7 Νοεμβρίου 1978: Υπόθεση Κωσταλέξι (βίντεο)

7 Νοεμβρίου 1978: Υπόθεση Κωσταλέξι (βίντεο)

Η γυναίκα-αγρίμι που έμεινε φυλακισμένη για 30 χρόνια στο ίδιο της το σπίτι
Στις 7 Νοεμβρίου  του 1978, έρχεται στο φως της δημοσιότητας μία ανθρώπινη τραγωδία που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση Κωσταλέξι, της οποίας το όνομα προέρχεται από το ομώνυμο χωριό Κωσταλέξι της Λαμίας, όπου ήταν και ο τόπος της τραγωδίας.
Η ιστορία
Μετά από καταγγελία κάποιου συγχωριανού περί κακοποίησης ανθρώπου, οι αστυνομικές αρχές θα οδηγηθούν στο χωριό Κωσταλέξι Λαμίας. Εκεί στο υπόγειο της οικογένειας Καρυώτη, θα αντικρύσουν παγωμένοι, την 47χρονη Ελένη Καρυώτη, μία γυναίκα που δεν έφερνε σε άνθρωπο παρά περισσότερο σε αγρίμι, καθώς έβγαζε άναθρες κραυγές από το στόμα. Η Ελένη στεκόταν γυμνή, με μία κουβέρτα τυλιγμένη πάνω της και έδειχνε να ταράζεται από την παρουσία των ανθρώπων, που έτσι άξαφνα είχαν εισβάλλει στον χώρο της.
Η άτυχη γυναίκα παρέμενε σε κατά οίκον εγκλεισμό τα τελευταία 30 χρόνια, με τα σημάδια της σωματικής και ψυχικής της εξάντλησης να είναι κάτι παραπάνω από ορατά.
 
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ως αιτία του εγκλεισμού της παρουσιαζόταν  η τιμωρία από την οικογένειά της για τον έρωτα της έφηβης Ελένης με τον δάσκαλο του χωριού, ο οποίος κατά τον Εμφύλιο ήταν κομμουνιστής αντάρτης. Πέρα από την ταμπέλα «ατίμωση» για την σχέση της νεαρής κοπέλας- όπως θεωρείτο εκείνη την εποχή, η οικογένεια ανήκε ιδεολογικά στους εθνικόφρονες, με αποτέλεσμα η κοινωνική κατακραυγή να είναι διπλη.  Οι δημοσιογράφοι τότε τόνισαν ιδιαίτερα την πολιτική διάσταση της ιστορίας.
Έτσι η Ελένη οδηγήθηκε στο υπόγειο του σπιτιού τους όπου και παρέμεινε φυλακισμένη/τιμωρημένη για 30 ολόκληρα χρόνια.
 
Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς?
 
Η σύλληψη, η δίκη και οι δημοσιογράφοι
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης  οι γονείς και τα αδέρφια της γυναίκας συνελλήφθησαν και οδηγήθηκαν σε δίκη.. Η υπόθεση Κωσταλέξι θα τραβήξει ολόκληρο το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων, οι οποίοι όχι μόνο καλύπτουν την δίκη αλλά δυστυχώς οδηγούνται σε μία σκανδαλώδη παραπληροφόριση, της οποίας το έδαφος προσφέρει η φύση της υπόθεσης.

Η Ελένη είχε γεννηθεί το 1931 και σε ηλικία μόλις 14χρόνων παρουσίασε έντονα σημάδια σχιζοφρένειας. Οι γονείς της την πανε σε ψυχιάτρους, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπερασμα ότι πρόκειται για μία ανίατη περίπτωση. Η ψυχική αρρώστια ως ταμπού, η αδιαφορία του κράτους για αυτές τις περιπτώσεις, οι άθλιες εικόνες που αντικρύζει ο πατέρας της στην ψυχιατρική κλινική θα οδηγήσουν την οικογένεια να κλείσει την Ελένη σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον, όπως αυτοί νόμιζαν, δηλ. στο σπίτι τους στο χωριό. 
 

Οι γονείς της και τα αδέρφια της διασύρθηκαν στα δικαστήρια, μέχρι που τελικά αθωώθηκαν. Ο εγκλεισμός της Ελένης στο υπόγειο έγινε κατά το τελευταίο διάστημα καθώς η γυναίκα είχε αναπτύξει έντονες επιθετικές και βίαιες τάσεις προς τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε