Γκρέις Κέλι - Πρίγκιπας Ρενιέ: Ο γάμος του αιώνα

Στις 18 Απριλίου του 1956, η πανέμορφη ηθοποιός του Χόλυγουντ, Γκρέις Κέλι (12 Νοεμβρίου 1929 – 14 Σεπτεμβρίου 1982), παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τον Πρίγκιπα του Μονακό, Ρενιέ. Την επόμενη μέρα, στις 19 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η μεγαλοπρεπής θρησκευτική τελετή.

Το νυφικό της κόστισε 8 χιλιάδες δολάρια και 12 μοδίστρες δούλευαν μέρα – νύχτα επί έξι βδομάδες για να το ετοιμάσουν

Ήταν η σωστή επένδυση για ένα γάμο που παρακολούθησαν σχεδόν δύο χιλιάδες δημοσιογράφοι και αργότερα προβλήθηκε στους κινηματογράφους, προς τέρψιν των «κοινών θνητών».

Γκρέις Κέλι – Πρίγκιπας Ρενιέ

Ο Πρίγκιπας Ρενιέ επέλεξε για νύφη του την αμερικανίδα ηθοποιό επειδή ήταν πανέμορφη, επικοινωνιακή και έπρεπε σύντομα να αποκτήσει απογόνους. Αν ο Ρενιέ πέθαινε και δεν υπήρχε διάδοχος, το Μονακό θα περνούσε στην κυριαρχία της Γαλλίας. Αφού η Γκρέις Κέλι προσκόμισε ιατρικές εξετάσεις για την ικανότητά της να τεκνοποιήσει, ο πρίγκιπας της δώρισε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 12 καρατίων.

Η γνωριμία της Γκρέις Κέλι με τον Πρίγκιπα Ρενιέ

Ήταν το Μάιο του 1955 όταν η Γκρέις Κέλι ταξίδεψε στο Μονακό για να συμμετάσχει ως κριτής στο Φεστιβάλ των Καννών.

Σκόπευε να απορρίψει την πρόταση και άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή, όταν την ενημέρωσαν ότι ο πρίγκιπας του Μονακό, Ρενιέ, άλλαξε όλο του το πρόγραμμα για να τη γνωρίσει.

Φωτογραφία των Γκρέις Κέλι – Πριγκιπας Ρενιέ | Depositphotos

Η συνάντηση δεν ήταν όπως την περίμενε. Κόπηκε το ρεύμα στο ξενοδοχείο και η Κέλι δεν είχε τρόπο ούτε να στεγνώσει τα μαλλιά της, ούτε να σιδερώσει τα ρούχα της. Κατέληξε να φορέσει μια στέκα που έκρυβε την αχτένιστη κόμη της και ένα φαρδύ φόρεμα που έδειχνε σχετικά ατσαλάκωτο. Ο πρίγκιπας Ρενιέ, απ’ την άλλη, καθυστέρησε περισσότερο από μία ώρα και πρόλαβε την Κέλι λίγο πριν αποχωρήσει. Μίλησαν για λίγη ώρα και αποχαιρετίστηκαν απρόθυμα….

Ο Πρίγκιπας Ρενιέ κάνει πρόταση γάμου στην Γκρέις Κέλι

Όταν η Κέλι επέστρεψε στην Αμερική άρχισαν να αλληλογραφούν μανιωδώς. Τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου, ο Ρενιέ πήγε στην Αμερική για να τη βρει.

Οι δημοσιογράφοι των ρώτησαν ποια κοπέλα θα μπορούσε να γίνει γυναίκα του και ο Ρενιέ απάντησε: «Μόνο η καλύτερη». Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο πρίγκιπας γνώρισε την οικογένεια της Κέλι και δύο μέρες μετά της ζήτησε να τον παντρευτεί, ενώ στέκονταν πάνω σε μια νησίδα στη μεγάλη λεωφόρο.

Η Κέλι είπε ένα ηχηρό «ναι», ίσως γιατί όλα τα κορίτσια περιμένουν έναν πρίγκιπα, αλλά αυτές που τον συναντούν και τον παντρεύονται είναι μετρημένες στα δάκτυλα.

Στις 4 Απριλίου του 1956, έχοντας αποχαιρετήσει οριστικά το Χόλυγουντ, η Κέλι επιβιβάστηκε στο πλοίο που θα τη μετέφερε στο Μονακό. Την συνόδευαν συγγενείς, φίλοι, 400 δημοσιογράφοι και 80 βαλίτσες. Παντρεύτηκαν στις 18 Απριλίου με πολιτικό γάμο και στη δεξίωση παραβρέθηκε όλος ο πληθυσμός του Μονακό, δηλαδή τρεις χιλιάδες άτομα. Την επόμενη μέρα  19 Απριλίου έγινε ο θρησκευτικός γάμος, με 600 επίτιμους προσκεκλημένους

Ο γάμος του αιώνα

Το εκπληκτικό νυφικό της που έμελλε να μείνει στην ιστορία, σχεδίασε η ενδυματολόγος του κινηματογράφου Έλεν Ρόουζ που είχε ντύσει τη Γκρέις Κέλι στις ταινίες High Society και The Swan και ήταν δώρο για τον γάμο της, καθώς και όλη της η γκαρνταρόμπα, από τα στούντιο ΜGM με τα οποία συνεργαζόταν ούσα ηθοποιός. Το νυφικό ήταν το πιο ακριβό που είχε γίνει ποτέ μέχρι τότε.

Η δαντέλα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πάνω από 100 χρόνων και κεντημένη με μαργαριτάρια. Για το νυφικό χρειάστηκαν ακόμα 25 μέτρα από μεταξωτό ταφτά και 100 μέτρα από καθαρό μετάξι.

Τα μαλλιά της επιμελήθηκε ο Σίντνεϊ Γκιλάροφ και καλύπτονταν με ένα καπέλο και βέλο φτιαγμένο στο χέρι.

Τα παπούτσια της είχαν σχεδιαστεί από τον Ντέιβιντ Έβινς στην Νέα Υόρκη και ήταν φτιαγμένα από τα χέρια του ίδιου ειδικά για την πριγκίπισσα που δεν θα έπρεπε να δείχνει πιο ψηλή από τον Πρίγκιπα για αυτό και είχαν πολύ χαμηλό τακούνι.

Μερικοί από τους διάσημους καλεσμένους που παρακολούθησαν τη γαμήλια τελετή ήταν ο Κάρι Γκραντ, ο Ντέιβιντ Νίβεν, η Γκλόρια Σουόνσον, ο Αριστοτέλης Ωνάσης, η Άβα Γκάρντνερ και ο Αγά Χαν.

Ολόκληρο το Μονακό, 3.000 άτομα, ήταν καλεσμένο στην τελετή και για να τιμήσει το βασιλικό ζεύγος τους έκανε δώρο μια μαύρη-κρεμ Ρολς Ρόις κάμπριο.

Ένα ακόμα δώρο κατέφτασε για το νιόπαντρο ζευγάρι, αυτή τη φορά από τον Αριστοτέλη Ωνάση, και δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα πολυτελές γιωτ 48 μέτρων με το όνομα «Deo Juvante», δηλαδή «Με την βοήθεια του Θεού».

Εννιά μήνες και τέσσερεις μέρες μετά το γάμο της με το Ρενιέ, η Κέλι έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί την πριγκίπισσα Καρολίνα, της οποίας των ερχομό ανακοίνωσαν 21 πυροβολισμοί και η μέρα της γέννησής της κηρύχθηκε μέρα αργίας. Ο πρίγκιπας Ρενιέ και η πριγκίπισσα Γκρέις απέκτησαν τρία παιδιά: την πριγκίπισσα Καρολίνα, τον πρίγκηπα Αλβέρτο και την πριγκίπισσα Στεφανί.

Μετά το γάμο ο Ρενιέ απαγόρευσε την προβολή των φιλμ της Κέλι. Η Γκρέις Κέλι δεν επέστρεψε ποτέ στη μεγάλη οθόνη. Προσπάθησε παρόλα αυτά να υποστηρίξει την καλλιτεχνική άνθιση στο Μονακό ιδρύοντας το Ίδρυμα Πριγκίπισσα Γκρέις που βοηθούσε όλους τους καλλιτέχνες και τεχνίτες της περιοχής. Επίσης οργάνωνε κάθε χρόνο γιορτή για τα ορφανά.

Ένα παραμύθι χωρίς χάπι εντ

Η Γκρέις Κέλι έφυγε ανεπάντεχα από ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 1982, μία ημέρα μετά το σοβαρό τραυματισμό της σε τροχαίο ατύχημα.

Οδηγούσε το αυτοκίνητο της, στο οποίο επέβαινε και η κόρη της Στεφανί σ’ έναν ελικοειδή ορεινό δρόμο στην περιοχή της Κυανής Ακτής της Γαλλίας, όταν, εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη, έχασε τον έλεγχο τού αυτοκινήτου, πέφτοντας σ’ έναν γκρεμό από ύψος 14 μέτρων. Ήταν 52 χρονών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένας αιώνας Chanel N°5: Από την Μονρόε στον Μπραντ Πιτ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε