«Διήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών του 11ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο»

«Διήμερο προβολών των βραβευμένων ταινιών του 11ου Διεθνούς Πανοράματος Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο»

Η E.S.P gallery σε συνεργασία με το κινηματογραφικό φεστιβάλ «Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο», διοργανώνουν την προβολή των βραβευμένων ελληνικών και ξένων ταινιών του 11ου Διεθνούς Πανοράματος στις 14 και 15 Δεκεμβρίου.


Το 11ο Διεθνές Πανόραμα πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 10 Οκτωβρίου στην Πάτρα, στον πολυχώρο πολιτισμού ΙΝΤΕΑΛ στη Πάτρα. Στις συμμετοχές περιλαμβάνονταν 232 ταινίες από 62 χώρες (μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, animation, ντοκιμαντέρ, video art, video dance, το διαγωνιστικό τμήμα  διαιρείται σε ελληνικό και διεθνές). Το πρόγραμμα  χωρίζονταν σε  ενότητες: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», Ματιές στην ματωμένη Ανατολή», «Πατρινοί σκηνοθέτες», «Νότος του πάθους και των αγώνων», «Στιγμές Πάτρας», «Βραβευμένες ταινίες Νεανικού Φεστιβάλ, ArtFools Video Festival της Λάρισας», «Βραβευμένες – επιλεγμένες ταινίες 7ης Διεθνούς Συνάντησης Αρχαιολογικής ταινίας ΑΓΩΝ».
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι περισσότερες ταινίες από το εξωτερικό, είτε έχουν βραβευθεί σε φεστιβάλ όπως του Τορόντο, Κάρλοβυ Βαρύ, Λονδίνου, Σαντανς, Σεούλ, Βερολίνου, Καννών, είτε ήταν οι εθνικές συμμετοχές κάτι που δείχνει τη ποιότητα των συμμετοχών.
Σημειωτέον ότι οι ξενόγλωσσες ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υπότιτλους.


Πρόγραμμα προβολών:
Δευτέρα: 14 Δεκεμβρίου Ώρα: 18:00-22:00
Τρίτη: 15 Δεκεμβρίου Ώρα: 19:00-21:30
Τόπος προβολών: E.S.P. gallery
Είσοδος: ελεύθερη.



Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι εξής:
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Angels die in the soil»
 Babak Amini  Ιράν – Ιρακινό Κουρδιστάν 30’ μ.μ. 2008
Ένα κορίτσι από το Ιρακινό Κουρδιστάν βγάζει χρήματα για τον άρρωστο πατέρα της πουλώντας κόκαλα Ιρανών στρατιωτών που απέμειναν από τον πόλεμο μεταξύ Ιράν-Ιράκ. Μια μέρα πηγαίνοντας σπίτι της βρίσκεται σε ένα περιστατικό τρομοκρατών που εμπλέκεται και ένας Αμερικανός στρατιώτης. Προσπαθώντας να τον βοηθήσει εμπλέκεται και η ίδια στο περιστατικό.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
«Elegy of wood»
Vaclav Kadrnka Τσεχία  12’ ντοκ. 2009    
Ένα σύντομο ντοκιμαντέρ, εμπνευσμένο από τη ζωή, την παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη ενός ξυλουργού, του Jan Simek, και από την πατρίδα του  – την Μοραβική Wallachia.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO ART
«Iris»
Santtu Koivu Φιλανδία  1’ 52’’ v.a. 2008
Μια γυναίκα κρύβεται πίσω από ένα μπουκέτο με πικραλίδες και αρχίζει ένα παιχνίδι κρυφτό.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ANIMATION
«Solitude»
  Mehrdad Sheikhan    Ιράν  10’ anim. 2008
Ένας πέτρινος κολοσσός έχει ζήσει για χρόνια μοναχικά στον ερημικό πλανήτη του. Κουρασμένος από την απομόνωσή του αποφασίζει να αλλάξει τη μοίρα του.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
«Wrong road»
Joan Chemla  Γαλλία  12’ μ.μ. 2008
Σε ένα εγκαταλειμμένο δρόμο, ένας νεαρός άνδρας κυνηγά μια μοτοσικλέτα. Στην πορεία, τον περιμένει οιωνός για μια τραγική εξέλιξη.


Ειδικό βραβείο ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ», στους σπουδαστές της δραματικής σχολής Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αγ. Βαρβάρας για την συλλογική τους ταινία «Μαζί» 12’ 36’’
Πως μπορεί να εμπνεύσει ένα ποίημα και  τι μπορεί να δημιουργηθεί με την αφορμή αυτή; Πως συνδέονται μεταξύ τους οι τόσο διαφορετικοί θαμώνες μιας καφετέριας και ποιο σύνθημα γραμμένο σ’ ένα τοίχο, μπορεί να τους ενώσει όλους αυτούς…ΜΑΖΙ.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Πηγή ζωής
σκην. Χρήστος Βενετσιάνος 15’
Ο Γιώργος είναι ένας συνηθισμένος έφηβος. Η μέρα του όμως δεν θα είναι και τόσο συνηθισμένη. Πράγματα που κάνουμε όλοι μας, αν και ξέρουμε πως επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα γίνουν η αιτία να «επέμβει» η συνείδηση του Γιώργου. Θα είναι ο λόγος για να αλλάξει τις «κακές» συνήθειές του για πάντα.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Πορτρέτο
σκην. Βασιλική Πρίγκουρη 14’
Η Πωλίνα πάσχει από μια κληρονομική νόσο και είναι από μικρή ηλικία καθισμένη σε αναπηρικό καρότσι. Επίσης από μικρή ηλικία είχε το όνειρο να γίνει σκηνοθέτης. Όμως πώς μπορούσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα, ενάντια στην κοινή πεποίθηση ότι οι δυνατότητες της είναι περιορισμένες επειδή είναι  ανάπηρη; Παλεύοντας καταρχήν με τις δικές της ανασφάλειες, η Πωλίνα προσπάθησε να μην προδώσει το όνειρο της. Και με το δικό της τρόπο το κατάφερε.  Πολλά βέβαια είναι τα εμπόδια στην καθημερινότητά της όμως έχει πια μάθει να τα εξουδετερώνει  ακολουθώντας αδιάλειπτα το δρόμο της δημιουργικότητας.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ
Women of Sand Νίκος Μπίστινας & Κατερίνα Πανταζοπούλου 29’ 10’’
Σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες συγκεντρώνονται μέσα από δίκτυα, ομάδες και οργανώσεις για να πολεμήσουν τα αδικήματα που διαπράττονται προς: άνδρες, γυναίκες που φυλακίζονται άδικα, καταδικάζουν τη φτώχεια και την παιδική εργασία. Αγωνίζονται  για τη δημιουργία νόμων για την προστασία του περιβάλλοντος, κατά της απαγωγής των πολιτών και το εγκληματικό trafficking των ανθρώπων. Αντιδρούν ακούραστα απέναντι στην πώληση όπλων, πολεμούν κατά του ρατσισμού και της φτώχειας, αποδοκιμάζουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον βασανισμό και ψάχνουν τρόπους να καταγράφουν τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της συσσώρευσης του πλούτου. 1000 γυναίκες ήταν υποψήφιες στον κόσμο για το Νόμπελ της ειρήνης. Το Women of Sand είναι ένα ντοκιμαντέρ που περιγράφει τις ζωές των γυναικών που αφιερώνουν τη ζωή τους σε ειρηνικές αλλαγές στο χωριό τους, την περιοχή τους, τη χώρα τους και σε όλο τον κόσμο. Η Fatmire Feka είναι η νεότερη από αυτές τις 1000 γυναίκες.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ
Attimo Fuggente σκην. Γαβριήλ Τζάφκα 10’ 
Στις παραμεθόριες περιοχές ένας μόνο αποφασίζει για την τύχη των ανθρώπων: ο Συνοριοφύλακας


ΔΙΑΚΡΙΣΗ Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στον κ. Δημήτρη Λάλο πρωταγωνιστή της ταινίας «Δυτικά της Εδέμ» του Ζαφείρη Χαιτίδη 21’
Ο Αδάμ δαγκώνει το μήλο. Εγκαταλείπει την Εύα και τον κήπο της Εδέμ αναζητώντας το πεπρωμένο του πάνω στη γη. Αυτό που ανακαλύπτει, όμως, είναι ο χειρότερος του εφιάλτης… Δεν μπορείς να ξεφύγεις απ’ τον εαυτό σου.


ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ….ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
«Έλσα»
σκην. Μαρκαντώνη Χρήστο 21’
Η ‘Ελσα μια οικονομική μετανάστρια έρχεται στην Αθήνα ψάχνοντας να βρει δουλειά. Έπειτα από ορισμένες δυσκολίες αναγκάζεται να εργαστεί  για τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου που μένει και πέφτει θύμα ψυχολογικής και σωματικής βίας.


ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Το βραβείο δόθηκε στον Ψαρουδάκη Γιάννη για την μουσική της ταινίας Η αρκούδα της Βικτωρίας Βελλοπούλου 19’
Ο Άγγελος, φωτογράφος, φτάνει σε απομονωμένο χωριό όπου δεν είναι ευπρόσδεκτος. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν ανακαλύπτει ότι στις γύρω περιοχές υπάρχει μια αρκούδα που έχει ήδη σκοτώσει έναν άνθρωπο. Περιπλανώμενος στα δάση ο Άγγελος δε θα συναντήσει την αρκούδα αλλά πράγματα που ίσως δε θα έπρεπε.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ VIDEO DANCE
Ηχώ και Νάρκισσος σκην. Ρουσσέλο Αραβαντινός & Αγγελική Παπαδοπούλου
Πρόκε

Ακολουθήστε το cityportal.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Διαβάστε για Συναυλίες, Σινεμά, Θέατρο, βιβλία, τέχνες, εκδρομές στην ατζέντα (ημερολόγιο) αλλά και όλα τα Τελευταία νέα από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, σήμερα, τώρα που συμβαίνουν.

 

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα | Ενημερωθείτε