Rio Tinto: Ο γήινος ποταμός με τα χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Άρη (βίντεο)

Rio Tinto: Ο γήινος ποταμός με τα χαρακτηριστικά από τον πλανήτη Άρη (βίντεο)

Ο ποταμός  Rio Tinto πηγάζει από τα βουνά της Σιέρα Μορένα στην Ανδαλουσία και εκβάλλει στον κόλπο Καντίζ στην Ισπανία, μία συνήθης διαδρομή που ακολουθούν οι ποταμοί όλοι του κόσμου. Ωστόσο το παράξενο με το ποτάμι αυτό είναι το γεγονός ότι κοντά στην πόλη Niebla ( περίπου μία ώρα απόσταση από την Σεβίλλη), ο ποταμός Rio Tinto μεταμορφώνεται χρωματικά και φέρει αποχρώσεις πορτοκαλί, κόκκινες, κίτρινες και μοβ.

Για χρόνια πίστευαν ότι ο χρωματισμός του ποταμού οφειλόταν στην μόλυνση από τις εξορύξεις των τοπικών ορυχείων μετάλλου. Οι επιστήμονες όμως κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο ποταμός παίρνει τα συγκεκριμένα χρώματα από τις μεγάλες  ποσότητες ιαροσίτη, σιδήρου και καλίου, καθώς και από τα αέρια μεθανίου που βρίσκονται στο σημείο.

Μάλιστα, μετά την ανακάλυψη του στοιχείου ιαροσίτη στον πλανήτη Άρη, ο ποταμός Rio Tinto έχει μετατραπεί σε ένα φυσικό αστροβιολογικό εργαστήριο του οποίου η μελέτη της χημικής σύνθεσης νερού θα βοηθήσει μελλοντικά τους αστροναύτες στην εξερεύνηση του πλανήτη Άρη.

Από ότι λένε οι μελετητές το νερό στον Άρη, πιθανών να μοιάζει με το νερό του ποταμού Rio Tinto.

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε