Βενεζουέλα: Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Βενεζουέλα: Πρόωρες εκλογές προτείνει ο Μαδούρο

Πρόωρες εκλογές προτείνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολά Μαδούρο, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο RT ο πρόεδρος της Βενεζουέλας  ζήτησε πρόωρες εκλογές από την Εθνοσυνέλευση, το νομοθετικό σώμα του οποίου προεδρεύει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρα βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στα πρόθυρα εμφυλίου με την τελευταία πράξη του δράματος να παίζεται σήμερα όταν ένας εν ενεργεία στρατηγός της Αεροπορίας δήλωσε δημόσια μέσω κοινωνικών δικτύων ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της Αντιπολίτευσης, Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας και κάλεσε κι άλλους στρατιωτικούς να λιποτακτήσουν. 
Αναλυτικότερα, ο στρατηγός Φρανσίσκο Γιάνες σε ένα βίντεο το οποίο κυκλοφόρησε στο Twitter, αίρει την υποστήριξή του προς τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και δηλώνει ότι αναγνωρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό μεταβατικό πρόεδρο της χώρας.
Ο Γιάνες αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης, στην οποία υπάγεται, ως επικεφαλής στρατιωτικού σχεδιασμού της Αεροπορίας, ενώ υπάρχει και φωτογραφία του.
Στον λογαριασμό της στο Twitter η Διοίκηση κατηγορεί τον στρατηγό για προδοσία. Ο Γιάνες είναι ο πρώτος εν ενεργεία στρατηγός στη Βενεζουέλα που αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό από τότε που αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου.
Σήμερα Σάββατο, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας αξιώνοντας την απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία, με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαΐδό να δηλώνει ότι «η αλλαγή στη Βενεζουέλα είναι πολύ, πολύ κοντά».
Επιπλέον, ο Χουάν Γκουαΐδό ανακοίνωσε ενώπιον των διαδηλωτών την άφιξη, εντός των επόμενων ημερών, ανθρωπιστικής βοήθειας για την πετρελαιοπαραγωγό χώρα στα σύνορα με την Κολομβία, με τη Βραζιλία και σε ένα «νησί της Καραϊβικής», ζητώντας από τον στρατό να επιτρέψει την είσοδό της.
«Σήμερα, ανακοινώνουμε έναν παγκόσμιο συνασπισμό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ελευθερία στη Βενεζουέλα» είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης. «Έχουμε ήδη τρία κέντρα για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας: στην Κουκουτά (Κολομβία), και υπάρχουν κι άλλα δύο, το ένα στη Βραζιλία και άλλο ένα σε ένα νησί της Καραϊβικής» σημείωσε ο ίδιος ενώπιον του πλήθους στο Καράκας. Ο Γκουαΐδό δεν διευκρίνισε για τί είδους ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται.
 
«Τις επόμενες ημέρες, ξεκινά η συλλογή της ανθρωπιστικής βοήθειας (…) όλων όσων χρειάζονται προκειμένου η χώρα μας να επιβιώσει (…). Εσύ, στρατιώτη (…), θα έχεις στα χέρια σου την απόφαση» να επιτρέψεις την είσοδο της, πρόσθεσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου.
Επιπλέον, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή μιας νέας διαδήλωσης εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο την 12η Φεβρουαρίου.
Καλώντας τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στους δρόμους», ο Γκουαΐδό έκανε λόγο για «δύο σημαντικές διαδηλώσεις», η μία την ημέρα της Νεότητας στη Βενεζουέλα, στις 12 Φεβρουαρίου και η άλλη σε σχέση με την άφιξη της ανθρωπιστικής βοήθειας, χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία.
Εκτός από το ραντεβού στους δρόμους των πολέμιων του Μαδούρο τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό, έχει αναγνωρίσει και η Ουάσινγκτον ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας. Οι επικριτές του Μαδούρο μάλιστα ελπίζουν να ενθαρρύνουν παρόμοιες κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες, με μερικά κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αναμένεται να αναγνωρίσουν επισήμως τον Γκουαϊδό την ερχόμενη εβδομάδα.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία. Χαρακτηριστικά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς δήλωσε χθες, Παρασκευή, σε συγκέντρωση στη Φλόριντα πως ο καιρός του διαλόγου έλαβε τέλος και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Η Βενεζουέλα πλήττεται από υπερπληθωρισμό, ελλείψεις στην παραγωγή και μαζική μετανάστευση των πολιτών σε γειτονικές χώρες – μια κατάσταση που είναι πιθανό να επιδεινωθεί βραχυπρόθεσμα από τις νέες κυρώσεις.
Ο Μαδούρο δηλώνει πως οι κυρώσεις και η προσπάθεια να εξαναγκασθεί σε παραίτηση αποτελούν προέκταση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ελέγξουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκουαϊδό αυτοανακηρύχθηκε προσωρινός πρόεδρος στις 23 Ιανουαρίου, σε μια άμεση πρόκληση εναντίον της εξουσίας του Μαδούρο, και γρήγορα κέρδισε την υποστήριξη χωρών στην περιοχή, όμως εξακολουθεί να μην ελέγχει κρατικούς θεσμούς ούτε οποιαδήποτε κυβερνητική λειτουργία.
 
Πηγή Insider.gr
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε