Με 358 εκπαιδευτικούς στελεχώνονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Με 358 εκπαιδευτικούς στελεχώνονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία

Με 358 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στελεχώνονται τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία για την επόμενη σχολική χρονιά.
 
Η Επιστημονική Επιτροπή Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων προκήρυξε θέσεις με τους ενδιαφερόμενους να καλούνται μέχρι και την Τετάρτη 8 Ιουλίου να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση και τα δικαιολογητικά τους στην ιστοσελίδα www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/epaggelmaties-ekpaideuses/metroo-tou-institoutou-ekpaideutikes-politikes-iep.
 
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης οι οποίοι έχουν τουλάχιστον πενταετή διδακτική υπηρεσία σε σχολική μονάδα. Η ΠΕΠΠΣ εντός πέντε ημερών από τη λήξη της προθεσμίας επιλέγει τους υποψηφίους βάσει των τυπικών προσόντων και καταρτίζει τους σχετικούς πίνακες. Οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα ένστασης εντός τριών ημερών από την επομένη της ανάρτησης των πινάκων.
 
Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ξεκινάει η λειτουργία των εν λόγω σχολείων με τις νέες διατάξεις του νόμου που ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες στη Βουλή και προβλέπει ενίσχυση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων αριθμητικά αλλά και ποιοτικά.
 
Από τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν 28 πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια, 24 πειραματικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 10 πειραματικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
 
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας έτυχε θερμής υποδοχής από τους γονείς με τις αιτήσεις για τη συμμετοχή στα πρότυπα και πειραματικά να «χτυπάνε κόκκινο». Συνολικά έγιναν 12.000 αιτήσεις, με 6.461 αιτήσεις για τα πρότυπα και 5.534 αιτήσεις για τα πειραματικά σχολεία.
 
Στα πειραματικά, στα οποία οι θέσεις είναι περίπου 800, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ζωντανά μέσω διαδικτύου με ειδική επιτροπή που διενέργησε την ηλεκτρονική κλήρωση. Στα πρότυπα σχολεία οι εξετάσεις δόθηκαν τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και αναμένονται τα αποτελέσματα.
 
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να επεκτείνει το δίκτυο δίνοντας την ευκαιρία σε δημόσια σχολεία να υποβάλλουν αιτήσεις ώστε να μετατραπούν σε πρότυπα ή πειραματικά, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.
 
Αξιολόγηση
 
Στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία εφαρμόζεται η αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και της σχολικής μονάδας. Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται κατά το πρώτο έτος διδασκαλίας τους και στη συνέχεια θα δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης για τετραετή θητεία.
 
Η επιλογή των εκπαιδευτικών θα γίνεται με κριτήρια αξιολόγησης όπως η παιδαγωγική, η επιστημονική-διδακτική καθώς και η υπηρεσιακή επάρκεια, ενώ η κατάρτιση των αξιολογικών πινάκων κατάταξης θα είναι ενιαία για τα πρότυπα και τα πειραματικά σε επίπεδο περιφέρειας.
 
Οσον αφορά το εκπαιδευτικό έργο, θα χωρίζεται σε εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση. Η πρώτη θα διενεργείται στο τέλος του σχολικού έτους από τον διευθυντή σε συνεργασία με τον υποδιευθυντή και τον σύλλογο διδασκόντων του πειραματικού ή του πρότυπου σχολείου υπό την καθοδήγηση του προέδρου και του συντονιστή εκπαιδευτικού έργου του ΕΠΕΣ και θα στηρίζεται στον προγραμματισμό δράσεων και εκπαιδευτικών στόχων που τέθηκαν πριν την έναρξη των μαθημάτων.
 
Η εξωτερική αξιολόγηση θα διενεργείται στο τέλος του σχολικού έτους από το αρμόδιο όργανο σε συνεργασία με το ΙΕΠ (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής) και τα Πανεπιστήμια.
 
Από την έντυπη έκδοση
Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε