Amelie

Αμελί (2001)

Amélie / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
★★★★★
Κωμωδία, Ρομαντική

122'

Γαλλία • Γερμανία

French • Russian • English

Η ταινία ακολουθεί την Amelie (Audrey Tautou), μια νεαρή γυναίκα στην Montmarte του Παρισιού. Ως νέα κοπέλα της βρήκαν λανθασμένα καρδιακό πρόβλημα και έτσι θεωρήθηκε ακατάλληλη για το σχολείο. Η ηρωίδα παραμένει στο σπίτι απομονωμένη από τον κόσμο. Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ζει μόνη με τον πατέρα της, ο οποίος δεν της δίνει την προσοχή που της αξίζει. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσει μια λαχτάρα για ανθρώπινη επαφή και μια τάση για αστεία. Μέχρι τα 23 της, είναι σερβιτόρα σε εστιατόριο αλλά είναι αρκετά ανήσυχη σαν προσωπικότητα ώστε να ψάχνει άλλο σκοπό για την ζωή της. Ένα δυσάρεστο γεγονός θα την αλλάξει. Ακούει στις ειδήσεις ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα, μέσω αυτού του συμβάντος θα ανακαλύψει στοιχεία από το παρελθόν ενός αγνώστου. Αποφασίζει να βρει τον άνθρωπο που στο παρελθόν άφησε αυτά τα στοιχεία, με στόχο την παροχή ευφορίας σε έναν άγνωστο. Η Amelie θα συνεχίσει την προσφορά βοήθειας και σε άλλους ανθρώπους.

Jean-Pierre Jeunet

Guillaume Laurant • Jean-Pierre Jeunet

Yann Tiersen

Audrey Tautou • Mathieu Kassovitz • Rufus • Jamel Debbouze • Lorella Cravotta

Amelie

Σχόλια/Κριτική


Η Αμελί είναι στην ουσία μια γοητευτική απεικόνιση του Παρισιού, με εικόνες ιδιαίτερου χρωματισμού, δομημένες η μια δίπλα στην άλλη και με αίσθηση της νοσταλγίας. Η ταινία του Jeune ταυτίζεται με την κινηματογραφική παράδοση γαλλικής λογικής του παρελθόντος η μάλλον καλύτερα με τον τρόπο που οι Αμερικανοί (αλλά και οι υπόλοιποι) φαντάζονται (κινηματογραφικά) τους Γάλλους. Η ταινία εστιάζει στην αισθήσεις του θεατή ακόμα και μέσω των συντομότερων σκηνών όπως και λεπτομερειών στη διαμόρφωση των σκηνικών. Γλυκό όσο και αναχρονιστικό θα μπορούσε να είναι παραμύθι αλλά λόγω εκκεντρικότητας διαφοροποιείται. Δημιουργημένο επιτηδευμένα για πρόκληση ευφορίας στον θεατή παρουσιάζει περιοχές της πόλης όπως τις έχουμε στο μυαλό μας σαν αίσθηση και όχι όπως πραγματικά μπορούμε να την δούμε. Στο έργο του Jeune το δυνατό σημείο δεν έχει να κάνει με την ιστορία, αλλά με τον τρόπο που ο σκηνοθέτης την αφηγείται. Ως συνήθως, είναι ο ίδιος ο σκηνοθέτης που με το ύφος του χαρακτηρίζει τις ταινίες του. Τα χρώματα που χρησιμοποιεί καθώς και τα ειδικά εφέ εναλλάσσονται με τέτοιο τρόπο που η διαφοροποίηση πραγματικότητας - φαντασίας γίνεται δύσκολη. Κινηματογραφική τέχνη υψηλού επιπέδου από τον Γάλλο που δημιουργεί καλτ ταινία με τεράστια διεθνή επιτυχία μετά και την αποτυχία του στο Alien 4. (Γάλλοι και Sci fi NO) Ο κινηματογράφος έχει να κάνει βέβαια και με την όραση και για αυτό το Amelie είναι εικαστικά σημαντικό όπως είναι και κοινωνικά διεθνοποιημένο λόγω θεματικής. Σημαντική η παρουσία της πρωταγωνίστριας στον εκκεντρικό και ταυτόχρονα ευαίσθητο ρόλο που γράφτηκε αρχικά για την Emily Watson αλλά λόγω άγνοιας γαλλικών έχασε τον ρόλο. Υπάρχουν στοιχεία όπως η συλλογές των ηρώων, η τηλεόραση καθώς και οι μικροί καθημερινοί στόχοι που δημιουργούν ένα μίνι σύμπαν στην ταινία μέσα στο οποίο κινούνται οι χαρακτήρες. Η ταινία ήταν ήδη επιτυχημένη στην Ευρώπη, αλλά έφτασε στις ΗΠΑ μόλις μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η σωστή ταινία τη σωστή στιγμή. Η ιδιόμορφη αισιοδοξία της ταινίας έγινε μια φανταστική και εξιδανικευμένη ανάπαυλα από τη φρίκη και τις ακρότητες του πραγματικού κόσμου. Σινεφίλ ταινία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν η Amelie είναι στον κινηματογράφο. Χαμογελώντας στην οθόνη, κοιτάζει κάτω και λέει: Μου αρέσει να κοιτάζω πίσω τα πρόσωπα των ανθρώπων στο σκοτάδι.
Το cityportal σας παρουσιάζει καθημερινά τις ταινίες που παίζουν στην τηλεόραση. Υπάρχουν πληροφορίες, ώρες κανάλια και βαθμολογία για ΟΛΕΣ. Καθημερινά μπορείτε να βλέπετε τις ταινίες για την τρέχουσα ημέρα (Δ/Τ/Τ/Π/Π/Σ/Κ) πατώντας εδώ: Οι σημερινές Ταινίες στην τηλεόραση 

Trailer