Γιάννης Ασσαέλ: Ένας Θεσσαλονικιός στη λίστα του Forbes κάτω των 30

Την τελευταία δεκαετία, το περιοδικό Forbes εκδίδει μια δημοφιλή λίστα με την οποία φέρνει στο προσκήνιο 30 νέους κάτω των 30 ετών, επιτυχημένους σε διάφορους κλάδους, όπως οι τέχνες και ο πολιτισμός ή η τεχνολογία, ενώ εδώ και έξι χρόνια η λίστα έχει αποκτήσει και ευρωπαϊκή έκδοση, στην οποία φέτος αναφέρθηκαν 300 νέοι που διαπρέπουν στους τομείς τους – ανάμεσά τους και τέσσερις Ελληνες.

Ένας εξ αυτών, ο οποίος διακρίθηκε στην κατηγορία Επιστήμη και Υγεία, μιλά για την πορεία του, τα σχέδιά του και την Ελλάδα.

Ο 29χρονος Γιάννης Ασσαέλ μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Το 2008 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Ανατόλια και στη συνέχεια σπούδασε Εφαρμοσμένη Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Για το πρώτο του μεταπτυχιακό πήγε με υποτροφία από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διακρίθηκε έχοντας την καλύτερη επίδοση στο έτος του, ενώ συνέχισε τη μεταπτυχιακή του εκπαίδευση με δεύτερο μάστερ στο Imperial College London. Το 2016 επέστρεψε στην Οξφόρδη για το διδακτορικό του στον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο ολοκλήρωσε το 2019, δουλεύοντας παράλληλα στην DeepMind, το σκέλος της εταιρείας Google που ασχολείται αποκλειστικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Προσπαθώ να ασχοληθώ με προβλήματα που δεν έχουν λυθεί μέχρι σήμερα», λέει ο ίδιος, τονίζοντας πως θέλει η δουλειά του να έχει θετική κοινωνική απήχηση. Ενα από τα πρότζεκτ του στην Οξφόρδη αφορούσε ένα μοντέλο χειλεανάγνωσης και οπτικοακουστικής αναγνώρισης φωνής, και έρευνα σχετικά με το πώς αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε ασθενείς με τραχειοτομή.

Τώρα ασχολείται με την τεχνητή νοημοσύνη και την εφαρμογή της στον πολιτισμό, φέρνοντας στο φως τα χαμένα κομμάτια από αρχαιοελληνικές επιγραφές.

Όλα ξεκίνησαν από μια φιλία στην Οξφόρδη – μια ιστορικός και φίλη του κ. Ασσαέλ του μιλούσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιγραφολόγοι, το πρόβλημα της αποκατάστασης κατεστραμμένων κειμένων.

Σταδιακά γεννήθηκε η ιδέα τους, και ο κ. Ασσαέλ έχτισε εξ ολοκλήρου το machine learning κομμάτι, το κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης ενός μαθηματικού μοντέλου νευρωνικών δικτύων που είναι εμπνευσμένα από τα νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου, τα οποία μπορούν να μάθουν συσχετίσεις και να ανακαλύψουν ίσως άλλες μέσα από έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Στην προκειμένη περίπτωση, το μοντέλο προβλέπει, δίνοντας τις πιθανότητες από διαφορετικές εκδοχές, κομμάτια ενός κειμένου που έχουν καταστραφεί, φέρνοντας πιθανώς στο φως τη συνέχεια επιγραφών που μέχρι πρότινος ήταν χαμένη στην Ιστορία.

«Eνας άνθρωπος είναι αδύνατον να απομνημονεύσει 200.000 επιγραφές την ίδια στιγμή και να τις αναζητήσει, όπως μπορεί ένα μοντέλο, οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά όμορφα πράγματα, δημιουργικά, έτσι ώστε να εξελίξουμε τον κλάδο των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών», σημειώνει, συμπληρώνοντας πως οι δυνατότητες που δημιουργεί η συνέργεια του ανθρώπινου παράγοντα και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης είναι ασύλληπτες.

«Τεράστια τιμή και περηφάνια ως Έλληνας»

«Υπάρχουν κλάδοι που δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από την τεχνητή νοημοσύνη· η επανάσταση που θα δει η γενιά μας είναι ασύλληπτη», αναφέρει. Το συναίσθημα που ένιωσε όταν είδε το όνομα του στη λίστα Forbes ήταν αυτό της «τεράστιας τιμής και περηφάνιας ως Έλληνας». Παρόλο που η βάση του βρίσκεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, και πιο συγκεκριμένα στην Αγγλία, ο κ. Ασσαέλ νιώθει χρέος του να δίνει κάτι πίσω στη χώρα, όπως τη διάδοση γνώσης μέσω, παραδείγματος χάριν, ομιλιών σε πανεπιστήμια.

Θα ήθελε όμως να επιστρέψει μόνιμα στην Ελλάδα; «Με τις κατάλληλες συνθήκες, κάθε Ελληνας του εξωτερικού θα ήθελε να γυρίσει, το θέμα είναι να δουλέψουμε και εμείς από την ελληνική πλευρά για να δημιουργήσουμε αυτές τις συνθήκες, γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι εδώ», δηλώνει ο κ. Ασσαέλ, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά παραδείγματα λαμπρών Ελλήνων ακαδημαϊκών, με τη βάση τους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πιστεύει όμως πως η κατάσταση στα πανεπιστήμια επιδέχεται βελτίωση και σημειώνει ότι μόλις τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε ερευνητικά κέντρα να έρχονται στη χώρα.

«Νομίζω πως αυτό που προχωράει την έρευνα τεχνητής νοημοσύνης», λέει ο κ. Ασσαέλ, «είναι συμπράξεις πανεπιστημίων και ιδιωτικών ερευνητικών κέντρων – το ένα έχει την τεχνογνωσία, το άλλο έχει τους πόρους».

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε