Thessaloniki Design Week: Ιστορίες Design στη Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Design Week: Ιστορίες Design στη Θεσσαλονίκη

Thessaloniki Design Week: Ιστορίες Design στη Θεσσαλονίκη.Η μεγαλύτερη διοργάνωση Design έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.Το πρώτο Design Week θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 12 Μαΐου 2019 στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα για το Thessaloniki Design Week


7.05 #thessalonikidesignstory            

Η τρίτη μέρα του ThessDW, από το πρωί φαίνεται.
Και αφού θα έχεις φάει το πρωινό σου κάπου στο κέντρο (και ευτυχώς έχεις τόσες μα τόσες επιλογές) θα ξεκινήσεις τη δημιουργική καύση θερμίδων από το MOMus και τις 4 εκθέσεις του. Στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με τις βραβευμένες δημιουργίες των φετινών ΕΒΓΕ (πολύ αργά πια για spoilers) αλλά και τα έργα 10+10 Θεσσαλονικιών και Κωνσταντινουπολιτών γραφιστών με θέμα το νερό. Στο Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, σε περιμένουν οι αρχιτεκτονικές προτάσεις Open Call, καθώς και οι προτάσεις Ελλήνων product designers σε 2 άξονες: Βιομηχανική Παραγωγή και Μικρή Κλίμακα. Έχεις περιθώριο από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα. Αν τα είδες όλα, πάμε παρακάτω -ή καλύτερα, παραδίπλα…

Στο Περίπτερο 10 της ΔΕΘ, ο μήνας έχει 7, όπως λέμε 6 παρουσιάσεις+1 εργαστήριο back to back, από καταξιωμένους δημιουργούς και επιστήμονες. Κωνσταντίνος Χούρσογλου και Θανάσης Μπάμπαλης στις 4, κινούνται ανάμεσα σε Ελβετία, Ελλάδα και Ιαπωνία, φτάνοντας από το όνειρο σε ένα brand: το Shibui. Στις 5, ο Χρήστος Κύρου του MAKE Creative Spaces θα σε μυήσει στο prototyping process, από τον σχεδιασμό ως την παραγωγή. Στις 6, θα ακούσεις τον Δρα Σπύρο Νικολόπουλο του ΕΚΕΤΑ-ΙΠΤΗΛ να μιλάει για την αξία της εικονικής πραγματικότητας, ενώ στις 6 και μισή τον Διογένη Καμάρη της Acrilix για σχεδιασμό και παραγωγή προϊόντων από plexiglass, PVC και άλλα πλαστικά. Στις 7, ο Παναγιώτης Μπαμίδης του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ αναλύει τις έννοιες καινοτομία, συνδημιουργία και βελτίωση στην Ιατρική, ενώ στις 8 παρά 20 οι Γιώργος Πεχλιβανίδης και Σπύρος Τσαφαράς (aka Tetragon) καταθέτουν τη δική τους (πλούσια) γνώση και εμπειρία σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό εμπειριών στον χώρο του Πολιτισμού και του Τουρισμού. Και επειδή σου μίλησα στην αρχή και για +1 εργαστήριο, από τις 5 ως τις 8 ο Κωνσταντίνος Χούρσογλου θα σου παρουσιάσει εργαλεία και στρατηγικές για την εμπορική επιτυχία μιας ιδιοπαραγωγής.  Τι να πρωτοδιαλέξεις ν? ακούσεις, θα μου πεις. I feel you…

Αν ο χώρος του Περιπτέρου 10 δεν σε κρατήσει (δημιουργικά πάντα) δέσμιο ως αργά το απόγευμα, μπορείς πάντα να βρεθείς στον χώρο του Project Labattoir. Όχι μόνο για τη μοναδική αρχιτεκτονική ταυτότητα των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, αλλά και για το σημερινό πρόγραμμα δράσεων στα πλαίσια του TDW. Από τις 10 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, συνεχίζεται η έκθεση μετα-βιομηχανικού σχεδιασμού και η προβολή διαλέξεων Empowerment, που σήμερα πλαισιώνονται από το περιεχόμενο της πρώτης μέρας ενός διήμερου με Συνέδριο και Ημερίδα, αφιερωμένου σε δύο όψεις του σύγχρονου design. Innovation ID 2019 Service Design, από το Labattoir Project σε συνεργασία με το Hellenic Design Centre, από τις 12 και μισή το μεσημέρι ως τις 8 και μισή το βράδυ.

Εκτός φυσικά αν απλά προτιμάς βόλτα στη Νέα Παραλία για το ηλιοβασίλεμα του Θερμαϊκού -και 5 ακόμα ημέρες Thessaloniki Design Week…                               

8.05 #thessalonikidesignstory

Τετάρτη, και στο ThessDW, η καλή μέρα, από το… Μέγαρο φαίνεται! Γι? αυτό και κάνουμε ξεκίνημα για την τέταρτη ημέρα της πιο design εβδομάδας της πόλης στις 10 το πρωί, με την ημερίδα που διοργανώνει στον εντυπωσιακό χώρο της Νέας Παραλίας ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Θέμα της, Branding Rebranding Northern Greece. Δύο ώρες γεμάτες σημαντικές αναφορές και ενδιαφέρουσες ιδέες, για ένα θέμα που δεν σταματάει ποτέ να είναι επίκαιρο.

Έχοντας για οδηγό τη θάλασσα -που πρέπει να την έχεις στ? αριστερά σου- θα βρεθείς μπροστά σε ένα ακόμα εντυπωσιακό κτίριο μπροστά στον Θερμαϊκό: στους χώρους του Makedonia Palace, από σήμερα και για 3 ημέρες, θα φιλοξενηθεί το εκπαιδευτικό εργαστήριο Greenhouse. Θέμα του, η εφαρμογή της προσέγγισης του design στην ανάπτυξη υπηρεσιών και την αντιμετώπιση προκλήσεων στο εργασιακό περιβάλλον. Και με διοργανωτές το Hellenic Design Centre και το PDR Cardiff Metropolitan University, προμηνύεται ένα τριήμερο που θα σου δώσει πολλά…

Επόμενη στάση, next stop, ΔΕΘ και Περίπτερο 10. Πέρα από την έκθεση με θέμα τις ψηφιακές τεχνολογίες στις παραγωγικές διαδικασίες που θα “τρέχει” ως και την Κυριακή, σήμερα φιλοξενεί και μια τετράωρη εσπερίδα του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Η προστασία του design, οι νέες συνθήκες παραγωγής και οι προκλήσεις που προκύπτουν, δημιουργούν ένα πλαίσιο διαλόγου με ανταλλαγή εμπειριών και προβληματισμών που αφορά μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών -και όχι μόνο σχεδιαστές.

Μιας και βρίσκεσαι ήδη στον χώρο της Έκθεσης, στo MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το μεσημέρι στη 1 μ.μ παρουσιάζεται η Ημερίδα International Design Weeks/Festivals όπου θα πάρεις μια γεύση για το τι συμβαίνει σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Τουρκία, Ολλανδία και Αυστρία από καταξιωμένους εκπροσώπους από το εξωτερικό με το λόγο στη Deniz Ova, τον Dennis Elbers, τον Gabriel Roland και τον εκπρόσωπο του δικού μας ThessDW Γιώτη Ιωαννίδη με συντονιστή το Δημήτρη Φακίνο, διευθυντή των ΕΒΓΕ (+Design). Και αν σου ανοίξει η όρεξη για εξαιρετικό design, όπως είναι αναμενόμενο, μπορείς να παραμείνεις στο χώρο του μουσείου με τις 2 εκθέσεις του (ΕΒΓΕ 2019 & 10+10 Αφίσες Ελλήνων Και Τούρκων Γραφιστών Για Το Νερό, ενώ μπορείς να καταλήξεις στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών για να απολαύσεις έργα από τη Διεθνή Πρόσκληση και την έκθεση του product design ως τις 6 το απόγευμα. Αν πάλι απλά έχεις όρεξη, η Θεσσαλονίκη φημίζεται και για τις γεύσεις της, οπότε σε αφήνουμε στα χέρια της. Απλά, έχε υπόψη σου πως στις 5μιση το απόγευμα, κάτι σε περιμένει στο Labattoir Project…

InnovationID 2019: Stimulating Growth Through Design & Post-Industrial Design – The LABattoir Case. Ή αλλιώς, το ζήτημα του μεταβιομηχανικού σχεδιασμού, οι πρακτικές και οι θεωρία του, αλλά και η θεωρία της τέχνης για την κοινωνική αλλαγή. Ένα τρίωρο εργαστήριο, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταβιομηχανικού Σχεδιασμού του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Και μετά τις 8μιση, τι; Μπορείς αφήνοντας τα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, να δεις το βιομηχανικό παρελθόν της πόλης -κέντρο του οποίου ήταν η περιοχή που βρίσκεσαι- φωτισμένο από τις τελευταίες ακτίνες του μαγιάτικου ήλιου. Και μετά, ό,τι ήθελε προκύψει -ThessDW είναι αυτό…

9.05 #thessalonikidesignstory

Ο μήνας έχει 9, το ThessDW έχει ήδη 5 ημέρες που “τρέχει”, και παρότι είμαστε ακόμα στη μέση, έχουμε (και έχεις) μπροστά μας ένα απίθανο τετραήμερο… φύγαμε;

Και σήμερα, η βόλτα μας έχει αφετηρία τον χώρο της Έκθεσης. Και θα σου προτείναμε να ξεκινήσεις (αν δεν περάσεις από τις 4 εκθέσεις στο MOMus) από το -ήδη οικείο- Περίπτερο 10. Πέρα από την έκθεση για τις ψηφιακές τεχνολογίες στις παραγωγικές διαδικασίες (ανοιχτή 12 το μεσημέρι με 8 το βράδυ), σήμερα το Περίπτερο φιλοξενεί 5 ακόμα events: Δύο παρουσιάσεις -Decode, Ευτύχης Ευθυμίου και Τραγούδια Μηχανικών Γρύλων από τις 12 ως τη 1, και αμέσως μετά και για 30?, SoftOne, Θοδωρής Γράνης, και Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Live. Επίσης, ένα ωριαίο εργαστήριο που ξεκινάει στις 12, με τον Νέμο Ορφανό να μας μιλάει για Το Δείπνο Σας Στα Δάχτυλά Σας (και όχι απαραίτητα με chopsticks). Τέλος, μια τετράωρη ημερίδα που ξεκινάει στις 4, με θέμα Design, Πνευματική Ιδιοκτησία και Σήματα. Διοργανωτής, ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, και ο τίτλος τα λέει όλα νομίζουμε.

Μην πας όμως παραπέρα -προς το παρόν τουλάχιστον. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το Περίπτερο 13, το οποίο παρά τον αριθμό του έχει την τύχη να στεγάζει το αντάμωμα του ThessDW και της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Για σήμερα, το index έχει 2 εκθέσεις (Rooth: Ένα εικαστικό οπτικοακουστικό παραμύθι & Έργα Εικονογραφημένου Βιβλίου) που μπορείς να επισκεφτείς από τις 3 ως τις 9 το βράδυ, και μια παρουσίαση στις 5 το απόγευμα: Οι Θανάσης Τσαμπούκας, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Βίκτωρ Μοσχόπουλος -τρεις σημαντικές φιγούρες του χώρου της εικονογράφησης- με συντονιστή τον Γιώτη Ιωαννίδη, συζητούν για την Εικονο-Γράφηση ενός βιβλίου, και πώς ο συνδυασμός αυτών των δύο τεχνών εξυψώνει το τελικό αποτέλεσμα.

Αν χόρτασες το κέντρο, υπάρχει πάντα η δυτική του γωνιά που σε περιμένει. Στο κτίριο των Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων και έδρα του LABattoir, ξεκινάνε σήμερα δύο ξεχωριστά εργαστήρια: Από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στήνει μια υπαίθρια φορητή σκηνή, για να συναντηθούν επάνω της καλλιτέχνες και κοινότητες, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ του αστικού τοπίου και της σύγχρονης τέχνης. Τίτλος του, Σκηνή Επί Πόλεως. Αργά το απόγευμα, οι Χρήστος Σαββίδης και Θωμάς Διάφας σε περιμένουν να γίνεις κομμάτι του Δράσεις Στη Γειτονιά “Δικό σας”, ένα σύνολο σύντομων καλλιτεχνικών δράσεων που λαμβάνουν χώρα γύρω από το κτίριο.

Δυτικά είναι και ο new entry -για το ThessDW- χώρος του ApoDec, κάπου ανάμεσα στο λιμάνι και τον Βαρδάρη. Στις 6 εγκαινιάζεται η έκθεση Designing For Food (ανοιχτή ως τις 9) ενώ στις 7 θα ξεκινήσει η διαδραστική παρουσίαση Creative Couples, όπου παραγωγοί και δημιουργοί θα μοιραστούν λεπτομέρειες μιας οργανικής σχέσης και διαδικασίας που οδηγεί στο επιθυμητό και για τους δύο αποτέλεσμα.

Ο μήνας είχε 9. Και εσύ είχες ένα γεμάτο πρόγραμμα. Ες αύριον τα νεότερα…

10.05 #thessalonikidesignstory

ThessDW και TGIF (Thank God It?s Friday). Και είτε το πιστεύεις είτε όχι, φτάσαμε στην τελευταία στροφή αυτής της εβδομάδας. Και το ερώτημα είναι… κράτησες δυνάμεις;

Αν είσαι πρωινός τύπος μπορείς να περάσεις μια βόλτα από το 12ο Γυμνάσιο όπου η ομάδα UrbanAct σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς πραγματοποιούν τοιχογραφία με θέμα “Ζωγραφίζοντας Σχολικά Κτίρια” και κοντεύει να ολοκληρωθεί.

Από τις 10 το πρωί, σε περιμένουν όχι μία, όχι δύο, αλλά πέντε εκθέσεις: ΕΒΓΕ 2019, 10+10 Αφίσες Ελλήνων Και Τούρκων Γραφιστών Για Το Νερό στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Αρχιτεκτονικές Προτάσεις Open Call στο MOMus, καθώς και Rooth: Ένα εικαστικό οπτικοακουστικό παραμύθι & Έργα Εικονογραφημένου Βιβλίου στο Περίπτερο 13. Βάλ?το στα πόδια, προς τη σωστή κατεύθυνση όμως.

Τι λες, πάμε και από το Περίπτερο 10; Στις 12 ο Μιχάλης Σαράφογλου της Alumil μας μεταφέρει Από Τον Ραπιδογράφο Στην Τρισδιάστατη Εκτύπωση, σε μια διαδρομή που έχουν αλλάξει τόσα πολλά, και άλλα τόσα έχουν παραμείνει ίδια. Μια ώρα μετά, ο Βασίλης Γογγολίδης της ΓΓΕΤ “παντρεύει” στρατηγική, έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία και design στην παρουσίασή του, ενώ τον διαδέχεται η Δρ.Ιφιγένεια Σταμέλου με την ομιλία της πάνω στις Προτεραιότητες Έρευνας και Τεχνολογίας στους τομείς: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Δημιουργικές Βιομηχανίες. Το χώρο έρχεται να γεμίσει στη συνέχεια η Ημερίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ από τις 2 ως τις 8 με το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα ?Σχεδιασμός αιχμής: Καινοτομία και Διεπιστημονικότητα στο Σχεδιασμό που επιχειρεί να διερευνήσει τους όρους και τις παραμέτρους του σχεδιασμού αιχμής, μέσα από το διπλό πρίσμα του τοπικού και του παγκόσμιου.

Στο Κτίριο Παλαιών Δημοτικών Σφαγείων, συνεχίζονται τόσο η έκθεση του μεταβιομηχανικού σχεδιασμού και η προβολή των Empowerment Lecture Series, όσο και η Σκηνή Επί Πόλεως του Γιάννη Παρασκευόπουλου και το Δράσεις Στη Γειτονιά “Δικό σας” των Χρήστου Σαββίδη και Θωμά Διάφα. Και λίγο πιο ψηλά, στο ApoDec, είναι η δεύτερη μέρα για την έκθεση Designing For Food της Creativity Platform και τις διαδραστικές παρουσιάσεις Creative Couples.

ThessDW και TBC (To Be Continued) λοιπόν…

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε