21:05 ΓΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΤ1

Στο σύγχρονο Λίβερπουλ, ο Ντειβιντ Καρν πεθαίνει από καρδιακή προσβολή σε μεγάλη ηλικία. Η Κιμ, η εγγονή του βρίσκει στα πράγματα του, γράμματα, φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων από τον ισπανικό εμφύλιο και ένα κόκκινο δεμένο μαντήλι που περιέχει λίγο χώμα. Αρχίζει να διαβάζει τα γράμματα που έστελνε ο παππούς της στην τότε αρραβωνιαστικιά του Κίτυ, το 1936…

Η ταινία του Κεν Λόουτς, «Γη και Ελευθερία», μας εισάγει στο ταραχώδες πεδίο του ισπανικού εμφυλίου, όπου πρωταγωνιστεί ένας άνεργος Άγγλος που αφήνει πίσω τη μνηστή του για να πολεμήσει κατά του φασισμού.
Ο σημαντικός Βρετανός σκηνοθέτης δημιουργεί το σωστό κλίμα για να θέσει την προβληματική του σε βαθιά πολιτικά και υπαρξιακά ζητήματα.Ο Λόουτς που είχε κατηγορηθεί για την ταινία του «Ladybird» ως παρωχημένος και προπαγανδιστικός, με τη «Γη και Ελευθερία» εξετάζει τις έννοιες της ελευθερίας και της προδοσίας, πετυχαίνοντας την ισορροπία ανάμεσα στο ιδανικό και το πραγματικό, ανάμεσα στο ζωτικό πάθος για τα ιδανικά και την καταπιεσμένη οργή, πιστός ωστόσο στις πολιτικές και ιδεολογικές του θέσεις.Η συνηθισμένη τεχνική κινηματογράφησης του Λόουτς να γυρίζει πάντα με αυστηρή χρονολογική σειρά (και μάλιστα να μην δίνει στους ηθοποιούς να διαβάσουν όλο το σενάριο), αποδίδει τα μέγιστα, καθώς αποσπά εξαιρετικές ερμηνείες από όλο το καστ, η Ροζάνα Παστόρ και ο Μαρκ Μαρτίνεζ ταυτίζονται με τους ρόλους τους ενώ ο Ίαν Χαρτ είναι πραγματικά απολαυστικός ως τρωτός ιδεολόγος.
Το πρώτο πλάνο της ταινίας,εστιάζει στην υγρή, βρώμικη σκάλα ενός δημοτικού κτηρίου στο Λίβερπουλ, όπου η μόνη ζωηρή, χρωματιστή πινελιά, είναι το σύνθημα του Εθνικού Μετώ-που στον τοίχο: «Ο Αγώνας συνεχίζεται…», που αναμφίβολα είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει ο Λόουτς και ο Άλεν. Η ταινία απέσπασε το βραβείο Felix για την Καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία το 1995.

Σκηνοθεσία:                    Κεν Λόουτς
Παίζουν/Συμμετέχουν :    Ίαν Χαρτ, Ροζάνα Παστόρ, Ιθιάρ Μπολαίν, Τομ Τζιλρόι, Μαρκ Μαρτίνεζ

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε