Aπόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών

Aπόρρητη έκθεση ΔΝΤ: Προτείνει «κούρεμα» και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών

Tο ελληνικό χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια σύμφωνα με το Ταμείο.
Αίσθηση προκαλεί απόρρητη έκθεση του Ταμείου σχετικά με το ελληνικό χρέος μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής.
 
Το Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
 
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και τη συμφωνία το χρέος θα φτάσει το 200% του ΑΕΠ, ενώ προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετηθεί θα έπρεπε η χώρα να λάβει γενναίο κούρεμα (στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία όπως ξεκαθάρισε η Μέρκελ στη Σύνοδο στον Αλέξη Τσίπρα και αναφέρεται στην τελική απόφαση) και περίοδο χάριτος τουλάχιστον 30 ετών.
 
Συγκριμένα αναφέρει ότι οι εναλλακτικές που υπάρχουν για τους δανειστές της Ελλάδας είναι είτε ετήσιες μεταθέσεις στους ελληνικούς προϋπολογισμούς είτε βαθύτατο κούρεμα του χρέους που τα επόμενα δύο χρόνια θα αγγίξει το 200% του ΑΕΠ.
 
Ακόμη σημειώνεται πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα ξεπεράσουν το «μαξιλάρι» του 15% του ΑΕΠ που θεωρείται ασφαλές όριο. Μάλιστα η περίοδος χάριτος θα αφορά και τα νέα δάνεια που θα δοθούν στην Ελλάδα.
 
Αυτό που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής για το χρέος είναι να χρησιμοποιηθούν περίπου 12,5 δισ. ευρώ από τα 50 δισ. ευρώ που αναμένεται να συγκεντρώσει το νέο Ταμείο από πωλήσεις ακινήτων και ιδιωτικοποιήσεις.
 
Ακόμα το Eurogroup αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους αλλά προκρίνει «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους τα οποία θα εξομαλύνουν το μονοπάτι εξυπηρέτησης και θα μειώσουν σημαντικά το κόστος».
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε