Η λειτουργία των Ιερών Ναών τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση

Η Ιερά Σύνοδος της Ελλάδος ανακοίνωσε το τυπικό που θα ακολουθηθεί για τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, προσαρμοσμένο στην πανδημική κρίση του covid.

Όσον αφορά στη λειτουργία των εκκλησιών μας, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι σήμερα η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν: Επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Διαβάστε επίσης. Tα νέα μέτρα για το Πάσχα – καταστήματα – self test και στο Δημόσιο

Ως προς το ζήτημα του ωραρίου των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος, η Ιερά Σύνοδος, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις τρέχουσες υγειονομικές συνθήκες και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, απεφάσισε την χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. τα βράδια από την Κυριακή των Βαΐων έως την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και την Μεγάλη Παρασκευή στις 6.00 μ.μ.

Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι

  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών
  • Το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς που έχουμε ήδη αναφέρει.

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, το curfew, ο περιορισμός κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Όσον αφορά στις υπερτοπικές μετακινήσεις, από σήμερα και μέχρι τις 10 Μαΐου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Στην περίπτωση της Αττικής, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

 

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε