Αγαπημένα βιβλία: «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη

Αγαπημένα βιβλία: «Η Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη

«Η Βιογραφία του Πατρογονικού» της Μάγκυς Κριθαρέλλη
Το χρονικό ενός υπεραιωνόβιου μεσοαστικού σπιτιού στην Καβάλα, όπως ξεδιπλώνεται μέσα από αναμνήσεις, οικογενειακά και δημόσια αρχεία και αποθανατίζεται στις φωτογραφίες. Τοίχοι, έπιπλα και συσκευές μαρτυρούν πώς εξελισσόταν, καθώς αφομοίωνε τις νεωτερικότητες κάθε δεκαετίας, ενώ οι διαδοχικές ζωές κάτω απ? τη στέγη του μας περνούν από τα σαράντα κύματα της ιστορίας και προϊστορίας του, από την πτώση του Σουλίου ως τις μέρες μας.

Περιγραφή
Ποια σχέση μπορεί να έχει μια οικογένεια Σουλιωτών που γλίτωσαν από τους Τούρκους με ένα παρολίγον διατηρητέο «νεοκλασικό» στην καρδιά της Καβάλας; Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβει ένα εκκλησιαστικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα και μάρτυρας ποιών γεγονότων μπορεί να έγινε ένα εκκρεμές σε στυλ μπάουχαους; Πόση οδύνη από το Μέτωπο μπορεί να χωρέσει σε οκτώ σελίδες τετραδίου και τι «μαγειρευόταν» στο πλυσταριό;
 
Ένα Χρονικό που αναδύεται μέσα από επίμονη έρευνα, συνοδεύεται από δεκάδες φωτογραφίες και διαβάζεται σχεδόν σαν μυθιστόρημα. Η βιογραφία ενός σπιτιού 113 χρόνων που το έχτισαν και το έζησαν διαδοχικά δύο οικογένειες που, ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες, μετανάστευσαν τον περασμένο και προπερασμένο αιώνα στην καπνούπολη της Καβάλας για να κυνηγήσει η κάθε μια το δικό της Όνειρο στα καπνά. Σήμερα, το σπίτι της Βύρωνος 5α, έχοντας αποκρούσει τα δέλεαρ της Αντιπαροχής, μας ανοίγει, χάρις στη Μάγκυ Κριθαρέλλη που μεγάλωσε μέσα στις κάμαρες του, τα λογής- λογής Αρχεία του και μας ξεδιπλώνει την ιστορία του.
 
Άποψή μου:
Με τον όρο παλίμψηστο περιγράφονται αρχαία κείμενα σε πάπυρους και περγαμηνές ή ζωγραφικοί πίνακες, που επικαλύφθηκαν με άλλο κείμενο ή εικόνα σε μεταγενέστερη εποχή, για να χρησιμοποιηθούν ξανά ως βάση για τη δημιουργία νεότερων έργων. Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να διαβάζουμε το αρχικό κείμενο που υπήρχε στον πάπυρο.

Η Καβαλιώτισσα συγγραφέας Μάγκυ Κριθαρέλλη, χαρακτήρισε το πατρογονικό της «παλίμψηστο». Καθόλου άδικα. Το ουσιαστικοποιημένο αυτό επίθετο, υποθέτω, ήταν και το κίνητρο , η πηγή έμπνευσης για τον Θοδωρή Γκόνη, ώστε να στήσει μια παράσταση βασισμένη στο συγκεκριμένο βιβλίο. Αφορά στο πατρογονικό της συμπολίτισσας , το οποίο ζει εδώ και 115 χρόνια στη συνοικία του Αη Γιάννη . Φέρει στη πρόσοψή του τη χρονολογία θεμελίωσής του -1903- και κρύβει στα τετραγωνικά του, στις γωνίες του, στα παραθυρόφυλλά του, στην «ταρασίτσα» του, στον αυλόγυρό του, στο υπόγειο πλυσταριό του, στους τοίχους και στα δώματά του, ιστορίες ανθρώπων που μύριζαν καπνό αλλά και αίμα και πόλεμο και θάνατο, μα και χαρές και γλέντια και βεγγέρες και γεννητούρια κι εντέλει, τον κύκλο ζωής με όλα τα σημεία στίξης στην περιφέρειά του. Θαυμαστικά, ερωτηματικά, κόμματα, άνω τελείες, παύλες, παρενθέσεις, εισαγωγικά. Όχι τελεία.

«Η Βιογραφία του Πατρογονικού» Σε ποιους προτείνω να το διαβάσουν

Σε αναγνώστες, λάτρεις ιστορικών περιόδων , ιδίως στην περιφέρεια, στις οποίες συγγενικά τους πρόσωπα είχαν στάση πρωταγωνιστικό ή ρόλους παρατηρητών, ως παιδιά σχολικής ηλικίας. Σε αναγνώστες – ερευνητές ηθογραφικών στοιχείων στην ελληνική επικράτεια και σε συλλέκτες κοινωνιολογικών πληροφοριών που αφορούν στο παρελθόν. Σε αναγνώστες νέους, που διψούν να μάθουν στοιχεία από ζωές που δεν έζησαν και ακούν λαϊκές διηγήσεις, επιστημονικά αφηγήματα και διατριβές γύρω από ζητήματα, όπως «επανάσταση του 1821», «πόλεμοι παγκόσμιοι και τοπικοί, «καπνικό» στην Ανατολική Μακεδονία και η επίδραση όλων αυτών των γεγονότων στην καθημερινότητα των κατοίκων της ιδίας περιοχής.
 
«Η Βιογραφία του Πατρογονικού»
Μάγκυ Κριθαρέλλη
Εκδόσεις Καπόν,
Έτος 2016
ISBN 978-960-6878-93-0

Weight 490 g

Dimensions 17 × 24 cm
Βιβλιοδεσία Χαρτόδετο
Γλώσσα Ελληνικά
Σελίδες 144
Εικόνες 108

Προτείνει ο Παύλος Λεμοντζής

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε