειροτεχνιών.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης της Βέροιας σε σχέση με τη Νάουσα έγκειται στην ευκολότερη πρόσβαση που διαθέτει: ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι θα έχει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών», υποστηρίζει ο κ. Νιχόπουλος.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε