Σ. Αραβία: Επιθέση με drones κατά δεξαμενών πετρελαίου (vid)

Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε ότι ένας από τους σταθμούς αποθήκευσης πετρελαίου στο λιμάνι Ras Tanura δέχθηκε επίθεση την Κυριακή (07/03), σύμφωνα με δήλωση πηγής από το Υπουργείο Ενέργειας του Βασιλείου.

Ένα drone που χρησιμοποιήθηκε για να επιτεθεί σε μια δεξαμενή πετρελαίου στο λιμάνι Ras Tanura εκτοξεύτηκε από τη θάλασσα, σύμφωνα με την επίσημη δήλωση, ενώ θραύσματα από βαλλιστικό πύραυλο έπεσαν κοντά στην κατοικημένη περιοχή της Aramco στο Dhahran.

Και οι δύο επιθέσεις δεν είχαν ως αποτέλεσμα τραυματισμό ή απώλεια ζωής ή περιουσίας, επιβεβαίωσαν οι αρχές του Υπουργείου Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας.

“Δειλές επιθέσεις εναντίον του Βασιλείου και της παγκόσμιας οικονομίας”

«Η πηγή από το Υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι το Βασίλειο επιβεβαιώνει ότι αυτές οι επιθέσεις σαμποτάζ αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών νόμων και κανόνων και ότι, στο βαθμό που είναι προδοτικές και δειλά στοχεύουν το Βασίλειο, και σε  μεγαλύτερο βαθμό, την παγκόσμια οικονομία », ανέφερε μια δήλωση που εξέδωσε το Saudi Press Agency.

«Το Βασίλειο καλεί τις χώρες του κόσμου και τους οργανισμούς του να αντισταθούν σε αυτές τις πράξεις, που στρέφονται κατά πολιτικών αντικειμένων και ζωτικών εγκαταστάσεων, και οι οποίες στοχεύουν στην ασφάλεια και τη σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού στον κόσμο, λόγω του αντίκτυπου αυτών των δράσεων στην  ασφάλεια των εξαγωγών πετρελαίου, την ελευθερία του παγκόσμιου εμπορίου, τη θαλάσσια κυκλοφορία, καθώς και την έκθεση των ακτών και των χωρικών υδάτων από μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη διαρροή πετρελαίου ή προϊόντων πετρελαίου », πρόσθεσε η δήλωση που ανέφερε τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Ενέργειας.

Το λιμάνι Ras Tanura στα ανατολικά της Σαουδικής Αραβίας είναι ένα σημαντικό κέντρο εκμετάλλευσης πετρελαίου για τον πετρελαϊκό γίγαντα Saudi Aramco. έκλεισε τη Δευτέρα λόγω κακής ορατότητας και ισχυρών ανέμων.

Παλαιότερες επιθέσεις στην Aramco

Η τελευταία φορά που στόχευαν οι εγκαταστάσεις Aramco από ιρανικά αεροσκάφη ήρθε τον Σεπτέμβριο του 2019, όταν οι εγκαταστάσεις της στο Abqaiq, κοντά στο Dammam στην ανατολική επαρχία του Βασιλείου και το πετρελαιοφόρο Hijrat Khurais επλήγησαν από αεροσκάφη.

Εκείνη την εποχή, οι επιθέσεις με drone από τις εγκαταστάσεις της Aramco είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή περίπου 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών προμήθειας αργού πετρελαίου, ή περίπου το 50% της παραγωγής της Aramco.

Πηγή:english.alarabiya.net

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε