Η πικρή γεύση Covid-19 στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Η πικρή γεύση Covid-19 στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας

Στις 12/09 το 77 ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας έριξε την αυλαία του (για φέτος), εκπληρώνοντας για ακόμα μία χρονιά τις υπηρεσίες του προς την μούσα της 7ης Τέχνης. Το παρόν έδωσαν διάσημοι καλλιτέχνες, πραγματοποιήθηκαν κινηματογραφικές πρεμιέρες, οι καθιερωμένες συνεντεύξεις τύπου κα. Με άλλα λόγια ένα κομμάτι από τα βασικά στοιχεία, που χαρακτηρίζουν το Φεστιβάλ της Βενετίας και που το έχουν καταστήσει εδώ και πολλές δεκαετίες μία από τις πιο καταξιωμένες εκδηλώσεις στον χώρο της Τέχνης, ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Και
μάλιστα υπό συνθήκες πίεσης μιας και την παρούσα χρονιά ο μεγαλύτερος σκόπελος των διοργανωτών δεν ήταν άλλος από τον απρόσκλητο επισκέπτη που φέρει το κωδικό όνομα Covid-19.

Μέτρα προφύλαξης στο Φεστιβάλ

Πολύ πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ, στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης είχε αναρτηθεί ένας οδηγός μέτρων προστασίας για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες. Τα μέτρα είχαν ως εξής:
 
1. Θερμομέτρηση, αποστείρωση και διαδικασίες απολύμανσης Η είσοδος στο Φεστιβάλ θα γίνεται από 9 σημεία ( δρόμος/λίμνη) όπου θα υπάρχουν θερμιδικά σκάνερ για την μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η είσοδος θα απαγορεύεται σε οποιονδήποτε θα έχει θερμοκρασία σώματος από 37,5 και άνω. Επιπλέον θερμιδικά σκάνερ θα υπάρχουν στην είσοδο των κινηματογραφικών αιθουσών που βρίσκονται στην περιοχή του Lido. Απολυμαντικά υγρά χεριών θα υπάρχουν σε όλα τα σημεία με ελεύθερη χρήση για το κοινό.
 
2. Υποχρεωτική η μάσκα προστασίας Χρήση μάσκας σε όλες τις εσωτερικές αίθουσες προβολών, κατά τη διάρκεια προβολής ταινιών και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.

3. Αποστάσεις στις αίθουσες προβολής Ο αριθμός διαθέσιμων θέσεων θα μειωθεί και θα υπάρχει μία κενή θέση ανά θεατή.
 
4. Μείωση έντυπων υλικών Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες θα δίνονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
 
5. Κρατήσεις θέσεων στις κινηματογραφικές αίθουσες Συμμετέχοντες και επισκέπτες καλούνται να κάνουν τις κρατήσεις θέσεών τους αποκλειστικά online στον σχετικό ιστότοπο.
 
6. Αποστάσεις στο Red Carpet για το κοινό και για όλες τις δραστηριότητες Προκειμένου να διαφυλαχθούν οι κοινωνικές αποστάσεις θα εφαρμοστεί πρωτόκολλο στο Red Carpet και κατά την είσοδο των συμμετεχόντων στη Sala Grande. Επίσης θα ισχύει για τις εξέδρες, τις φωτογραφίσεις, τους φωτορεπόρτερ και γενικότερα για όλες τις ενέργειες/εκδηλώσεις όπως συνεντεύξεις. Στους εσωτερικούς χώρους θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων και αριθμός παρευρισκομένων. Απαγορεύεται για το κοινό η παρουσία του κατά την είσοδο των συμμετεχόντων του Φεστιβάλ στη Sala Grande, προς αποφυγή συγχρωτισμού.
 
7. Παρουσία ιατρικού προσωπικού

8. Ειδική παροχή υποστήριξης στους συμμετέχοντες και στους ηθοποιούς Για τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ θα υπάρχει επιπλέον υποστήριξη για την κάλυψη όλων των αναγκών τους, συμπεριλαμβανομένου ιατρικής υποστήριξης αν καταστεί αναγκαίο. Η μεταφορά τους στο Φεστιβάλ θα γίνεται επί τούτου προς αποφυγή συγχρωτισμού.

9. Έλεγχος προέλευσης όλων των συμμετεχόντων O ενδελεχής έλεγχος όλων των επισκεπτών της διοργάνωσης βρίσκεται προς εφαρμογή, επιπλέον όμως στους συμμετέχοντες και διαπιστευμένους επισκέπτες του Φεστιβάλ θα δοθεί υποστήριξη προκειμένου να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα περί Covid-19. Επιπλέον, για όλους τους επισκέπτες που θα προσέλθουν από χώρες που βρίσκονται εκτός περιοχής Σενγκεν, απαιτείται να εξεταστούν για Covid-19 πριν την αναχώρησή τους από την χώρα τους. Ένα δεύτερο τεστ Covid-19 θα γίνει στην Βενετία υπό την επίβλεψη της La Biennale, για όσους θεωρηθεί ότι είναι αναγκαίο και σε συμφωνία με τις υγειονομικές αρχές.

Ναι μεν, αλλά…

Εντύπωση προκαλεί στο σύνολό της, η τελική «γεύση» που άφησε σε δημοσιογράφους, συμμετέχοντες και επισκέπτες το φετινό Φεστιβάλ της Βενετίας. Από την μία πλευρά τα σχόλια για την αίσθηση ασφάλειας που προσέφεραν τα μέτρα προστασίας καθόλη την διάρκεια της διοργάνωσης είναι κάτι παραπάνω από θετικά.
 
Από την άλλη πλευρά όμως, αν παρατηρήσει κάποιος τα διάφορα σχόλια για το κλίμα που επικρατούσε στο φεστιβάλ λόγω αυτής της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η πανδημία, θα δει ότι καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Μία εκδήλωση με ροή αλλά ουσιαστικά ασάλευτη, άχρωμη και άγευστη που σου δημιουργεί περισσότερο μελαγχολικά συναισθήματα παρά συναισθήματα χαράς και έκπληξης.

Ο βραβευμένος συγγραφέας Xan Brooks με μία δόση πικρού χιούμορ

“ Φέτος βλέπουμε λιγότερα διάσημα ονόματα, καθώς τα μεγάλα στούντιο παραγωγής έμειναν μακριά…Δεν υπάρχουν δείπνα gala ή πάρτι. Για κάθε προβολή θα πρέπει να προλάβεις να κλείσεις το εισιτήριο σου online. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε κάθε περίπτωση, που σημαίνει ότι μπερδεύουμε τους φίλους με αγνώστους ενώ οι συζητήσεις μας γίνονται από δύο μέτρα απόσταση. Φυσικά υπάρχει τρόπος να δείχνεις κομψός φορώντας την μάσκα αλλά πρέπει να τον ξέρεις. Η Cate Blanchett φοράει μία απλή μπλε μάσκα και μοιάζει σαν σούπερ ηρωίδα της Μάρβελ, εγώ φοράω την ίδια μάσκα και μοιάζω με μεθυσμένο γέρο…”.

Και συνεχίζει: “ Ποια είναι στην τελική αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα «καλό» φεστιβάλ? Εν πρώτοις, οι ταινίες ορίζονται ως η βάση του. Ωστόσο οι άνθρωποι είναι η πηγή ζωής αυτού. Από τους παραγωγούς ταινιών, τους ηθοποιούς και τους δημοσιογράφους, το προσωπικό, τους επισκέπτες και τους φαν. Έως πρότινος σε ένα τέτοιο μεγάλο event, όλος αυτός ο κόσμος «έμπαινε» στον χώρο με ιεραρχικό τρόπο. Οι διάσημοι στην κορυφή κι εμείς οι υπόλοιποι να ακολουθούμε από κάτω. Αυτήν την χρονιά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά κι από μία άποψη μου αρέσει”.
 
Φυσικά δεν ήταν μόνο η συνήθης glam εικόνα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας που άφησε πίσω της αμφιλεγόμενες εντυπώσεις λόγω πανδημίας. O Eli Glasner, δημοσιογράφος και κριτικός ταινιών περιγράφει την εμπειρία του από το 45ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο: “ Φέτος, η εμπειρία μου ήταν κυρίως ψηφιακή…Πρέπει να ειπωθεί κάτι για την ευκολία να βλέπεις πρεμιέρες ταινιών από τον καναπέ σου ή το κρεβάτι σου. Ειλικρινά αυτό που μου έλλειψε ήταν οι στιγμές εκείνες, που όταν επέλεγες τυχαία μία ταινία από το πρόγραμμα για να γεμίσεις τις ώρες σου και κατέληγε να γίνει η αγαπημένη σου ταινία ή ένα φιλικό άγγιγμα στον ώμο από έναν νέο φίλο όταν περίμενες στην σειρά.”

cityportal.gr/  Η πικρή γεύση Covid-19 στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας / γράφει η Αριστέα Βραζιώτη (Με πληροφορίες από theguardian.com / labiennale.org / variety.com)

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε